Mürver Bitkisi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kış ayı ile birlikte son zamanlarda soğuk algınlığı veya grip rahatsızlığınız olduysa muhtemelen Mürver bitkisine (Sambucus nigra) aşinasınızdır. Mürver ağacı olarak da anılan bu virüs savaşçısı çalılıkta yetişir. Dünya üzerinde Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ılıman bölgelerde yaygın olarak yetişmektedir. Mürver Kullanımı Bu yenilebilen meyveler çoğunlukla anti-viral ilaçlarda kullanımlarıyla meşhurdurlar. Aynı zamanda şarap, reçel, meyve şurubu ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Mürver bitkisinin çiçekleri yenilebilmekte ve çay olarak demlenip içilebilmektedir. Asırlardır çiçek likörü yapımında da kullanılmaktadır.

Mürver Tarihi

Mürver kullanımı tarih öncesi dönemlere dayansa da, asıl ününü tıbbın babası olarak da bilinen Hipokrat’ın, mürveri “ecza dolabı” olarak tanımlamasına borçludur.

Modern çağlarda, bitkinin yaprakları ve kabuğu da dahil olmak üzere, tüm kısımlarının tıbbi olduğuna inanılmış ve diş ağrısı, ateş gibi rahatsızlıkların tedavisinde anti-enflamatuvar yani iltihap önleyici olarak kullanılmıştır.

Bağışıklık Sistemini Destekleyici Olarak Mürver

Mürver antioksidanlarla dolu düşük kalorili bir besindir. 100 gram taze mürver 73 kalori, 18.4 gram karbonhidrat ve 1 gramdan az yağ ve protein içerir.

100 gram meyve başına 6–35 mg C vitamini vardır ve bu da önerilen günlük alım miktarının %60 kadarını oluşturur. Yüksek bir lif kaynağı olan mürver, vücutta antioksidan olarak görev alan fenolik asitleri de içerir.

İçeriğindeki A, B ve C vitaminleri bağışıklık sistemini uyarır. Araştırmacılar, mürverdeki karmaşık şekerlerin, soğuk algınlığı ve griple mücadelede bağışıklık sistemini desteklediğini bulmuşlardır.  Soğuk algınlığının tedavisi için mürver bitkisi sıvı, kapsül, pastil ve sakızlar dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde satılmaktadır.

Grip rahatsızlığı olan 60 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, günde dört kez 15 ml mürver şurubu alanların iki ila dört gün içinde iyileşme gösterdiği, kontrol grubunun ise iyileşmesinin yedi ila sekiz gün sürdüğü bulunmuştur. 64 kişiden oluşan bir başka çalışmada ise, iki gün boyunca 175 mg mürver özü pastilinin alınmasının sonrasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve burun tıkanıklığı da dahil olmak üzere grip semptomlarında belirgin bir iyileşme sağladığı bulunmuştur.

Mürver ekstresi, bitkinin bağışıklığı destekleyen faydalarını mükemmel bir şekilde sunar. Mürver konsantresi, tarçın ve zencefil gibi sinerjik bitkilerle veya balla da kullanılabilir. Kış aylarında evlerinizden eksik etmemeniz gereken doğal bir ürün.

  • Sambucus Nigra. Missouri Botanical Garden. 
  • Common Elderberry. U.S. Department of Agriculture Natural Resources Conservation Service. 
  • Elderberry. Herb Society of America. 2013. 
  • Krawitz C, Mraheil MA, Stein M. Inhibitory Activity of a Standardized Elderberry Liquid Extract Against Clinically-Relevant Human Respiratory Bacterial Pathogens and Influenza A and B Viruses. BMC Complementary & Alternative Medicine. February 2011.
  • https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1883/2
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002400
  • Sidor, Andrzej, and Anna Gramza-Michałowska. “Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food–a review.” Journal of functional foods18 (2015): 941-958.