Arı Poleni Etkileri: Ruh ve Beden Sağlığına Olan Faydaları

Arı poleni etkileri saymakla bitmez. Arılar, çiçekli bitkilerden polen toplar ve topladığı bu polenleri kendi sindirim enzimleriyle karıştırırlar. Daha sonra, arı poleni olarak bilinen bu karışımı kovanlara geri taşırlar ve kovanın geri kalanı için bir besin kaynağı olarak orada depolarlar. Bu madde, bal ve balmumu gibi diğer arı ürünleri ile beraber uzun yıllardır toplanmış ve doğal bir sağlık takviyesi olarak kullanılmıştır [1]. Arı poleni mükemmel bir vitamin, mineral, amino asit ve enzim kaynağıdır [2]. Arı poleninin tam besinsel yapısı, polenin hangi bitkiden alındığına bağlı olarak değişkenlik gösterse de, “Molecules” dergisinde yayınlanan bir 2012 analizinde, toplanan 22 organik arı poleni örneğinin içeriğinin ortalama % 67,7 karbonhidrat, %21,8 ham protein, %5,2 ham yağ olduğunu bulunmuştur [3]. Arı poleni çalışmalarının büyük bir kısmı fare gibi kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar olduğundan, daha fazla insan çalışması gerekmektedir. Bu zamana kadar elimizde olan verilere dayanarak:

Arı Poleni Etkileri: İnflamasyonu (İltihaplanma) Azaltır

Arı poleni etkileri olarak polenin, iltihaplanmaya neden olabilen araşidonik asit gibi omega-6 yağ asitlerinin oluşmasını indirgeyen kuersetin ve benzeri antioksidanları içerdiği bilinmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, geleneksel tıpta da benzer amaçlarla kullanıldığı bilinen arı poleninin özütünün, sıçanların pençesinde iltihaplanma ve şişmeyi azaltarak ödemi %75 azalttığı bulunmuştur [4]

Bağışıklık Cevabını Arttırarak ve Zararlı Bakterilere Karşı Savaşarak Hastalıklara Yakalanma Riskinizi Azaltabilir: Arı poleni bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklardan ve istenmeyen reaksiyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Aktive olduklarında alerjik reaksiyonları tetikledikleri bilinen Mast hücrelerinin aktivasyonunu önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir [5]. Arı poleni özütünün sahip olduğu antimikrobiyal özellikler sayesinde potansiyel olarak zararlı olan bakterileri öldürebildiği bulunmuştur [6][7].

Flavonoidler de dahil olmak üzere önemli fenolik bileşiklerce zengin olması; damar sağlığı, kan şekeri kontrolü ve diğer sağlık yararları ile bağlantılı olabileceğini göstermektedir [8].

Anti-enflamatuar, analjezik ve antioksidan etkileri sayesinde yara iyileşmesine yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Araştırmalar, polenin damarlardaki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve cildi nemlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca yanık yarası iyileşmesinin granülasyon sürecini kolaylaştırmaktadır[9]. Yapılan başka bir hayvan çalışmasında, yanık yaralarının tedavisinde standart olarak kullanılan gümüş sülfadiazin’e benzer şekilde iyileştirici etkileri olduğu ve çok daha az yan etkiye neden olduğu bulunmuştur [10]. Polen, birçok vitamin ve mineral kaynağı olduğundan, cildinizin daha genç ve parlak görünmesine de yardımcı olabilir. Tüm cilt hücrelerine kan akışını uyarır, vücuttan toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur, kırışıklıkların görünümünü azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır [11].

Arı Poleni Tüketimi

Küçük dozlarda dahi olsa, uzun süre boyunca düzenli olarak arı poleni tüketiminin, kişinin ruh halini ve fiziksel dayanıklılığını güçlendirerek ruh ve beden sağlığını iyileştirdiği gözlemlenmiştir [11]. Kan dolaşımını iyileştirmesi, sinir dokularına olan kan akışını arttıracağından zihinsel kapasitenin artmasını ve stresle zayıflayabilen sinir sisteminin güçlenmesini sağlayacaktır.

REFERANSLAR

  1. Almeida-Muradian LB. et al., Chemical composition and botanical evaluation of dried bee pollen pellets. Journal of food composition and analysis. 2005 Feb 1;18(1):105-11.
  2. University of Rochester Medical Center Health Encyclopedia – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=BeePollen
  3. Feás, Xesús, et al. “Organic bee pollen: botanical origin, nutritional value, bioactive compounds, antioxidant activity and microbiological quality.” Molecules 17.7 (2012): 8359-8377.
  4. Maruyama, Hiroe, et al. “Anti-inflammatory effect of bee pollen ethanol extract from Cistus sp. of Spanish on carrageenan-induced rat hind paw edema.” BMC Complementary and Alternative Medicine 10.1 (2010): 1-11.
  5. Ishikawa, Yasuko, et al. “Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro.” Journal of medicinal food 11.1 (2008): 14-20.
  6. Fatrcová-Šramková, Katarína, et al. “Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen.” Journal of Environmental Science and Health, Part B 48.2 (2013): 133-138.
  7. Pascoal, Ananias, et al. “Biological activities of commercial bee pollens: Antimicrobial, antimutagenic, antioxidant and anti-inflammatory.” Food and Chemical Toxicology 63 (2014): 233-239.
  8. Rzepecka-Stojko A. et al., Anti-atherogenic activity of polyphenol-rich extract from bee pollen. Nutrients. 2017 Dec;9(12):1369.
  9. Jastrzębska-Stojko Ż. et al., Biological activity of propolis-honey balm in the treatment of experimentally-evoked burn wounds. Molecules. 2013 Nov;18(11):14397-413.
  10. Olczyk, Paweł, et al. “Bee pollen as a promising agent in the burn wounds treatment.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2016 (2016).
  11. Komosinska-Vassev, Katarzyna, et al. “Bee pollen: chemical composition and therapeutic application.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2015 (2015).
  12. Arı Poleni Etkileri.