Rafine Yağlara Elveda: Merhaba Soğuk Sıkım Yağ
Soğuk sıkım yağlar, modern bir çelik pres ile meyve veya tohumların preslenmesi yoluyla elde edilen yağları ifade eder. Soğuk presleme yöntemi, rafine yağ elde etme yönteminin aksine ısı nedeniyle tahribe uğrayan besinleri ve yağın lezzetini korur. Bu da yağları kalp ve genel vücut sağlığınız için iyi hale getirir.
Yağ Çıkarma Yöntemleri
Modern yağ çıkarma yöntemi çok fazla ısıl işlem içerir. Yağ içeren tohum önce ezilip hamur haline getirilir, sonrasında basınç altında ısıtılır. Sonuç olarak neredeyse üründeki tüm yağ elde edilmiş olur. Ancak yağın 230 santigrat derece sıcaklıklara kadar ısıtılması, yağ moleküllerinin özelliklerini olumsuz şekillerde etkiler ve yağın besin değerini düşürür.
Solvent ile ekstraksiyon (çözücü ile özütleme) sürecinde ise tohumun yağı serbest bırakabilmesi için “heksan” gibi bir petrol ürünü, çözücü olarak eklenir. Bu çözücüye fazla maruz kalmak dermatit gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
“Expeller” pres olarak adlandırılan başka bir yağ elde etme yönteminde ise kullanılan mekanik kuvvet ısıya ve yine ısı kaynaklı besin kaybına neden olabilmektedir.
Soğuk presleme yöntemi, yağların tüm lezzet, aroma ve besin değerlerini koruyarak bu yağları yemek pişirme ve cilt bakımı gibi alanlarda kullanmak için mükemmel bir hale getirir. Trans yağ asidi içermediklerinden dolayı doğal olarak kolesterol içermezler. İşlem sırasında herhangi bir çözücü eklenmediğinden, zararlı herhangi bir kalıntı içermezler. Isıya maruz kalmayan yağlar, sağlıklı antioksidanları tutarlar. Bu antioksidanlar zararlı serbest radikallerle savaşır ve tümörlerin büyümesini önlerler.
Soğuk preslenmiş zeytinyağı; iltihap önleyici ve iyileştirici özelliklere sahip olan E vitamini bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir oleik asit kaynağıdır.
Soğuk sıkımla elde edilen hindistancevizi yağı, zararlı patojenlere yani hastalık yapıcı etkenlere karşı savaşan laurik asit içerir. Bu bileşik aynı zamanda insan anne sütünde de bulunur.
Düşük sıcaklıklarda elde edilmiş yer fıstığındaki yağ tahrip edilmemiş olur ve kalp koruma yeteneklerini, vitamin ve minerallerle birlikte korur. Yer fıstığı, yüksek Niacin (B vitamini) içeriği ile kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Soğuk sıkım yağların tek sorunu kısa olan raf ömürleridir. Elde edildikten sonra uygulanan işlemler veya saklamak için kullanılan kabın doğru materyal seçimi ile raf ömrü uzatılabilir. Dikkatli olmak için, soğuk preslenmiş yağı küçük miktarlarda satın alın, ışıktan uzak tutun, hava geçirmez kaplarda saklayın ve satın aldıktan sonra tavsiye edilen süre içerisinde tüketin. Satın aldığınız ürünün üzerinde yeterince açıklama olduğundan ve güvenilir olduğundan emin olun.
Kaynaklar
- Prescha A, Grajzer M, Dedyk M, Grajeta H. The Antioxidant Activity and Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils. J Am Oil Chem Soc. 2014;91:1291-1301.
- Siger A, Dwiecki K, Borzyszkowski W, Turski M, Rudzińska M, Nogala-Kałucka M. Physicochemical characteristics of the cold-pressed oil obtained from seeds of Fagus sylvatica L. Food Chem. 2017 Jun 15;225:239-245.
- Sionek B. Cold pressed oils. Rocz Panstw Zakl Hig. 1997;48(3):283-94.
- http://www.thealternative.in/lifestyle/cold-pressed-oil-switch-refined-oil-much-healthier-alternative/