Hoş Kokusunun Yanında Faydalarıyla : GÜL

Evimizde dekoratif olarak kullandığımız, merhemini, suyunu, yağını kullandığımız kokusuyla mest olduğumuz gülü örneğin gül çayı yada gül şerbeti olarak mutfaklarımızda da kullanırız. Sadece ısınmak yada ferahlamak için içtiğimiz güllü içeceklerin sağlığımıza birçok yararı bulunmaktadır. Gelin bu güzel çiçeğin yararlarına yakından bakalım. Tarihte Gül İnsanlık tarihi boyunca gül, sevgi, saflık, bağlılık, ilham, güzellik, zerafet, şefkat, maneviyat ve duygusallığın sembolü olmuştur. Orta Asya’dan çıktığı ve Çin, Hindistan, Pers, Asur, Mısır, Yunanistan ve Roma’nın eski tıbbi metinlerinde bahsedildiği düşünülmektedir. Gül, her zaman kültürleri estetik, ekonomik, tıbbi, dini ve manevi olarak etkilemiştir. Bu ilişkinin çoğu bilimsel olmayan halk geleneklerine ve hikayelerine dayanmaktadır. Ancak gülün duygusal bedenin yanı sıra fiziksel beden için de kanıtlanmış faydaları vardır. Gül çiçeklerinin güzellikleri ve kokularıyla ödüllendirildiği söylenir; taç yaprakları, yaprakları ve gül tohumu (tohumları içeren etli meyveler) reçel yapılmış, gıda ve ilaç sanayisinde kullanılmış, yağlar ve merhemler ise kozmetikte kullanılmıştır [1].

Gülün faydaları

Rosa damascena Mill L., Rosaceae familyası çiçeklerinin en önemli türlerinden biridir. R. damascena bir süs bitkisidir ve parfüm etkisinin yanı sıra, anti-HIV, antibakteriyel, antioksidan, öksürük kesici, hipnotik, antidiyabetik ve soluk borusunu rahatlatıcı etki gibi çeşitli farmakolojik özellikleri bildirilmiştir [2].

Tıbbı amaçlarla gül yağı kullanımına ilgi büyük ölçüde artmıştır. Özellikle aromaterapide, gül esansiyel yağı, duygular ve özellikle de depresyon, ilgisizlik ve keder üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Uykusuzluk, baş ağrısı, migren, sinirsel gerginlik ve strese bağlı duygu için kullanılır. Buna ek olarak, gül yağı hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir ve iyi hissetmenizi sağlar. Gül yağının antimikrobiyal aktivitesi de rapor edilmiştir [3].

Bitkilerin tıbbi kısımları çiçekler, yapraklar, kuşburnu, kök, kök kabuğu ve uçucu yağdır. A, B, E ve K Vitaminleri ile potasyum ve demir içeren esansiyel yağ, vitamin ve mineraller  gibi temel tıbbi bileşenleri oluşturur. Gül bitkisinin özü özellikle bir antidepresan, antibakteriyel, antifungal, antiseptik, antienflamatuar, sindirim uyarıcı, böbrekler için tonik ve adet düzenleyici madde olarak işlev görür. Esas olarak Rosaceae familyasından, R.canina, R.arkansanaR.laevigata, R.gallica, R.damascena, R.rugosa ve R.multifora gibi bazı çiçekler, çeşitli tıbbi etkiler sergilerler [4].

REFERANSLAR

  1. Shinwari, Maryum & Ibrar Shinwari, Muhammad. (2003). Medicinal and Economic Uses of Rose with Reference to Ancient Civilization. Hamdard medicus. XLVI. 5-11.
  2. Boskabady, Mohammad Hossein & shafei, mohammad naser & Saberi, Zahra & Amini, Somaye. (2011). Pharmacological Effects of Rosa Damascena. Iranian journal of basic medical sciences. 14. 295-307.
  3. Hongratanaworakit, Tapanee. (2009). Relaxing Effect of Rose Oil on Humans. Natural product communications. 4. 291-6. 10.1177/1934578X0900400226.
  4. Nanda, Sonali & Das, Pratyush Kumar (2015).  Medicinal Efficacy of Rose Plant: A Mini Review; PharmaTutor; 2015; 3(10); 23-26.