Kolajence Zengin Besinler ve İçerikleri

Tüm hayvanlarda birincil yapısal madde olarak bulunan kolajen, memelilerde yani bizde de bol miktarda mevcut olan proteinlerden biridir. Son yıllarda tıbbi özelliklerinden dolayı hakkında yapılan araştırmalar artmış ve bu önemli bileşiği çoğumuzun yeterli miktarlarda alamıyor olduğu ortaya çıkmıştır. Kolajen; cildimizdeki bağ dokusunun, kemiklerin, kasların, kıkırdakların, tendonların, kan damarlarının ve bağırsakların ana bileşenidir [1]. Kısacası kolajen, iskelet ve iç organlarımızı yerinde tutmak için vücudumuzun sürekli olarak ürettiği tutkal benzeri bir madde gibi davranır. Pek çok kolajen tipi vardır ancak vücudumuz esas olarak tip 1, 2 ve 3 kolajenden oluşmaktadır [2].

Yaşlandıkça Her Yıl Daha Az Kolajen Üretiriz 

Yaşlandıkça, cildimizde daha az kolajen üretiriz. Bu nedenle kırışıklıkları ve ciltte incelme eğilimlerini yaşlandıkça daha fazla görmeye başlarız. Diyetinize kolajen bakımından zengin yiyecekler eklemek; eklem ağrısını en aza indirmede yardımcı olabilir [3], cildinizi yumuşak pürüzsüz ve tutmada görevli olan kolajen seviyelerinin optimize edilmesinde etkili olabilir. Bu yiyecekler:

Böğürtlen, ahududu, yaban mersini, çilek gibi meyveler C vitamini için harika kaynaklardır. C vitamini kolajen üretimi için çok önemli iken, aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görmektedir. Antioksidanlar, çevremizdeki havadaki sudaki serbest radikallerin kolajen hücrelerimizi bozmasına karşı koruma sağlar [4]. 

Kivi de C vitamini bakımından zengin, vücudumuzun ön-kolajen üretim aşamasını yürütmesi için ihtiyaç duyduğu besinlerden biridir. Kolajenin fiziksel yapısını koruyan aminoasitlerin üretiminde yardımcıdır [5].

Badem cildimizde bolca bulunan bir antioksidan olan E vitaminini içerir. E vitamini kolajen hücrelerine zarar veren serbest radikalleri nötralize ederken, kolajen oluşumunu teşvik etmek için C vitamini ile koordineli olarak çalışır [4]. Bunlara ek olarak badem, kolajen fibrillerinin oluşumunda gerekli temel bir eser mineral olan bakırın kaynağıdır. Kısacası, vücudumuzun kolajen sentezindeki son adımı tamamlamak için bakıra ihtiyacı vardır [6].

Avokado, badem kadar E vitamini zengini olmayabilir ancak yeterli miktarda antioksidan içermektedir.

Havuç, zarar görmüş ciltteki kolajeni onarmaya ve yeniden üretmeye yardımcı olan bol miktarda A vitamini içerir [7]. Havuç tüketmekten hoşlanmıyorsanız onun yerine tatlı patates, kabak, kayısı, kavun ve mango harika alternatiflerdir. Portakal hariç hemen hemen turuncu renkteki tüm meyve-sebzeler A vitamini ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olabilmektedir.

Koyu yeşil sebzeler, doğanın bize sunduğu en yoğun gıda maddelerindendir. Her biri daha önce de belirtildiği gibi kolajen sentezi için hayati öneme sahip olan güçlü A vitamini, C vitamini ve E vitamini kaynaklarıdır. Ayrıca ıspanak, lahana, yeşil fasulye ve brokoli gibi pek çok koyu yeşil sebze, bitkilere güzel yeşil rengini veren pigment olan klorofili içerir. Yapılan çalışmalar, klorofilin cildimizde “prokollajen”i yani kollajen oluşumunun öncüsünü arttırdığını, cilt sağlığı ve güzelliği için yeşil sebzelerin önemini göstermiştir [8].

REFERANSLAR

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
  2. James Varani, Michael K. Dame, Laure Rittie. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation. Am J Pathol. 2006 Jun; 168(6): 1861–1868.
  3. Alfonso E. Bello, Steffen Oesser. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders:a review of the literature. Current Medical Research and Opinion Volume 22, 2006 – Issue 11.
  4. Maret G.Traberab, Jan F. Stevens. Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine Volume 51, Issue 5, 1 September 2011, Pages 1000-1013.
  5. Pumori Soaker Telang, Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013; 4(2): 143–6.
  6. Harris ED, Rayton JK, Balthrop JE, DiSilvestro RA, Garcia-de-Quevedo M. Copper and the synthesis of elastin and collagen.Ciba Found Symp. 1980;79:163-82.
  7. Varani, JamesKang, Sewon et al. Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin. Journal of Investigative Dermatology, Volume 114, Issue 3, 480 – 486.
  8. Ching-Yun Hsu , Pi-Yu Chao et al. The Antioxidant and Free Radical Scavenging Activities of Chlorophylls and Pheophytins. Food and Nutrition Sciences, 2013, 4, 1-8.