0

Makaleler » Blog

C Vitamini Hakkında Bilmemiz Gerekenler

C Vitamini Nedir Hastalık mevsiminin gelmesi, narenciyelerin manava, pazara, markete girmesi herkeste aynı düşünceye neden olur; portakal ve mandalina yemeliyim ki hasta olmayayım. Peki hepimizin dilinde olan C vitamini nedir, hangi besinlerde bulunur ve bizi hangi hastalıklardan nasıl korur ? C vitamini, diğer adıyla askorbik asit, suda çözünemeyen ve ısıya dayanıklı olmayan bir vitamindir. Bu yüzden C vitamininden gerçek anlamda yararlanabilmek için besinleri çiğ olarak tüketmemiz gerekmektedir. Portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi gibi meyvelerde ve maydanoz, taze rezene, yeşil biber, kırmızı biber, kuşburnu, kırmızı lahana, soğan ve bezelye gibi sebzelerde bulunan bu vitaminin insan sağlığına faydaları bir o kadar fazla. İnsanlar tarafından sentezlenemediğinden, C vitaminini besinlerden elde etmek gerekir ve güçlü bir anti-oksidan, kollajen ve önemli biyomoleküllerin sentezinde yardımcı ve bağışıklık sistemi hücrelerinde düzenleyici olarak görev yapar.

devamı için tıklayın

Bir Avuç İçi Kadar Ceviz

Ülkemizde ve dünyada giderek artan sağlıklı yaşam bilinci sonucunda düzenli beslenme ve spor yapma alışkanlığı yaygınlaşmaktadır. Artık her yediğimizin kalorisine, içinde bulunan vitamin ve minerallere daha çok dikkat etmeye başladık. Hepimizin diyet listesi farklı olmakla birlikte, genel olarak ara öğünümüzde hepimiz için ortak bir yiyecek vardır: bir avuç içi kadar ceviz.

devamı için tıklayın

Sonsuz Sağlığın ve Yaşamın Sırrı Propolis

Propolis Nedir? Propolis, arıların bitkisel kaynaklardan topladığı maddelerle ürettikleri yapışkan reçinemsi bir arı ürünüdür. Anti-oksidan, anti-bakteriyel, anti- fungal ve anti-viral etkileri sebebiyle kovan içinin steril tutulması, açıklıkların ve içeri giren yabancı maddelerin yalıtılması, dolayısı ile kovanın korunması amacıyla kullanılır.

devamı için tıklayın

Lavanta

Tarihte Kullanımı Lavanta bitkisinin kullanımı 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Antik Mısır, Yunan, Roma, Hint/Tibet ve Çin tıbbı ile ortaçağda İngiltere ve Fransa’da lavanta büyük öneme ve kullanıma sahip olmuştur. Çeşitli kullanım alanları arasında kozmetik alanında sabun ve parfüm yapımı, antiseptik olarak yara temizlenmesi, sinek, güve ve bit gibi haşereleri kovucu, banyo sularında rahatlatıcı olarak ve örneğin sindirimi rahatlatma, dolaşım bozuklukları, migren, yanıklar, cilt sorunları tedavisinde stres, uykusuzluk ve kaygı sorunlarının giderilmesi gibi tıbbi nedenlerle kullanılmıştır. Aromaterapide veya çay olarak da yaygınca tüketilmiştir. Sıklıkla banyo sularına veya odalarda buhurdanlıklara damlatılan lavanta yağı ile duygu durum düzenlenmesi, sakinleştirme ve uyku problemlerinin iyileştirilmesinde iyi sonuçlar elde edilmiştir.

devamı için tıklayın

Bir Antioksidan Kaynağı; Üzüm

Temmuz ayından Ekim ayına kadar manavda, pazarda, markette; sarısından, kırmızısına, siyahına, ekşisine, tatlısına kadar her çeşit ve her renkten üzüm görürüz. Üzüm sofralarımızda sadece meyve olarak ağzımızı tatlandırmak için bulunmaz. Üzüm; soframızda üzüm sirkesi olarak, pekmez olarak, pestil olarak, reçel ve marmelat olarak, ara ürünlerde tüketilmek üzere kuru meyve olarak, meyve suyu olarak ve hatta cilt bakımında kullanılan üzüm çekirdeği yağı ve kremi yapılmaktadır. Şimdi bu meyveye birazda yakından bakıp tanıyalım.

