Selim Prostat Rahatsızlıkları

Elli yaş ve üstündeki her erkeğin aşina olduğu bir konu vardır; prostat rahatsızlıkları. Şimdi hepimizi yakından ilgilendiren bu konuya yakından bakalım. Prostat tüm erkeklerde bulunur ve ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Genel olarak prostat rahatsızlıkları; prostatit ve iyi huylu prostat büyümesidir. İyi Huylu Prostat Hiperplazisi Histolojik olarak stroma ve prostat bezlerinde hiperplazi olarak tanımlanan iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), 50 yaşından sonra erkeklerde sık görülen bir selim doku büyümesidir. Alt idrar yolu semptomları ve mesane çıkışı tıkanıklığı ile karakterizedir. Alt idrar yolu septomları birkaç hastalıktan kaynaklanır, ancak iyi huylu prostat genişlemesinin önde gelen nedenidir ve 50 yaşın üzerindeki erkeklerin %50’sinden fazlasının, genişletilmiş bir prostat bezine ikincil alt idarar yolu septomları yaşadığına inanılmaktadır [1].

İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), alt idrar yolu semptomları ile birlikte prostat büyümesi ile karakterize ilerleyici bir durumdur. İyi huylu prostat hiperplazisi, idrar yolunu saran prostat bezinin büyümesi ile idrar kanalını etkilemesi ile ortaya çıkar ve yaşlanan erkek popülasyonu için kaçınılmaz bir fenomeni temsil eder. Her ne kadar BPH 40 yaşından önce nadir görülse de, erkeklerin yaklaşık % 50’si 50 yaşta BPH ile ilişkili semptomlar geliştirir. BPH görülme sıklığı her on yılda %10 artar ve yaklaşık 80 yaşındayken %80’e ulaşır. 50 yaşından büyük erkeklerin %75’inin BPH’den kaynaklanan semptomları vardır ve 80 yaşına ulaşan erkeklerin % 20–30’unun BPH tedavisi için cerrahi müdahale gerektirmektedir. Ancak BPH’nin halk sağlığı üzerindeki yüksek etkisine rağmen, BPH’nin nedenleri hala büyük ölçüde çözülmemiştir. Gerçekten de, birçok teori öne sürülmesine rağmen, BPH’nin nedenleri bazı açılardan hala belirsizliğini koruyor. [2].  Prostatın genişlemesi ve boşaltma zorluğu gibi çeşitli klinik semptomlara yol açabilir. Belirtiler, genişlemenin boyutuna bağlı olarak değişir  [3].

Prostatit

Kronik prostatit erkeklerin sık görülen bir rahatsızlığıdır. Karakteristik olarak irritatif boşalma semptomları ve perineal veya bel ağrısı ile ilişkilidir, ancak bazen başka semptomlara da rastlanmaktadır. Günümüzde başlıca iki kronik prostatit (prostat bezi iltihaplanması) çeşidi vardır: bakteriyel prostatit ve maalesef en yaygın tip olan bilinmeyen etiyolojinin bakteriyel olmayan prostatittir. Bu iki kronik prostatitin semptomları sıklıkla benzer olsa da, ikisinin klinik önemi ve önerilen yönetimi oldukça farklıdır; bu nedenle uygun tanı önemlidir [4].

 Akut bakteriyel prostatit klinik olarak ve idrar kültüründen teşhis edilir. Yoğun lokal ağrı, ateş ve diğer sistemik semptomlarla birlikte genellikle üropatojenlerin neden olduğu ciddi bir enfeksiyon olabilir. Mikrobiyolojik tanı genellikle idrarla yapılır [5]. 

Toplumumuzu yakından ilgilendiren bu sağlık durumunu sizinle paylaştık. Sizinde bu konular hakkında dikkatli olmanızı ve kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığına dikkat etmenizi önerir. Sağlıklı günler dileriz.

REFERANSLAR

[1].  Cakir SS, Polat EC, Ozcan L, Besiroglu H, Ötunctemur A, Ozbek E. The effect of prostatic inflammation on clinical outcomes in patients with benign prostate hyperplasia. Prostate Int. 2018;6(2):71-74.

[2]. Briganti, Alberto & Capitanio, Umberto & Suardi, Nazareno & Gallina, Andrea & Salonia, Andrea & Bianchi, Marco & Tutolo, Manuela & Valerio, Di & Girolamo, Giorgio & Guazzoni, Patrizio & Rigatti, Francesco & , Montorsi. (2009). Benign Prostatic Hyperplasia and Its Aetiologies. European Urology Supplements – EUR UROL SUPPL. 8. 10.1016/j.eursup.2009.11.002.

 [3]. R, Praveen. (2013). BENIGN PROSTATIC HYPERPLASIA: UPDATED REVIEW. INTERNATIONAL RESEARCH JOURNAL OF PHARMACY. 4. 45-51. 10.7897/2230-8407.04808.

[4]. Kontos, Stylianos & Migdalis, Vasilis & Kachrilas, Stefanos & G. Papatsoris, Athanasios. (2011). Prostatitis: From Diagnosis to Treatment. 10.5772/24748.

[5]. Naber, Kurt & Wagenlehner, Florian & Weidner, Wolfgang. (2008). Acute Bacterial Prostatitis. 10.1007/978-1-59745-472-8_2.

Yorum Gönder