Yabanmersininin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Sağlık Faydaları

Yaban mersini, bilimsel adıyla Vaccinium myrtillus; mavi renkte, yenilebilir bir çalı meyvesidir. Sadece tatlılarımıza renk katmakla kalmaz, aynı zamanda lezzetli ve sağlığınız için de harika bir atıştırmalıktır. İlkbahar ve yaz ayları taze yaban mersini tüketmek için ideal dönemlerdir. Meyveleri küçük boyutlarına rağmen güçlü sağlık faydalarına sahip olan antioksidanlar ve bitkisel besinler ile doludurlar. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp hastalıkları, kanser hastalıkları, beyin yaşlanması ve daha birçok rahatsızlıktan korunmada yardımcı olurlar. Yaban Mersininin Zengin Besin İçeriği Yaban mersini, hücrelerin zarar görmemesini engelleyen ve demir emilimine yardımcı olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, şekerin kan dolaşımına karışma hızını yavaşlatan ve sindirim sistemine destek olan çözünebilen lifleri içerir. Kalorisi düşüktür, 150 gramıyla yaklaşık 3,6 gram lif temin eder, bu da günlük lif ihtiyacınızın yüzde 14’ünü sadece bir porsiyonla karşılamış olur. Meyveye rengini vermekten sorumlu olan ellagik asit ve antosiyanidinler gibi doğal fitokimyasallar bakımından oldukça zengindir [1]. Bu fitokimyasallar, vücudu pek çok hastalığa karşı korumaya yardımcı olan antioksidan etkilerinden dolayı uzun süredir araştırmacıların dikkatini çekmektedir.

Antioksidan Deposu

Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşan, organizmadan zararlı maddeleri uzaklaştıran bileşiklerdir. Bu bileşikler sadece hücre hasarını önlemekle kalmaz; aynı zamanda kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi çeşitli kronik hastalıklara karşı da koruma sağlar [2]. Özellikle yabani yaban mersinindeki antioksidan miktarı epey yüksek miktardadır. İngiliz Beslenme Dergisi’nde yapılan bir araştırma, deneklere yabani yabanmersini tozu takviye edildikten bir saat sonra kandaki antioksidan düzeyinin yüzde 8,5 artırdığını göstermiştir [3][4]. Yine yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücutta önemli bir iltihap önleyici etkisi olduğu gösterilmiştir. Eczacılık ve Farmakoloji Dergisi’nde yayınlanan bir hayvan çalışması, yaban mersini özünün sıçan pençelerinde iltihaba bağlı şişmeyi azaltmada etkili olduğunu buldu [5].  

Kanserle Savaşmada Doğal ve Güçlü Kaynak

Yaban mersininin belirli kanser türlerine karşı koruma kabiliyeti konusunda etkileyici bulgular ortaya çıkarılmıştır. Örneğin, 2010 yılında yapılan araştırmalarda, yaban mersini özütünün meme kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını engelleyebildiği bildirilmiştir [6]. Nutrition Research dergisindeki bir araştırma, yaban mersininin doğal öldürücü (Natural Killer – NK) hücreleri arttırdığını ortaya çıkardı. NK hücreleri, bağışıklık sisteminin virüs ve tümör gibi yabancı istilacılara karşı savunmasında kritik bir rol oynayan beyaz kan hücreleridir. Bedeni anormal hücreler için tararlar ve gerçek kanserlere dönüşmeden önce onları yok ederler [7]. Louisville Üniversitesi’ndeki Brown Kanser Merkezi’nde yapılan başka bir çalışmada, araştırmacılar farelerde yaban mersini tozu kullanımıyla meme kanseri tümör hacmini yüzde 40 oranında azaltmışlardır [8].

Beyin Sağlığını Destekleyici

Yaban mersini en etkileyici sağlık yararlarından biri, beyin sağlığını geliştirmesidir. Yüksek antioksidan içeriği, beyni serbest radikallerin zararından korurken beynin sağlıklı bir şekilde yaşlanmasını de teşvik eder. Yaban mersini yemenin hafıza ve algılama gücünü geliştirebileceğini öne süren birçok çalışma yapılmıştır. 12 hafta boyunca her gün yabanmersini suyunun içilmesinin yaşlı yetişkinlerin hafızasını iyileştirebildiği gösterilmiştir [9].  

REFERANSLAR

  1. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-are-anthocyanins-and-why-are-purple-foods-so-healthy
  2. Lien Ai Pham-Huy, Hua He. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun; 4(2): 89–96.
  3. Hosseinian FS, Beta T. Saskatoon and wild blueberries have higher anthocyanin contents than other Manitoba berries. J Agric Food Chem. 2007 Dec 26;55(26):10832-8. Epub 2007 Dec 5.
  4. Kay CD, Holub BJ. The effect of wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption on postprandial serum antioxidant status in human subjects. Br J Nutr. 2002 Oct;88(4):389-98.
  5. Torri E, Lemos M, Caliari V, Kassuya CA, Bastos JK, Andrade SF. Anti-inflammatory and antinociceptive properties of blueberry extract (Vaccinium corymbosum). J Pharm Pharmacol. 2007 Apr;59(4):591-6.
  6. Lynn S. Adams, Sheryl Phung, Natalie Yee, Navindra P. Seeram. Blueberry Phytochemicals Inhibit Growth and Metastatic Potential of MDA-MB-231 Breast Cancer Cells Through Modulation of the Phosphatidylinositol 3-Kinase Pathway. Cancer Res. Author manuscript; available in PMC 2011 May 1.
  7. http://www.greenmedinfo.com/blog/blueberries-increase-immunity-and-reduce-blood-pressure
  8. Aiyer HS, Srinivasan C, Gupta RC. Dietary berries and ellagic acid diminish estrogen-mediated mammary tumorigenesis in ACI rats. Nutr Cancer. 2008;60(2):227-34.
  9. Head E. Oxidative damage and cognitive dysfunction: antioxidant treatments to promote healthy brain aging. Neurochem Res. 2009 Apr;34(4):670-8.