devamı için tıklayın

Bir Fonksiyonel Gıda: Keten Tohumu

Geçmişten günümüze, ülkemizde ve dünyada uzun bir süredir keten tohumu kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda keten tohumunun insan sağlığına birçok yararlı etkisi saptanmıştır. Doktorların her gün keten tohumu yağı tüketin tavsiyesi ve her geçen gün sağlıklı yaşam bilinci kazanmamız sonucunda keten tohumu yağına karşı ilgi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmıştır. Şimdi hep birlikte keten tohumuna ve keten tohumu yağına yakından bakalım. Tohumlar gevrek ve çiğnenmiş bir dokuya ve hoş bir tadı tada sahiptir. Tohumlar, düz, oval ve bir ucu yuvarlak ya da sivri uçlu olarak değişen şekli ile sarı, açık kahverengi veya koyu kahverengidir. Keten tohumu, boya, vernik, mürekkep, sabun vb. üretiminde kullanılan yaklaşık %36-40 oranında yağ içerir. Bununla birlikte, son zamanlarda, keten tohumu yağı sağlık yararları ve hastalık (koroner kalp hastalığı, bazı kanser türleri, nörolojik ve hormonal bozukluklar) önleyici özellikleri nedeniyle sağlık gıda pazarında fonksiyonel gıda olarak daha popüler hale gelmektedir [1].

devamı için tıklayın

Mürver Bitkisi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kış ayı ile birlikte son zamanlarda soğuk algınlığı veya grip rahatsızlığınız olduysa muhtemelen Mürver bitkisine (Sambucus nigra) aşinasınızdır. Mürver ağacı olarak da anılan bu virüs savaşçısı çalılıkta yetişir. Dünya üzerinde Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ılıman bölgelerde yaygın olarak yetişmektedir. Mürver Kullanımı Bu yenilebilen meyveler çoğunlukla anti-viral ilaçlarda kullanımlarıyla meşhurdurlar. Aynı zamanda şarap, reçel, meyve şurubu ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Mürver bitkisinin çiçekleri yenilebilmekte ve çay olarak demlenip içilebilmektedir. Asırlardır çiçek likörü yapımında da kullanılmaktadır.

devamı için tıklayın

Atıştırmalıklara Kalp Dostu Bir Alternatif: Fındık

Fındık, “Corylus” ağacından elde edilen bir yemiş türüdür. Fındık yetiştiriciliğinde ülkemiz başta yer alırken; İtalya, İspanya ve ABD’de de fındık yetiştirilmektedir. Tatlı bir tada sahiptir ve çiğ olarak yenebilir, kızartılabilir veya ezme olarak tüketilebilir. Fındık kullanımı tarihin eski zamanlarından beri yaygındır. Likörler ve kahvelerde aroma maddesi olarak kullanılırken, fındık yağı kızartmalarda kullanılmaktaydı. Güçlü bir antioksidan olan fındık, vejetaryenler için ideal bir protein kaynağıdır. Fındık, yüksek kaloriye sahip olsa da, harika bir besin profiline sahiptir. 100 gram fındık, günlük ihtiyacın %30’undan fazlasını karşılayan 15 gram protein; yaklaşık %35 ini karşılayan 38 gram diyet lifi içerir. Ayrıca günlük yağ ihtiyacınızın %93’ünü karşılayan, kolesterol ve sodyum içermeyen, zengin ve sağlıklı bir yağ kaynağıdır. Fındıkta iyi miktarda E vitamini, magnezyum, B6 vitamini, fosfor, potasyum ve çinko bulunur. Ek olarak, kalp dostu omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içerir.

