Meme Kanserinden Korunmada Kudret Narı Yardımcınız Olabilir

Kanser hastalığı, dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de gittikçe büyüyen ciddi bir sağlık sorunudur. Meme kanseri ise kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğundan birçok ülkede kanser kaynaklı ölümlerin başlıca sebeplerindendir [1]. Bu nedenlerden ötürü, kanser tedavisinde etkin bir yol bulabilmek daha da önem kazanmıştır. Hastalığı engelleme ya da tedavisine yönelik pek çok yöntem bulunmakta, ancak bu yöntemler yetersiz kalmakta ve geliştirilmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda, fonksiyonel bir gıda olan kudret narının etkinliği araştırılmış; anti-diyabetik, anti-viral, yara iyileştirici özelliklerinin yanında anti-kanserojen özelliklerinin de geniş bir alanda kullanılabileceği tespit edilmiştir [2].

Meme Kanseri Tedavisinde Kudret Narının Rolü Nelerdir?

Kudret narı ve meme kanseri ile ilgili önemli haber, 2010 yılında “Cancer Research” adlı dergide yayınlanan ortak bir çalışma ile gelmiştir. İnsan meme hücrelerinde yapılan araştırmada, kudret narının kanser hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde azalttığı, hücre büyümesine ket vurduğu ve hatta meme kanseri hücrelerinde programlanmış hücre ölümünü teşvik ettiği bulunmuştur. Bulgular, kudret narı özütünün, hücre ölümünü sağlayan sinyal iletim yolunu düzenlediğini; meme kanseri hücrelerine bölünmelerini söyleyen sinyalleri kapattığını ve intihar etmelerini teşvik eden sinyalleri etkinleştirdiğini ortaya çıkarmıştır [3].

Kudret narı; C vitamini, mormordin, karotenoidler, flavonoidler, polifenoller, kanser savaşçıları ve bağışıklık sistemi düzenleyicileri gibi glikozitler içerir [4]. 2013 yılında, Tayvan’daki Çin Tıp Üniversitesi’nden bilim adamları kudret narındaki yeni “glikozit” türlerinde araştırmalar yapmışlardır. Glukoz metabolizması üzerinde, yani diyabetik rahatsızlıklarda etkisi olan glikozitin, meme kanseri tümörleri üzerinde de yıkıcı etkilere sahip olduğu keşfedilmiştir [5]. Glikozitler, kudret narına ek olarak; yaban mersini, vişne, ananas, keten tohumu, kayısı çekirdeği ve doğadaki diğer yüzlerce bitkide tat verici olarak bulunurlar. Bunlar, insülin seviyelerini düzenlemeye yardım etmenin yanı sıra vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan en önemli antioksidanlardır ve bu sayede kansere karşı koruma sağlayabilirler.

Diğer Kanser Türlerinde de Etkili Olabilir

Meme kanserine ek olarak, kudret narının diğer kanser türlerinde de etkili olduğu gösterilmiştir. Colorado Eczacılık Bilimleri Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, kudret narı suyunun pankreas kanseri hücrelerinde, hücresel iletişimi azalttığını keşfedilmiştir. Çoğu pankreas kanseri formunun geleneksel kemoterapiye dirençli olduğu ve bu nedenle pankreas kanseri hastalarının hayatta kalma oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. Kudret narı suyu, pankreas kanseri hücreleri arasındaki sinyalleri bozarak “gemsitabin” ilacının kanserli tümör hücrelerini daha iyi hedeflemesini sağlamaktadır [6].

Kudret narı içindeki kimyasalların, meme kanseri ilacı gelişiminde herhangi bir potansiyeli olup olmadığını ya da yenildiği zaman kanseri önleme yeteneğini değerlendirmek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

 

  1. Soerjomataram, I. et al. Global burden of cancer in 2008: a systematic analysis of disability-adjusted life-years in 12 world regions. Lancet 380, 1840–1850 (2012).
  2. Joseph B, Jini D. Antidiabetic effects of Momordica charantia (bitter melon) and its medicinal potencal – Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 2013.
  3. American Association for Cancer Research. “Bitter melon extract decreased breast cancer cell growth.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 February 2010.
  4. Ratna B. Ray, Amit Raychoudhuri, Robert Steele and Pratibha Nerurka. Bitter Melon (Momordica charantia) Extract Inhibits Breast Cancer Cell Proliferation by Modulating Cell Cycle Regulatory Genes and Promotes Apoptosis. Prevention and Epidemiology. Published March 2010.
  5. Jing-Ru Weng, Li-Yuan Bai, Chang-Fang Chiu, Jing-Lan Hu. Cucurbitane Triterpenoid from Momordica charantia Induces Apoptosis and Autophagy in Breast Cancer Cells, in Part, through Peroxisome Proliferator-Activated Receptor γ Activation. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 935675.
  6. Ranganatha R. Somasagara, Gagan Deep, Sangeeta Shrotrıya, Manısha Patel, Chapla Agarwal, And Rajesh Agarwal. Bitter melon juice targets molecular mechanisms underlying gemcitabine resistance in pancreatic cancer cells. Int J Oncol. 2015 Apr; 46(4): 1849–1857.