Sindirim Sistemi Sağlığı ve Önemi- Nova Nutrica

Sindirim sistemi sağlığı önemsenmesi gereken bir konudur. Sindirim sistemi, besinleri emmek ve atıkları atmak için yiyeceklerinizi parçalamaktan sorumlu organlardan oluşur. Bu organlar arasında sindirim sisteminin kendisi (ağızdan yutak, yemek borusu, mide ve ince bağırsaktan kolona kadar uzanan uzun bir tüp), karaciğer, pankreas ve safra kesesi bulunur. Sindirim sisteminizin çalışma şeklinin diğer vücut fonksiyonlarınıza ve günlük aktivitelerinize büyük bir etkisi vardır. Enerji üretiminden, büyümeye, hücre onarımına kadar pek çok mekanizma ile ilişkili olduğundan; sindirim sisteminizi sağlık tutmak için pek çok sebep vardır. Ayrıca araştırmalar sindirim sistemi ile beyin arasındaki güçlü bağlantı olması nedeniyle, sindirim sisteminizin ruh halini ve genel zihinsel sağlığı etkileyebileceğini göstermiştir [1]. Vücudumuzdaki her sistem birbiri ile bağlantılı olduğundan, sindirim sistemi sağlığı sadece beslenme ile değil, diğer pek çok sistemin sağlığı ile de ilişkilidir. Mide ekşimesi, gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları, vücudunuzun diğer sistemlerinde bir şeylerin yolunda gitmediği anlamına gelebilir. Sindirim sağlığındaki değişikliğin ana sebepleri; mide asiditesindeki ve sindirim sisteminizdeki bakterilerin karmaşık ekosistemi olan “gastrointestinal florada”ki değişimlerdir. Bağırsak sağlığı iyi olduğunda, vücuda zarar veren iltihaplanma (inflamasyon) durumunu ve bağışıklıkta zayıflamayı yaşama olasılığınız da azalmaktadır.

Sindirim Sistemi Sağlığı: Sindirim Sisteminizi Sağlıklı Tutabilmek İçin Birkaç İpucu

Konu sindirim sistemi sağlığı olduğunda doğru beslenmekten kasıt; bol miktarda meyve, sebze, suda çözünen ve/veya çözünmeyen lif içeren gıdaları, sağlığa faydalı yağları tüketmek anlamına gelmektedir [2]. Yulaf kepeği, arpa, tohumlar ve fasulye gibi yiyeceklerde bulunan çözünür lifler, sindirim sisteminizin suyu emmesine yardımcı olacaktır. Buğday kepeği, sebzeler ve tam tahıl gibi yiyeceklerdeki çözünmeyen lif ise, yediğiniz yiyeceklerin sindirim sistemindeki hareketini sağlayacaktır [3][4]. Doğru beslenmenin yanında, uzmanlar tarafından belirtilen miktarlarda bol su içtiğinizden emin olun. Bu süreçte en önemli konu doğru şeylerin tüketilmesidir.

Rafine gıdalardoymuş yağlar ve katkı maddeleri bakımından yoğun olan bir beslenme, sindirim bozukluklarına davetiye çıkarmaktadır [5][6]. Ayrıca sağlıklı besin takviyeleri de sindirim sistemine sağlık katan unsurlar arasında yer almaktadır. Bunlar arasında sağlıklı bir yaşam için önemli bir destekleyici olan propolis bulunur.

Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Stresi Kontrol Altında Tutun

Çok fazla stres veya endişe, sindirim sisteminizin aşırı hızlanmasına veya aksine aşırı yavaşlamasına neden olabilir. Stres hormonlarının sindirim sistemi üzerine doğrudan etkisi vardır. Vücudumuz stres altındayken “savaş ya da kaç” haline girdiğinde; sindirim, dinlenme, rahatlama gibi etkinliklere zamanımız olmadığını düşünür. Stresle ilişkili olan Hassas-Huzursuz-İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)[7]; mide ülseri, ishal ve kabızlık gibi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir [8][9]. Stresi azaltma, rahatlama egzersizleri, meditasyon gibi etkinliklerin huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerde semptomları iyileştirdiği, mide ekşimesi gibi şikayetleri azalttığı gözlemlenmiştir [10].

Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Egzersizi Aksatmayın

Düzenli egzersiz hem ruhsal hem bedensel hem de zihinsel sağlığınızı iyileştirirken, birbiriyle bağlantılı olan bu sistemlerin de birbirleri üzerinde olan ilişkilerini yoluna koymada size yardımcı olacaktır. Egzersiz ile, en basit olarak, kan akışı ve metabolizma canlanacağı için sindirim daha düzgün gerçekleşir. Kronik kabızlığı olan kişilerde yapılan bir çalışmada, 30 dakikalık yürüyüş içeren günlük bir egzersizin, kabızlık semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiği bildirilmiştir [11].

Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun

Aşırı derecede alkol [12], kafein [13] ve nikotin [14] alımı, hareketsiz yaşam tarzı, geç saatlerde veya düzensiz beslenme gibi kötü davranışlar uzun süre tekrarlanıp alışkanlık haline geldiğinde mide-bağırsak florasını bozup, sindirim sistemi sağlığınız da dahil olmak üzere genel sağlığınız üzerinde zararlı etkilere neden olmaktadır.

Sağlıklı bir yaşam biçimini benimseyip, basit ama etkili rutinlere sahip olarak yaşam kalitenizi çok daha yüksek seviyelerde tutabilirsiniz. Yukarıdaki ve benzeri yollarla sindirim sistemi sağlığınıza destek olabilirsiniz ancak ciddi problemler yaşadığınızda doktorunuza başvurmanız tavsiye edilmektedir.

REFERANSLAR

  1. Mayer, Emeran. The mind-gut connection: how the hidden conversation within our bodies impacts our mood, our choices, and our overall health. HarperCollins, 2018.
  2. Viladomiu, Monica, et al. “Nutritional protective mechanisms against gut inflammation.” The Journal of nutritional biochemistry 24.6 (2013): 929-939.
  3. McRorie Jr, et al. “Understanding the physics of functional fibers in the gastrointestinal tract: an evidence-based approach to resolving enduring misconceptions about insoluble and soluble fiber.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 117.2 (2017): 251-264.
  4. Schneeman, Barbara O. “Soluble vs insoluble fiber: different physiological responses.” Food Technology (1987).
  5. Dixon, Laura J., et al. “Combinatorial effects of diet and genetics on inflammatory bowel disease pathogenesis.” Inflammatory bowel diseases 21.4 (2015): 912-922.
  6. Lerner, Aaron, and Torsten Matthias. “Changes in intestinal tight junction permeability associated with industrial food additives explain the rising incidence of autoimmune disease.” Autoimmunity reviews 14.6 (2015): 479-489.
  7. Qin, Hong-Yan, et al. “Impact of psychological stress on irritable bowel syndrome.” World journal of gastroenterology: WJG 20.39 (2014): 14126.
  8. Pohl, Calvin S., et al., “Early-life stress origins of gastrointestinal disease: animal models, intestinal pathophysiology, and translational implications.” American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology 309.12 (2015): G927-G941.
  9. Chang, Yu-Ming, et al. “Does stress induce bowel dysfunction?.” (2014): 583-585.
  10. Grundmann, Oliver, and Saunjoo L. Yoon. “Complementary and alternative medicines in irritable bowel syndrome: an integrative view.” World Journal of Gastroenterology: WJG 20.2 (2014): 346.
  11. De Schryver, Anneke M., et al. “Effects of regular physical activity on defecation pattern in middle-aged patients complaining of chronic constipation.” Scandinavian journal of gastroenterology 40.4 (2005): 422-429.
  12. Asl, Saba Fakhrieh, et al. “Evaluations of life style factors and the severity of Gastroesophageal reflux disease; a case-control study.” International journal of molecular epidemiology and genetics 6.1 (2015): 27.
  13. Shimamoto, Takeshi, et al. “No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan.” Plos one 8.6 (2013): e65996.
  14. Lunney, P. C., et al. “Smoking prevalence and its influence on disease course and surgery in Crohn’s disease and ulcerative colitis.” Alimentary pharmacology & therapeutics 42.1 (2015): 61-70.
  15. Sindirim sistemi sağlığı için beslenme tedavisi.