devamı için tıklayın

Helicopter Enfeksiyonlar

Günümüzde mide rahatsızlıkları sıklıkla gencinden yaşlısına her yaştan insanda görülmekte. Peki bu mide sorunlarına yol açan sorumlu kim? Stres mi, değişen yaşam koşulları mı, paketli yiyecekler mi ya da sadece basit bir bakteri mi? Belki hepsi ama asıl sorumlu Helicobacter pylori adında bir bakteri. Şimdi hepimizin ortak düşmanı olan bu bakteriye ve enfeksiyonlarına yakından bakalım. Oldukça Yaygın Helicobacter pylori, dünya nüfusunun yaklaşık yarısında, çok yaygın görülen zararlı bir bakteridir. Gastrit, peptik ülser hastalığı, midenin asit üretememesi ve bazı tümörlerin gelişiminde önemli bir faktördür. H. pylori enfeksiyonu, dünya çapında sağlık bakım sistemleri üzerine büyük bir yük getiren önemli bir hastalık ve ne yazık ki ölüm nedenidir. Helicobacter pylori enfeksiyonu, hazımsızlık (dispepsi), peptik ülser hastalıkları, mide ekşimesi, reflü ve hatta tümör oluşumu gibi üst gastrointestinal hastalıkların başlıca nedenlerinden biridir. En yaygın patojen, dünyadaki nüfusun yarısından fazlasını (çocukların yaklaşık %30’u ve yetişkinlerin %60’ı) enfekte etmekte ve selim mide ülserlerinin %70’ini ve onikiparmak bağırsağı ülserlerin %90’ını etkilemektedir. Bununla birlikte mideye yerleşerek üreyen bu zararlı organizma, kişilerin yaklaşık %3’ünde de mide kanseri gelişimine sebep olmaktadır. H. pylori, mide gibi çok asidik bir ph’da hayatta kalabilmek ve mide ortamını daha basit hale getirmek amacıyla üreaz enzimini üretir. Böylece mideye yerleşmesi mümkün olur. Bu özelliği nedeniyle de mide örneklerinde H. pylori varlığını tespit etmek için ticari olarak geliştirilmiş üreaz testinden faydalanılır.

devamı için tıklayın

Stresin Vücudunuza Olan Zararları Nelerdir?

Finansal sorunlar veya ilişki problemleri yaşıyorsunuz, trafikte beklerken önemli bir toplantıya geç kaldınız ve dakikaları sayıyorsunuz. Beyninizdeki küçük bir kontrol kulesi olan “hipotalamus”unuz, stres hormonlarını gönderme kararı veriyor. Kalp atışlarınız artıyor, nefesiniz hızlanıyor ve kaslarınız harekete geçmeye hazır hale geliyor. Bu tepki, sizi acil durumlarda kendinizi koruyabilmeniz için tasarlanmış olan doğal bir tepkidir. Ancak, stres etkenleri ve tepkileri devam ettiğinde kronik stres ortaya çıkar ve günden güne sağlığınız ciddi riskler altına girer.

devamı için tıklayın

En Gözde Tıbbi Bitkilerden birisi: ÇÖREK OTU

Böreğimizin, ekmeğimizin, poğaçamızın vazgeçilmezi çörek otu, artık sadece yiyeceklerde lezzet arttırıcı olarak değil aynı zamanda mutfaklarımızda sağlık içinde bulunuyor. Son yıllarda insan sağlığına yararlı etkisinden dolayı kullanımı artmıştır ve herkes bu yağa yönelmiştir. Eminönü’ndeki aktarlarda hatta kendi mahallemizin aktarların da bile bu aralar sürekli aynı yazıyı görüyoruz; “Çörek otu yağı gelmiştir”. Peki ne bu çörek otu yağı, neden yıllardır piyasada ve ne işe yarıyor? İşte sürekli gördüğümüz bu yağa bir de biz yakından bakıp tanıyalım.

devamı için tıklayın

Antioksidan Nedir? Antioksidanın Önemi ve Faydaları

Bu aralar televizyonda, gazetelerin sağlık köşelerinde, sosyal medyada bir meyve yada sebze tanıtılırken genellikle antioksidan özelliği olup olmaması vurgulanıyor. Hatta neredeyse sadece antioksidan özelliği olan meyveler ve sebzeler anlatılıyor. Peki sürekli duyduğumuz antioksidan ne demek ve faydaları insan sağlığına neler ve hangi meyve ve sebzelerde bulunur? Şimdi bu soruların cevabına yakından bakalım. Antioksidan nedir? Antioksidanlar, gıdamızda doğal olarak bulunan ve fizyolojik sistemin oksidatif stresini önleyen veya azaltabilen kimyasal maddeler sınıfıdır. Vücut düzenli oksijen kullanımı nedeniyle sürekli serbest radikal üretir. Bu serbest radikaller vücuttaki hücre hasarından sorumludur ve kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunur. Serbest radikal temizleyicileri olan antioksidanlar, bu radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemede ve onarmada yardımcı olur.

