Kısa Bir Zencefil Kılavuzu: İçinde Ne Bulunur, Nelere Faydalıdır ve Daha Fazlası

Zencefil, yapraklı sapları ve sarımsı yeşil çiçekleri olan bir bitkidir. Zencefil baharatı ise bitkinin köklerinden gelir. Sadece yemeklere lezzet katmakla kalmaz, besin değeri de oldukça yüksektir. Zencefil taze olarak yenilebilir, kurutulabilir ve baharat olarak saklanabilir. Kozmetik endüstrisinde sabun ve güzellik ürünlerinde koku olarak kullanılan zencefil kökünde, yüzde 2 oranında uçucu yağ vardır. B2, B3, B6 ve C vitamini, demir, potasyum, magnezyum bakımından zengin olan zencefilin 1 yemek kaşığında 4,8 kalori, 0.12 gram lif, 0.11 gram protein, 0.1 gram şeker bulunur. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde, güvenli ve besleyici bir besin olarak kabul edilir. Zencefil, Çin, Japonya ve Hindistan gibi Asya’nın daha sıcak bölgelerine özgüdür. Aynı zamanda Orta Doğu’da ilaç ve gıda sektöründe kullanılmak üzere yetiştirilmektedir.

Eski Çağlarda Zencefil

Zencefil, eski ve orta çağlarda, Asya’dan gelen ve ticareti yapılan ilk baharatlardan biriydi. 

Roma, Çin ve Arap ülkelerinde bulunan eski yazılar, zencefilin tıbbi olarak kullanımına işaret eder. Asyalılar, özellikle mide bulantısı ve ishal gibi sorunların tedavisinde popüler olarak zencefili kullanmışlardır. Zencefil için diğer geleneksel tıbbi kullanımları; kas ve eklem ağrısı, soğuk algınlığı ve grip semptomları, mide ağrısı, regl krampları ve cilt yanıkları tedavileri olmuştur.

Zencefilin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Zencefil, 400’den fazla kimyasal bileşik içerir, ancak araştırmacılar bu kökte bulunan “gingerol” maddesinin, bitkinin faydalarını sağlayan bileşik olduğuna inanırlar. Bu bileşik, zencefile özgü koku ve aromadan da sorumludurlar. Gingerol, vücuda çeşitli şekillerde yardımcı olur. Hücrelere zarar veren serbest radikallerle savaşan güçlü bir antioksidan özelliğe ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir.

Zencefilin geleneksel olarak mide rahatsızlıkları için kullanıldığını söylemiştik. Hamilelik dönemindeki sabah bulantılarını hafifletmek, bulantıların sebep olduğu rahatsızlıkları azaltmak için de zencefil önerilmiş; bunun sonrasında yapılan çalışmalar, zencefilin bulantıları azaltmaya yardımcı olan güvenli ve etkili muhtemel bir yol olduğunu göstermiştir.

Yalnızca hamilelik bulantıları değil, ayrıca ameliyat ve kemoterapi sonrası oluşan bulantı ve kusmayı önlemede de yardımcı olabilmektedir.

Zencefil yemek, midenin daha hızlı boşalmasına yardımcı olarak hazımsızlığı azaltabilir. Küçük bir deneysel çalışma, yemek yemeden önce zencefil tüketmenin, hazımsızlık yaşayan kişilerde sindirim sürecini hızlandırdığını göstermiştir.

Eklem hasarına neden olan romatoid artrit ve osteoartrit rahatsızlıklıklarının tedavisinde bazen destek olarak kullanılır. Zencefilin, iltihaplanma ve yangı önleyici özelliği olabildiğinden, artrit iltihabının sebep olduğu eklem ağrılarını hafifletebilir.

Genelde soğuk algınlığı tedavisi için içecek olarak aklımıza portakal suyu gelir, fakat taze zencefil suyu bunun için daha iyi bir seçim olabilir. Zencefil suyu içmeniz sizi sıcak tutarken, vücudun terlemesine yardımcı olur ve enfeksiyondan kurtulmanızı sağlayabilir.

Araştırmacılar, zencefildeki aktif bir bileşik olan “gingerol” ün kanserle mücadele yeteneklerine sahip olduğuna dair bulgular elde etmişlerdir. Yani, mide-bağırsak kanserlerinin önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olabilir. Yüksek antioksidan içeriğinin, kanser hücresi büyümesiyle savaşmaktan sorumlu olması muhtemeldir. Aslında, zencefildeki antioksidanlar yaşlanma sürecini yavaşlatmaya bile yardımcı olabilir. 

Kaynaklar

  • Ming-Luen Hu, Christophan K Rayner et al. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. World J Gastroenterol. 2011 Jan 7; 17(1): 105–110.
  • Iñaki Lete, José Allué. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016; 11: 11–17. 
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=72
  • Al-Awwadi, N. A. J. (2017). Potential health benefits and scientific review of ginger. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy, 9(7), 111-116.
  • Nafiseh Shokri Mashhadi, Reza Ghiasvand, Gholamreza Askari et al. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S36–S42
  • Sahdeo Prasad and Amit K. Tyagi, “Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer,” Gastroenterology Research and Practice, vol. 2015, Article ID 142979, 11 pages, 2015. 
  • Sahdeo Prasad and Amit K. Tyagi, “Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer,” Gastroenterology Research and Practice, vol. 2015, Article ID 142979, 11 pages, 2015.
  • Estelle Viljoen, Janicke Visser, Nelene Koen, Alfred Musekiwa. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutr J. 2014; 13: 20. Published online 2014 Mar 19. doi: 10.1186/1475-2891-13-20
  • https://nccih.nih.gov/health/ginger