Bir Antioksidan Kaynağı; Üzüm

Temmuz ayından Ekim ayına kadar manavda, pazarda, markette; sarısından, kırmızısına, siyahına, ekşisine, tatlısına kadar her çeşit ve her renkten üzüm görürüz. Üzüm sofralarımızda sadece meyve olarak ağzımızı tatlandırmak için bulunmaz. Üzüm; soframızda üzüm sirkesi olarak, pekmez olarak, pestil olarak, reçel ve marmelat olarak, ara ürünlerde tüketilmek üzere kuru meyve olarak, meyve suyu olarak ve hatta cilt bakımında kullanılan üzüm çekirdeği yağı ve kremi yapılmaktadır. Şimdi bu meyveye birazda yakından bakıp tanıyalım.

İçeriği

Üzüm, serbest radikallerin zararlı etkilerini önleyebilecek çok yüksek bir antioksidan aktivite sunan bir meyve olarak bilinir. Üzüm, iyi tarımsal özelliklere sahip bir ekonomik bitki olarak en önemli meyve ürünlerinden biridir. Genellikle meyve suyu, şarap veya kuru üzüm için işlenir. Üzümler bir meyve olarak gittikçe daha popüler hale gelmektedir ve flavonoidler, fenolik asitler, antosiyaninler ve karotenoidler gibi önemli bir antioksidan ve ayrıca C vitamini gibi yüksek antioksidan aktiviteleri olan biyolojik olarak aktif diyet bileşenleri kaynağıdır.

Etkileri

Üzüm, en yüksek fenolik bileşen içeriğine sahip olan meyveler arasındadır. Şarap ve şarap yan ürünlerinin fenolik bileşikleri, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinden ve insan sağlığı için potansiyel olarak faydalı etkilerinden dolayı çok ilgi çekmiştir. 

Üzüm suyu, üzüm çekirdeği ve şaraptaki fenolik bileşikler, pek çok araştırmacı tarafından güçlü antioksidan, antimutagenik, antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antiülser aktivitelerini göstermek için araştırılmıştır. 

Üzüm Çekirdekleri 

Üzüm çekirdeği, üzüm / şarap yan ürünlerinin kabuklarından daha iyi bir antioksidatif bileşen kaynağıdır. Üzüm çekirdeğinin fonksiyonel bileşenleri arasında çeşitli flavonoidler bulunur. Üzüm çekirdeği fenolik bileşiklerinin antioksidan aktivitesi, çeşitli kanser tiplerine, kardiyovasküler hastalıklara ve çeşitli dermal rahatsızlıklara karşı etkinlik ile yakından ilişkilidir. 

Üzüm çekirdeklerinin (Vitis vinifera) fonksiyonel bileşenleri fenolik tabiatlı birkaç flavonoidi içerir. Bu fenolik bileşiklerin bu tür sağlık yararlarının tanınması, üzüm çekirdeği ekstresinin bir besin takviyesi olarak kullanılmasına yol açmıştır. Üzüm çekirdeği yağı da vücutta birçok noktada fonksiyon gösteren ve güçlü bir antioksidan olan E vitaminini yüksek oranda içerir.

Üzümün bu kadar yararını öğrendikten sonra siz de sofranızdan ve bakım ürünlerinizden üzümü eksik etmeyin.

REFERANSLAR

1) Göktürk Baydar, N., Babalık, Z., Hallaç Türk, F., Çetin, E.S., 2011. Phenolic composition and antioxidant activities of wines and extracts of some grape varieties grown in Turkey. Journal of Agricultural Sciences. 17,67-76.

2) Lı, Hua & Wang, Xıaoyu & Lı, Peıhong & Lı, Yong & Wang, Hua. (2007). Comparative Study of Antioxidant Activity of Grape (Vitis vinifera) Seed Powder Assessed by Different Methods. Journal of Food and Drug Analysis. 16.

3) El-Beshbishy HA, Mohamadin AM, Abdel-Naim AB, In Vitro Evaluation of the Antioxidant Activities of Grape Seed (Vitis vinifera) Extract, Blackseed (Nigella sativa) Extract and Curcumin. 

4) Turkmen FU, Mercimek Takci HA, Sekeroglu N, Total Phenolic and Flavonoid Contents, Antioxidant and Antimicrobial Activities of Traditional Unripe Grape Products. Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research | Vol 51 | Issue 3 | Jul-Sep, 2017

5) Derradjı-Benmezıane F, Djamaı R, Cadot Y, Antıoxıdant Capacıty, Total Phenolıc, Carotenoıd, And Vıtamın C Contents Of Fıve Table Grape Varıetıes From Algerıa And Theır Correlatıons. J. Int. Sci. Vigne Vin, 2014, 48, 153-162.