devamı için tıklayın

Mucizevi Şifa Kaynağı: Sarımsak

Çocukluğumuzun ünlü tekerlemesi ‘Şu yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak yoksa sarımsaklamadan mı saklasak?’’nden tutun da hayatımızın içinde ve hatta neredeyse her yemeğimizde olan muhteşem bir gıda; sarımsak. Girdiği her yemeğe ve mezeye yakışmasının yanında son yıllarda özellikle insan sağlığına yararları sayesinde de çok konuşuluyor. Şimdi bu her yemeğe ve mezeye çok yakışan sarımsağa bir de yakından tanıyalım ve insan sağlığına ne gibi yararları olduğuna bakalım. Sarımsak bitkisi Sarımsak (Allium sativum L.) dünyanın farklı yerlerinde gıda maddesi, baharat ve ilaç niyetine kullanılmış soğanlı bir bitkidir. Tıbbi amaçlarla kullanımı nesilden nesile geçen geleneksel deneyime dayanır. Çeşitli disiplinlerden araştırmacılar şimdi sarımsağın insan sağlığı üzerindeki etkilerini keşfetmeye yönelik çabalamaktadırlar. Araştırmacılar arasında, özellikle de tıp mesleğinde olanlar arasında sarımsağa ilginin nedeni, sarımsağın minimal toksisitesi ve geniş spektrumlu faydalı etkiye sahip olmasından kaynaklanmıştır.

devamı için tıklayın

Kısa Bir Zencefil Kılavuzu: İçinde Ne Bulunur, Nelere Faydalıdır ve Daha Fazlası

Zencefil, yapraklı sapları ve sarımsı yeşil çiçekleri olan bir bitkidir. Zencefil baharatı ise bitkinin köklerinden gelir. Sadece yemeklere lezzet katmakla kalmaz, besin değeri de oldukça yüksektir. Zencefil taze olarak yenilebilir, kurutulabilir ve baharat olarak saklanabilir. Kozmetik endüstrisinde sabun ve güzellik ürünlerinde koku olarak kullanılan zencefil kökünde, yüzde 2 oranında uçucu yağ vardır. B2, B3, B6 ve C vitamini, demir, potasyum, magnezyum bakımından zengin olan zencefilin 1 yemek kaşığında 4,8 kalori, 0.12 gram lif, 0.11 gram protein, 0.1 gram şeker bulunur. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, güvenli ve besleyici bir besin olarak kabul edilir. Zencefil, Çin, Japonya ve Hindistan gibi Asya’nın daha sıcak bölgelerine özgüdür. Aynı zamanda Orta Doğu’da ilaç ve gıda sektöründe kullanılmak üzere yetiştirilmektedir.

devamı için tıklayın

Detoksun Sağlığımıza Yararları

Detoks, son günlerde popülerliği inanılmaz derecede artan, bu nedenle de çok fazla bilgi kirliliğine sahip olan bir konudur. Detoks kelimesini duyduğunuzda aklınızda bir dizi şey canlanır, detoksun ne olduğu konusundaki kulaktan dolma bilgileri yok etmek ve zaman zaman vücudumuza bir mola vermenin neden önemli olduğunu gerçekten anlamak önemlidir. Detoks Nedir? Detoks diyeti, vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olabilecek yöntemlerden biridir. Elbette, insan vücudunda karaciğer, idrar, ter ve dışkı ile birçok doğal detoks yolu vardır. Karmaşık bir süreç olsa da, karaciğer toksik maddeleri etkisiz hale getirir ve sonra onları vücuttan dışarı atar. Daha fazla detoks için alınan destek ise, vücudun hayati organlarının dinlenip iyileşmesine, karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine ve arttırılmasına yardımcı olur ve vücut için önemli olan mikro besinlerin miktarını artırır. Detoks diyetleri çoğu zaman taze sıkılmış meyve suyu veya su tüketme ile ya da düzenli olarak düzgün beslenmeyle takip edilmesine rağmen, birçok farklı formda olabilir. Bunlar, doğal takviyeler, yoğurtlu meyveli içecekler, bitki çayları gibi arınmayı teşvik eden diğer yöntemleri de içerir.

devamı için tıklayın

Kuruntu Yapmaktan Bir Adım Ötesi: Anksiyete

Anksiyete; kaygı, korku, endişe veya huzursuzluk hissidir. Strese bir tepki olarak meydana geldiği gibi, karşılaştıkları önemli stres faktörlerini tanımlayamayan insanlarda da ortaya çıkabilir. Ancak, stres ve kaygı her zaman kötü değildir. Kısa vadede, bir zorluğun veya tehlikeli durumun üstesinden gelmenize yardımcı olabilirler.

devamı için tıklayın

Soğuk Sıkım Sadece Geçici Bir Trend mi, Yoksa Gerçekten Sağlıklı Bir Yöntem midir?

