Detoksun Sağlığımıza Yararları

Detoks, son günlerde popülerliği inanılmaz derecede artan, bu nedenle de çok fazla bilgi kirliliğine sahip olan bir konudur. Detoks kelimesini duyduğunuzda aklınızda bir dizi şey canlanır, detoksun ne olduğu konusundaki kulaktan dolma bilgileri yok etmek ve zaman zaman vücudumuza bir mola vermenin neden önemli olduğunu gerçekten anlamak önemlidir. Detoks Nedir? Detoks diyeti, vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olabilecek yöntemlerden biridir. Elbette, insan vücudunda karaciğer, idrar, ter ve dışkı ile birçok doğal detoks yolu vardır. Karmaşık bir süreç olsa da, karaciğer toksik maddeleri etkisiz hale getirir ve sonra onları vücuttan dışarı atar. Daha fazla detoks için alınan destek ise, vücudun hayati organlarının dinlenip iyileşmesine, karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine ve arttırılmasına yardımcı olur ve vücut için önemli olan mikro besinlerin miktarını artırır. Detoks diyetleri çoğu zaman taze sıkılmış meyve suyu veya su tüketme ile ya da düzenli olarak düzgün beslenmeyle takip edilmesine rağmen, birçok farklı formda olabilir. Bunlar, doğal takviyeler, yoğurtlu meyveli içecekler, bitki çayları gibi arınmayı teşvik eden diğer yöntemleri de içerir.

Neden Detoksa İhtiyacımız Vardır?

Vücut, sürekli olarak toksin ve istenmeyen maddeleri uzaklaştırmak için çeşitli şekillerde çalışır. Zamanla, sağlıksız yiyecek seçimlerinden, kafein tüketiminden, stres ve günlük yaşantının bir parçası olan çevresel toksinlerden dolayı vücut yorgun düşer.

-Sürekli yorgun, stresli ve bunalmış hissediyorsanız;

-Sık sık baş ağrısı yaşıyorsanız;

-Cildinizce kurumalar, çatlamalar varsa ve cansız bir tene sahipseniz;

– Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara kolayca yakalanıyor ve sıklıkla ilaç kullanıyorsanız;

-Sindirim sisteminiz sorunlu, rahatsız edici ve düzensizse;

-Sıklıkla kızarmış yiyecekler, işlenmiş et, süt ürünleri, işlenmiş yiyecekler tüketiyorsanız;

-Sigara dumanı, böcek ilaçları, yapay kokular ve ev kimyasalları gibi genel çevresel toksinlere maruz kalıyorsanız;

-Fazla kilolara sahipseniz;

-Sıklıkla duygusal olarak dengesiz, depresif, motivasyonsuz ve yaşam enerjisinden yoksun hissediyorsanız;

vücudunuz detoks için alarm veriyor olabilir.

Bazen beslenme şekli ve yaşam tarzı ne kadar sağlıklı olursa olsun, vücuda, dış etkenlerle başa çıkabilip uzun süreli canlılığını sürdürebilmesi için yeniden şarj olma şansı verilmelidir. Hayati organlar çok fazla baskı altında kaldığında ve verimli olarak çalışamadıklarında çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Vücudu temizlemek ve bu hayati organları beslemek için zaman ayırmak, hastalıklara önleme konusunda uzun vadede etkili olur. Ayrıca daha temiz bir cilt, daha fazla enerji, daha iyi sindirim gibi pek çok şekilde hızlı etkilere de sahiptir. Kronik hastalıkların önlenmesi, daha güçlü bağışıklık, kalıcı kilo verme konusunda yardım, gelişmiş yaşam kalitesine ve daha parlak dikkatli gözlere sahip olma, zihinsel açıklık, duyguların dengelenmesi, özgüven ve güçlenme, yeni sağlıklı alışkanlıklara sahip olma, dolayısıyla daha uzun sağlıklı bir yaşama sahip olma gibi sayılamayacak pek çok faydası vardır.

Sonuç olarak, detoks diyeti kafa karıştırıcı ya da korkunç bir süreci ve sonuçları olan bir deneyim olmak zorunda değildir. Basitçe, işlenmiş ve yangı-iltihaplanma etkisi olan yiyeceklerden, rafine şekerden, alkol ve buna benzer besinlerden uzak durmak, hem detoks hem de sürdürülebilir sağlık için çok etkilidir.

Kaynaklar