Mikroplara Karşı Savunmada Propolisin Etkileri

Propolisin etkileri merak edilen bir konudur. Arılar tarafından üretilen maddeler, tarih boyunca tıbbi amaçlı tedavilerde kullanılmıştır. Balın şifaları balın türüne göre değişiklik gösterirken; ham bal, pastörize edilmemiş bal besin maddesi ve enzim bakımından zengindir. Bal arıları, balın yanı sıra propolis adı verilen reçine benzeri bir madde de üretirler. Propolis; esas olarak ağaçlardan, çalılardan ve çiçek tomurcuklarından elde edilen, balmumu, uçucu yağlar, polen ve arı tükürüğü bakımından zenginleştirilmiş yapışkan, reçineli bir maddedir. Propolisin bileşimi de aynı balda olduğu gibi, menşei bölgesine ve bölgede yer alan bitki örtüsüne, iklime ve üretildiği mevsime bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Şimdiye kadar propoliste 400’den fazla madde tanımlanmıştır ve bunların arasında polifenoller (flavonoid aglikonlar, fenolik asitler ve bunların esterleri, fenolik aldehitler, alkoller ve ketonlar), terpenoidler, steroidler, amino asitler ve inorganik bileşikler gibi çeşitli kimyasal bileşikler bulunmaktadır. Propolisin antibakteriyel, antifungal, antiviral, antioksidan, hepatoprotektif (karaciğer koruyucu) [1] ve bağışıklık sistemi uyarıcı aktiviteleri dahil olmak üzere birçok biyolojik özellik bildirilmiştir. Araştırmaların sınırlı olmasına karşın, propolisin bazı bakteri, virüs ve mantarlardan koruma sağladığı görülmektedir. Propolis, Gram pozitif bakterileri ve daha az ölçüde Gram negatif bakterileri inhibe eder. Propolis ayrıca küf (Aspergillus ve Penicillium) ve mayanın (Candida) büyümesini de engeller. Poliovirüs, influenza A ve B virüsleri, reovirüsler ve HIV’e karşı propolisin antiviral aktivitesi gösterilmiştir.

Propolisin Etkileri: Uçuk ve Türevlerinden Korunmayı Sağlar

Ticari olarak satılan uçuk merhemlerinde bulunan propolisin, iyileşme süresini hızlandırmaya yardımcı olabildiği ve hem uçuklarda hem de genital herpes kaynaklı yaralarda semptomları azaltabildiği gözlemlenmiştir. Yapılan bir çalışmada, propolis topikal olarak günde üç kez uygulandığında, tedavi uygulanmayan kontrol grubuna göre uçuğun daha hızlı iyileşmesini sağladığı bulunmuştur [2]. Araştırmacılar, propolis kreminin sadece vücutta var olan herpes virüsü miktarını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda vücudu gelecekte oluşabilecek uçuklara karşı koruduğunu da bulmuşlardır.

Siğil Tedavisinde Etkilidir

Araştırmalar, propolisin anti-mikrobiyal özelliklere sahip olduğunu ve cilt yenilenmesini desteklediğini göstermektedir. Akne ve benzeri yaraları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bu faydalar ayrıca enfekte olmuş cildi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Propolisin siğil üzerine direkt olarak uygulanması veya bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesi, siğilden kurtulmanıza yardımcı olabilir [3]. Propolisin etkileri bunlarla sınırlı değildir.

Sindirim Sistemi Sağlığına Destek

Modern bitki uzmanları, vücudun enfeksiyonlara karşı doğal direncini arttırmak ve gastro-duodenal (mide ve onikiparmak bağırsağı) ülserleri tedavi etmek için anti-bakteriyel, anti-fungal, anti-viral, hepatoprotektif (karaciğer koruyucu) ve anti-inflamatuvar özellikleri nedeniyle tıpta insan kullanımı için propolis önermektedir.

Küba’da yürütülen bir çalışmada, propolisin giardia (diyareye neden olabilen) parazitine karşı etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Farklı coğrafi kökene sahip propolisler üzerine yapılan kapsamlı bir çalışmada [4], Escherichia coli üzerindeki anti-bakteriyel aktiviteyi, Candida albicans üzerindeki anti-fungal aktiviteyi ve Avian influenza üzerindeki anti-viral aktiviteyi araştırmışlardır. Ve tüm numunelerin mantar ve gram pozitif bakteri test suşlarına karşı aktif olduğunu ve çoğunun anti-viral aktivite gösterdiğini bulmuşlardır.

Propolisin Etkileri: Soğuk Algınlığı ve Boğaz Ağrısı Etkilerini Yatıştırır

Doktorunuzun onayını aldıktan sonra, herhangi bir alerji durumu olmadığında, propolis spreyi “stres veya uykusuzluk zamanlarında veya soğuk algınlığı veya grip gibi rahatsızlıklarda” ekstra bir bağışıklık güçlendirici olarak kullanılabilir [5]. Ayrıca, güçlü anti-bakteriyel ve antioksidan aktivitesi sayesinde, arı propolisini bağışıklık sisteminin boğaz ağrısına yol açabilecek virüslerle savaşmasına yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Propolisin etkileri olarak propolisin soğuk algınlığının iyileştirilmesinde ciddi etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

REFERANSLAR

  1. Lin, Song-Chow, et al. “The hepatoprotective and therapeutic effects of propolis ethanol extract on chronic alcohol-induced liver injuries.” The American journal of Chinese medicine 25.03n04 (1997): 325-332.
  2. Sforcin, Jose M. “Biological properties and therapeutic applications of propolis.” Phytotherapy research 30.6 (2016): 894-905.
  3. Zedan, Hatem, Eman RM Hofny, and Sahar A. Ismail. “Propolis as an alternative treatment for cutaneous warts.” International journal of dermatology 48.11 (2009): 1246-1249.
  4. Kujumgiev, A., et al. “Antibacterial, antifungal and antiviral activity of propolis of different geographic origin.” Journal of ethnopharmacology 64.3 (1999): 235-240.
  5. Pasupuleti, Visweswara Rao, et al. “Honey, propolis, and royal jelly: a comprehensive review of their biological actions and health benefits.” Oxidative medicine and cellular longevity 2017 (2017).
  6. Mikroplara Karşı Savunmada Propolisin Etkileri.