İster sağlıklı beslenme uzmanı, isterseniz de antioksidan gıdalar arayan ve spor salonlarının yollarını aşındırmış biri olun, soğuk sıkım içecekleri duymuş hatta denemiş olma ihtimaliniz çok yüksektir. Bu yeni trend, sağlıklı beslenmek için meyve veya yeşillikleri hızlı ve içilebilir bir şekilde temin etmek isteyen insanların çoktan dikkatini çekmiş, şişelenmiş soğuk sıkım içecekler market raflarında yerlerini almışlardır. Soğuk presleme sadece meyve suları ile sınırlı değildir; eğer yüksek kaliteli organik gıdaları tercih ediyorsanız, yağlardan bebek mamalarına, protein barlardan köpek mamalarına kadar soğuk sıkım yöntemi ile üretilmiş pek çok gıda mevcuttur. Peki neden meyve-sebzelerimizi bu şekilde sıvılaştırıyoruz?

devamı için tıklayın

Zeytinyağının Yok Sayılamayacak Sağlık Faydaları

Halk arasında, hala yağ tüketiminin sağlığa kötü etkileri olduğunu düşünmektedir. Aksine, bazı yağlar günlük beslenme için çok önemlidir ve eğer yeterli miktarlarda alınmazsa hoş olmayan sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Hindistancevizi, avokado, kabak çekirdeği bilimsel araştırmalarla da destekli olan sağlıklı yağ kaynakları arasında bulunurlar. Ayrıca zeytinyağı da yağ tüketimi için mükemmel bir seçim olarak lanse edilmiştir. Zeytinyağı, zeytinden elde edilen doğal bir yağdır. Tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir, ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde sofraların vazgeçilmez bir parçasıdır. Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ asitleri; doymuş yağlar ve trans yağların aksine sağlıklı bir diyet yağı olarak kabul edilir. Yapılan araştırmalar, Akdeniz bölgesindeki ülkelerde yaşayan insanların, Kuzey Amerikalılar ve Kuzey Avrupalılara kıyasla daha uzun ömre sahip olduklarını ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç risklerinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

devamı için tıklayın

Selim Prostat Rahatsızlıkları

Elli yaş ve üstündeki her erkeğin aşina olduğu bir konu vardır; prostat rahatsızlıkları. Şimdi hepimizi yakından ilgilendiren bu konuya yakından bakalım. Prostat tüm erkeklerde bulunur ve ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Genel olarak prostat rahatsızlıkları; prostatit ve iyi huylu prostat büyümesidir. İyi Huylu Prostat Hiperplazisi Histolojik olarak stroma ve prostat bezlerinde hiperplazi olarak tanımlanan iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), 50 yaşından sonra erkeklerde sık görülen bir selim doku büyümesidir. Alt idrar yolu semptomları ve mesane çıkışı tıkanıklığı ile karakterizedir. Alt idrar yolu septomları birkaç hastalıktan kaynaklanır, ancak iyi huylu prostat genişlemesinin önde gelen nedenidir ve 50 yaşın üzerindeki erkeklerin %50’sinden fazlasının, genişletilmiş bir prostat bezine ikincil alt idarar yolu septomları yaşadığına inanılmaktadır [1].

devamı için tıklayın

Hem Cildimize Hem Sağlığımıza Yararlı Olan Lezzet : Badem

Badem hayatımızın içinde çok fazla bulunur. Acıbadem kurabiyesi, badem şekeri, bademli kurabiyeler ve kekler, badem sütleri ve hatta bademli güzellik ürünleri bunlardan bazılarıdır. Ama hepsinden de öte badem ara öğün olarak en çok tavsiye edilen yiyeceklerden biridir. Şimdi hem cildimize hem de sağlığımıza yararı olan lezzetli yiyeceğe yakından bakalım. Badem meyvesi Badem meyvesi, üç veya doğru dört kısımdan oluşur: bunlar çekirdek veya tohum kabuğu, orta kabuk, dış yeşil kabuk kılıfı veya badem gövdesi ve kahverengi et veya tohum kabuğunun derisi olarak bilinen ince deri gibi bir tabakadır. Badem meyvesinin besinsel önemi, çekirdeği ile ilgilidir. Kabuklar ve kabuklar gibi meyvelerin diğer kısımları da hayvan yemi veya yakıt olarak kullanılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda, farklı fenolik bileşikler, badem çekirdeği ekstresi ve derisi, kabuğu ve kabuğunda badem yan ürünleri olarak tanımlanmıştır. Bu katkıda, bademde ve yan ürünlerinde bulunan çeşitli fenolik bileşikler, bunların antioksidan özellikleri ve doğal diyet antioksidanları olarak kullanılması muhtemeldir [1].

devamı için tıklayın
 
Önceki | Sonraki

Alışveriş Sepetim