Beslenme – Mesane Sağlığı İlişkisi Hakkında Bilinmeyenler

Karın bölgesinde bulunan mesane, balona benzeri bir yapıda, içi boş ve idrar depolayan bir organdır. Böbrekler, üreter ve üretrayı (idrar yolu) da içeren idrar yolu sisteminin içerisinde bulunan mesane; basitçe beslenme sonrasında vücut ihtiyacı olan maddeleri aldıktan sonra geriye kalan artık sıvıların depolandığı yerdir. Mesane sorunları yaşayan kişilerin iş ve sosyal yaşamlarında ortamdan kaçınmadan odaklanamamaya kadar pek çok problemle karşılaştıkları bilinmektedir. Sistit, idrar tutma kontrolünün azalması, aşırı aktif mesane sendromu, mesane kanseri gibi rahatsızlıklar bunlardan birkaçıdır. Alabama Üroloji Merkezi’nden Dr. Rupro Kitchens yetişkin kadınların %40’ının, erkeklerin ise %25’inin aşırı aktif mesane sendromuna sahip olduğunu belirtmiştir. Tuvaleti sürekli olarak kullanma isteği, bireylerin evlerinden ayrılıp günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerine engel olmakta, uzun vadede depresyon gibi ruhsal sağlık problemlerine de neden olmaktadır [1]. Sorunlarınız olsa dahi hakkında konuşmadığınız mesanenizin sağlığı düşündüğünüzden çok daha fazla önemli ve diyetinizle epeyce ilişkilidir. Beslenme şeklinin yanı sıra MS, Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı olan ve yaşı ilerlemiş bireylerde mesane sendromları görülebilmektedir [2][3][4][5].

Diyet ve Günlük Aktivitelerinizdeki Değişiklikler ile Mesane Problemlerinden Kaçınmak Mümkün

Beslenme alışkanlıklarınız üzerinde yapılacak değişimler mesane sağlığınızı iyileştirmede yardımcı olabilir. Bir kalp sağlığı sorununuz olmadığı ve doktorunuz aksini söylemediği sürece günde en az iki litre su içmek idrar yolundaki organlar başta olmak üzere pek çok organın sağlığında olumlu etkiler göstermektedir. Sıvı alımında azalma idrar renginin ve konsantrasyonunun koyulaşmasına neden olur. Bu da mesanenin tahriş olmasına neden olabilmektedir. Yeterince su içilmemesi bakteri üremesini teşvik eder, sonrasında idrar yolu enfeksiyonu veya idrar yolunda taş oluşumu meydana gelebilmektedir.

Her Sıvı Sağlıklı Sıvı Değildir

Sıvı tüketirken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri kafeinli içeceklerden uzak durulmasıdır. Kafeinli içecekler arasında çay, kahve ve kola gibi gazlı içecekler bulunur. Kafein maddesi idrarda suyun serbest kalmasına neden olduğundan aşırı aktif mesane sendromunu teşvik edebilir [6].

“Şekersiz” Olarak Etiketlenmiş Ürünler Daha Tehlikeli Olabilir

Marketlerde şekersiz olarak satılan yapay tatlandırıcı eklenmiş ürünlerin mesanede hasara neden olduğuna dair pek çok çalışma bulunmaktadır. Ayrıca bir hayvan çalışmasında yapay tatlandırıcıların mesanenin büzüşmesine neden olan düz kasları uyardığı öne sürülmüştür [7].

Limon, portakal, greyfurt gibi turunçgillerdeki asit yüksek oranlarda tüketildiğinde mesaneniz de dahil olmak üzere idrar yolunu tahriş edebilir. Domates, ananas gibi pH derecesi düşük, yani asidik gıdalar da aynı etkiyi gösterebilir.  Bu gıdaları hayatımızdan tamamen çıkaracağımız anlamına gelmemektedir, tüketim yoğunluğuna ve sıklığına dikkat etmek yeterli olacaktır.

Mesane Dostu Besinler

Mesane dostu yiyecekler arasında sonbahar mevsiminde de rahatça tüketebileceğiniz armut, muz, bal kabağı, patates, yeşil fasulye, kepekli tahıllar, yumurta ve fındık, badem, yer fıstığı gibi sağlıklı yemişler ve antioksidan içeriği yüksek olan besinler bulunmaktadır.

Doğal sızma zeytinyağını öğünlerinize eklediğiniz zaman kalp hastalıkları ve kanser riskini düşürürken iltihaplanmayı da önleyerek mesanede oluşabilecek yangı ve iltihaplanmaları da önleyebilirsiniz.

Tüm bunların yanında ağır olmayan ve düzenli egzersizler tüm vücut sağlığınız için olumlu etkilere sahip olduğu gibi kilo kontrolü ve mesane sağlığı konusunda da olumlu etkilere sahiptir.

 

REFERANSLAR

  1. Lim R et al. Effect of Stress Urinary Incontinence on the Sexual Function of Couples and the Quality of Life of Patients. J Urol. 2016 Jul;196(1):153-8.
  2. Jordan Keller et al. Measurement Characteristics and Clinical Utility of the Urinary Incontinence Quality of Life Scale in People With Incontinence and Multiple Sclerosis. American Congress of Rehabilitation Medicine. Volume 98, Issue 2, Pages 409–410.
  3. Lin F-Y et al.Increased risk of overactive bladder in patients with idiopathic Parkinson’s disease: Insight from a nationwide population-based cohort study. PLoS ONE 13(3): e0193783 March 2, 2018.
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/70782.php
  5. Tamargo J. et al. Diuretics in the treatment of hypertension. Part 1: thiazide and thiazide-like diuretics. Expert Opin Pharmacother. 2014 Mar;15(4):527-47.
  6. Robinson D et al. You are what you eat: the impact of diet on overactive bladder and lower urinary tract symptoms. Maturitas. 2014 Sep;79(1):8-13.
  7. Jaydip Dasgupta et al. Enhancement of rat bladder contraction by artificial sweeteners via increased extracellular Ca2+ influx. Toxicology and Applied Pharmacology Volume 217, Issue 2, 1 December 2006, Pages 216-224.