Glütensiz Beslenenlere Alternatif: Hindistancevizi Unu Nasıl Elde Edilir, Faydaları Nelerdir?

Glütensiz bir diyet arayışında, daha tarifler denemeyi istiyor veya bu zamana kadar kullanmış olduğunuz unlardan sıkılmış olabilirsiniz. Mutfağınızda kullandığınız unlara alternatif olarak lezzetli, glütensiz bir seçenek hindistancevizi unu olabilir. Hindistancevizi unu; protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Düşük şeker seviyesine, sindirilebilir kalori ve karbonhidrat içeriğine ve düşük glisemik indekse sahiptir. Hindistan cevizi unu ayrıca glütensiz beslenenler (çölyak rahatsızlığı veya sızdıran bağırsak sendromu gibi sindirim sorunları olanlar), paleo diyet yapanlar, diyabet hastaları ve vejetaryenler tarafından da kullanılabilir. Un, hindistan cevizinin öğütülmüş ve kurutulmuş etli kısmından elde edilir. Dıştaki kabuk ortadan kalktığında ve süt ayrıştırıldığında sadece hindistancevizi eti denilen zengin içi beyaz astar kalır. Bu bölüm düşük sıcaklıkta kurutularak toz un haline gelmesi için fırınlanır. İnce hindistancevizi tozu, tahıl veya buğday unlarına benzer. Bu un, diğer kabuklu yemiş unları ve soya unlarına kıyasla düşük karbonhidrat içerir. Diğer buğday alternatiflerine göre kalorisiz lif bakımından zengindir. Hindistancevizi unu, iyi bir protein kaynağı olarak kabul edilir. Zenginleştirilmiş beyaz un, mısır unu veya çavdar ununa göre yüksek protein içeriğine sahiptir [1]. Hindistan cevizi unu alımıyla elde edilebilecek bazı sağlık yararları şunlardır:

Hindistancevizi Unu Metabolizmayı destekler

Hindistan cevizi unu; vücut tarafından enerji elde etmek için kolayca kullanılabilen ve kan şekeri seviyesini dengeleyip metabolizma sağlığına destek olan sağlıklı doymuş yağ içeriğine sahiptir [1]. Yağ içeriğinin %50’sini oluşturan orta zincirli yağ asitleri; diyetlerde yaygın olarak bulunan uzun zincirli yağ asitlerinden daha farklı şekilde metabolize edilir [2]. Hindistan cevizi unu, belirli enfeksiyonlarla savaşabilecek bir yağ türü olan laurik asit açısından zengindir. Bu yağ asitleri mide ülserine, idrar yolu enfeksiyonlarına ve diş çürümelerine neden olan bakterileri yok ederler [3].

Hindistancevizi Unu Kilo Vermeye Yardımcı

Hindistan cevizinin etli kısmının %61’ini diyet lifi oluşturur. Lif vücut tarafından emilemez, ancak sindirim kanalından geçerek atık ve toksinleri kendisiyle birlikte çıkarmaya, dolayısıyla sindirime yardımcı olur [4][5]. Hindistancevizi unu, açlığı ve iştahı azalttığı gösterilen iki besin olan hem lif hem de protein sunduğu için fazla kilo vermenize de yardımcı olabilir [6][7]. İçerdiği orta-zincirli yağ asitleri enerji üretimi için kullanılmak üzere doğrudan karaciğere gittiği için, yağ olarak depolanma olasılığı daha düşüktür [8].

Sağlıklı kan şekeri seviyeleri

Hindistancevizi ununun glisemik indeksi düşüktür ve kan şekeri seviyesinde ani artışa neden olmaz. Araştırmalar, Hindistancevizi ununun kullanıldığı gıdanın glisemik etkisini azaltmaya yardımcı olduğunu ve ayrıca kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir [9][10]. Bu da hindistancevizi unu besin içeriğinin, sağlıklı kilo seviyelerinde kalmaya çalışan şeker hastaları için çeşitli sağlık yararları olduğu anlamına gelir.

Hindistancevizi unu bazı kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Hindistancevizine alerjisi olan kişilerin, bu unun kullanımından kaçınması gerekmektedir.

REFERANSLAR

  1. Coconut Flour FoodData Central – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/583168/nutrients
  2. Mumme, Karen, and Welma Stonehouse. “Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 115.2 (2015): 249-263.
  3. Kabara, Jon J., et al. “Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents.” Antimicrobial agents and chemotherapy 2.1 (1972): 23-28.
  4. McRorie Jr, Johnson W., and Nicola M. McKeown. “Understanding the physics of functional fibers in the gastrointestinal tract: an evidence-based approach to resolving enduring misconceptions about insoluble and soluble fiber.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 117.2 (2017): 251-264.
  5. Anderson, James W., et al. “Health benefits of dietary fiber.” Nutrition reviews 67.4 (2009): 188-205.
  6. Halton, Thomas L., and Frank B. Hu. “The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review.” Journal of the American College of Nutrition 23.5 (2004): 373-385.
  7. Howarth, Nancy C., Edward Saltzman, and Susan B. Roberts. “Dietary fiber and weight regulation.” Nutrition reviews 59.5 (2001): 129-139.
  8. Dayrit, Fabian M. “The properties of lauric acid and their significance in coconut oil.” Journal of the American Oil Chemists’ Society 92.1 (2015): 1-15.
  9. Trinidad, Trinidad P., et al. “Glycaemic index of different coconut (Cocos nucifera)-flour products in normal and diabetic subjects.” British Journal of Nutrition 90.3 (2003): 551-556.
  10. Weickert, Martin O., and Andreas FH Pfeiffer. “Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes.” The Journal of nutrition 138.3 (2008): 439-442.
  11. Hindistancevizi unu Nasıl Elde Edilir, Faydaları Nelerdir?