Kaliteli Yaşam ile Beyin Sağlığı İlişkisi

Her beyin yıllar içerinde değişir, bununla birlikte beynin zihinsel fonksiyonları da değişmektedir. Bunama çok yaygın ve korkulan sonuçlardan biri iken diğer bilişsel rahatsızlıklar kaçınılmaz bir son değillerdir. Sağlıklı bir beyin; sadece hafıza, zihinsel berraklık ve daha iyi sağlık için gerekli görevleri geliştirmeye yardımcı olmaz, aynı zamanda Alzheimer gibi hastalık riskini de azaltabilir. Beyninizdeki sinir hücreleri yaşlandıkça azaldıklarından, beyni aktif tutmak çok önemlidir. Bağışıklık sisteminizin daimi sağlığı için daimi beyin sağlığına ihtiyacınız vardır. Fonksiyonel tıp, zayıf bağışıklık sistemi gibi sağlık sorunlarının nedenlerini maskelemek yerine altında yatan mekanizmalarla ilgilenmektedir. Bu nedenle de beyniniz, bağışıklık sisteminizdeki en büyük aktörlerden biridir.

Beyin Sağlığımızı Nasıl Koruruz?

İyi insan ilişkilerine sahip olmanız, beynin ilişkilerde uyguladığı “işlemsel” belleği güçlendirir. Arkadaş çeşitliliğinizin artması, daha yaratıcı düşünmeye çalışmanızı sağlar ve ayrıca bu arkadaş çeşitliliği size farklı bakış açıları sunar. Arkadaşlarınız fark etmeden sizin açık fikirli olmanızı sağlarlar. 

Pozitif düşünmek, bardağa dolu tarafından bakmak, önünüze size meydan okuyacak hedefleri koymak, kuşkusuz beyin sağlığınızı geliştirecektir. Bu hedefleri gerçekleştirmeye çalışmak, gayret etmeye ve daha çok çalışmaya neden olur. 

Uykudayken beyniniz kapanmaz, aksine gün içerisinde öğrenilen bilgilerin çoğunu pekiştirmek için uyumanızı beklemektedir. Psikologlar; rüyaları tasarladığımız, beynimizin içine aldığımız ancak henüz çözümünü ya da yorumunu yapamadığımız bilgileri anlamaya çalışmanın yansımaları olarak tanımlamışlardır. Eğer bunun doğru olduğunu varsayarsak, gerçekten de sorunları “üzerine uyuyarak” çözebilir, ya da o konu hakkında farklı düşünce yollarına sahip olabilirsiniz. Yeterli uykuyu alamazsanız, bu öğrenme etkilerinin verimini kaybedersiniz, sonraki gün uyandığınızda da gününüz verimli geçmeyebilir. 

Sigara içmemek, beyin sağlığınızı iyileştirmek için atabileceğiniz ilk adımlardan biridir. Sigara kullanımı beynin yaşlanmasını hızlandırmaktadır. 

Brokoli, ıspanak, domates, bazı meyveler ve balıklarda bulunan “omega 3” ün, hafızayı ve genel beyin fonksiyonlarını arttırdığı görülmektedir. Omega-3 ve antioksidanlarca zengin beslenmek beyin sağlığını destekler. 

Yapılan araştırmalar, meditasyonun konsantrasyonu ve hafızayı iyileştirdiğini göstermektedir. İnsan Sinirbilimi Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, uzun süredir meditasyon yapan kişilerin beyin korteksinin daha fazla kıvrıma sahip oldukları bildirilmiştir.

Stres tepkisi hızlı bilgiye öncelik verir ve dikkat süresini kısaltır, bu nedenle iyi öğrenmeyi engeller. Ancak, akıllıca kararlar alabilmek için daha geniş kapsamlı bir şekilde düşünmemiz gerekir. Stresli olduğumuzda bu mümkün değildir. Dolayısıyla meditasyon, zihni sakinleştirmemize yardımcı olabilir ve böylece öğrenme yetimizi arttırabilir.

Kaynaklar 

  • JC, Nielson KA, Antuono P, Lyons JA, Hanson RJ, Butts AM, Hantke NC, Verber MD. ,“Semantic Memory Functional MRI and Cognitive Function after Exercise Intervention in Mild Cognitive Impairment” Journal of Alzheimer’s Disease, 2013.
  • D. M. Norden, M. M. Muccigrosso, and J. P. Godbout, “Microglial priming and enhanced reactivity to secondary insult in aging, and traumatic CNS injury, and neurodegenerative disease,” Neuropharmacology, vol. 96, part A, pp. 29–41, 2015.
  • https://www.mindbodygreen.com/0-25844/3-simple-things-to-do-every-day-for-a-healthy-brain.html