Normalleşme Sürecinde Hastalıklara Karşı Gardınızı İndirmeyin

Tüm dünya ile beraber ülkemizi de yoğun bir şekilde etkisi altına almış olan COVID-19 salgınının başka bir haftasını daha geride bırakırken, hastalığa karşı alınan önlemler ve toplumsal yaşamımızdaki düzenlemelerde değişikliğe gidilmesi, “normalleşme” adı verilen sürece girilmesi söz konusu olmuşken halk arasında bilgi kirliliği ve yanlış bilgilendirmeler artmaya başlamıştır. Normalleşme adına pek çok şirketin pandemi öncesi çalışma sistemine dönecek olması; alışveriş merkezlerinin, parkların, kafe ve restoranlarının açılacak olması salgın tehlikesinin geçmiş olduğuna dair yanlış bir algıya sebep olabilmektedir. Özellikle COVID-19’u kendinde veya bir yakınında tecrübe etmemiş olan kişiler, bu hastalığın onları etkilemeyeceğini düşünmektedir. Toplum içindeki düşünce bu yöndeyken, uzmanlar tedbiri elden bırakmak için çok erken olduğunu, virüsün yakın bir zamanda ortadan kalkmayacağını ve hatta dikkat edilmezse sonbahar ve kış aylarında daha büyük bir artış dalgası ile geri dönebileceğini vurgulamaktadırlar. Virüsün zamanla etkinlik gücünün kaybolması gibi bir durumun söz konusu olmadığı, ortaya çıkmasının üzerinden ne kadar vakit geçerse geçsin savunmasız insanları aynı şekilde etkileyeceği gerçeği yok sayılmamalıdır. Bugüne kadar virüsün neden olduğu hastalıktan iyileşebilmek için üretilmiş mucize bir hap veya aşı bulunmamaktadır, üzerinde çalışılan aşıların da kullanıma hazır olması uzun bir zaman alacaktır.

Tüm bu sebeplerden ötürü tüm viral ve/veya bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmada elimizde olan en güvenilir silah güçlü bir bağışıklık sistemidir [1]. Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu virüs, bakteri ve toksinler de dahil olmak üzere pek çok patojene karşı sürekli olarak koruyan karmaşık bir yapıdır [2]. Bu sistemi tüm yıl boyunca sağlıklı tutabilmek, hastalıklardan korunmanın da temel anahtarlarındandır. Doktor kontrolünde, beslenmeye ek olarak alınan bazı mineraller, esansiyel yağlar, vitaminler ve diğer maddelerin bağışıklık sisteminin tepkisini iyileştirebileceği ve hastalıklara karşı potansiyel olarak koruyucu etki oluşturabileceği bilinmektedir. Bu besin maddelerine örnek olarak:

C Vitamini

Soğuk algını denilince akla gelen en popüler takviye olan C vitaminin bu popülaritesi bilimsel kaynaklara dayanmaktadır. Bu vitamin, bağışıklık sistemi içerisinde yer alan hücrelerin işlevini destekler ve enfeksiyonlara karşı koruma yeteneklerini geliştirir. Bunlara ek olarak, eski hücreleri uzaklaştırıp, onları yenileriyle değiştirerek savunma sisteminin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olur [3][4].

Çinko

Çinko; bağışıklık sistemi güçlendirici pastil gibi takviye sağlık ürünleri içerisinde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bunun nedeni çinkonun bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişmesinde, iletişiminde ve iltihap yanıtında önemli bir rol oynamasıdır [5]. Dolayısıyla bu besin maddesinin eksikliği, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışma etkinliğini önemli ölçüde etkiler ve özellikle ileriki yaşlarda akciğer iltihaplanması (pnömoni) da dahil olmak üzere enfeksiyon ve hastalık riskinde artışa neden olur [6][7].

Mürver Özütü

Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların tedavisindeki etkinliği uzun zamandır kanıtlanmış olan mürverin bağışıklık sisteminin sağlığı üzerindeki etkileri de araştırılmaktadır. Yapılan laboratuvar çalışmalarında mürver özü, solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu patojenlere karşı güçlü bir antibakteriyel ve antiviral etkiler gösterdiği kanıtlanmıştır [8]. Bunların yanında savunma sisteminin yanıtını güçlendirdiği ve enfeksiyonların sebep olduğu semptomların şiddetini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir [9][10].

Propolis

Mikrop ve iltihap önleyici (antiseptik-antienflamatuvar) özellikleri ile propolis uzun yıllardır bilinmekte olan popüler bir bileşendir [11]. Arı tutkalı olarak da bilinen propolis, arılar tarafından kovanı onarmak, bakımını yapmak ve mikropsuz bir ortam oluşturup dış ortamdan gelebilecek hastalıklardan korunmak amacıyla oluşturulur. Propolisin kanser önleyici ve antioksidan özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Viral enfeksiyonları durdurmanın yollarından biri, virüsün insan hücrelerine yapışma yeteneğinin devre dışı bırakılmasından geçmektedir. Yapılan çalışmalar, propolisin COVID-19 virüsünün insan hücrelerine yapılmasını engelleyebileceğini düşündürmektedir.

Zerdeçal

Kurkumin, zerdeçalda ana aktif bileşen olarak bulunan, güçlü iltihap önleyici özelliklere sahip bir bileşiktir. Hayvanlar üzerinde yapılmış olan araştırmalar, kurkuminin bağışıklık sisteminin fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir [12].

 

REFERANSLAR

  1. Lindsay B. N., The immune system., Essays Biochem. 2016 Oct 31; 60(3): 275–301.
  2. Jean S. M. et al., An introduction to immunology and immunopathology., Allergy Asthma Clin Immunol. 2018; 14(Suppl 2): 49.
  3. Anitra C C. and Silvia M., Anitra C Carr 1, Silvia Maggini., Nutrients actions Search in PubMed Search in NLM Catalog Add to Search . 2017 Nov 3;9(11):1211.
  4. Ekert P G and Vaux D L., Apoptosis and the Immune System., Br Med Bull . 1997;53(3):591-603.
  5. Ananda S P., Zinc: Role in Immunity, Oxidative Stress and Chronic Inflammation., Curr Opin Clin Nutr Metab Care . 2009 Nov;12(6):646-52.
  6. Robert B. S., Zinc: An Essential Micronutrient, Am Fam Physician. Author manuscript; available in PMC 2010 Feb 10.
  7. Junaidah B B., Low zinc status: a new risk factor for pneumonia in the elderly?, Nutr Rev. 2010 Jan; 68(1): 30–37.
  8. Christian K. et al., Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses., BMC Complement Altern Med. 2011; 11: 16.
  9. Hanne F. et al., Astragalus Root and Elderberry Fruit Extracts Enhance the IFN-β Stimulatory Effects of Lactobacillus acidophilus in Murine-Derived Dendritic Cells., PLoS One. 2012; 7(10): e47878.
  10. Evelin T. et al, Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial., Nutrients . 2016 Mar 24;8(4):182.
  11. M Debiaggi. et al., Effects of Propolis Flavonoids on Virus Infectivity and Replication, Microbiologica . 1990 Jul;13(3):207-13.
  12. Michele C. et al., Immunomodulators Inspired by Nature: A Review on Curcumin and Echinacea., Molecules. 2018 Nov; 23(11): 2778.