ALOE VERA

Güzellik ürünleri reklamlarında, sürekli “içeriğindeki aloe vera sayesinde” yada “aloe veralı ürün” diye çok fazla bu replikler geçer. Peki aloe veranın güzelliğimize yardım etmek dışında başka özellikleri de var mıdır ? İnsan sağlığına etki eder mi ? İçeriğinde neler bulunur ? Gelin bu soruların cevabına birlikte bakalım. Aloe vera, insanlık için birçok kullanımı olan bitki türlerinden biridir. Alternatif bir ilaç olarak ve aynı zamanda kozmetik bir ürün olarak yıllardır yaygın olarak kullanılmaktadır. Gençleştirici, yatıştırıcı ve iyileştirici özellikleri nedeniyle, peptik ülser, sindirim problemleri, cilt tahrişi ve çeşitli cilt lezyonları gibi çeşitli tıbbi rahatsızlıklarda kullanılmıştır. Ayrıca apthous ülser, diş eti iltihabı ve periodontitis gibi ağız problemlerinde ve çeşitli mantar ve viral hastalıklarda faydalı olduğu bulunmuştur [1].

Kaktüs benzeri bir bitki olan Aloe vera, binlerce yıldır geleneksel tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Aloe yaprakları iki temel ürüne ayrılabilir: lateks, yaprağın ve jelin epidermisinin altında acı sarı bir sıvı, yaprağın iç kısmında renksiz ve tatsız bir madde. Her ikisi de, tek başlarına ya da sinerji içinde hareket edebilen, çoğunlukla antrakinonlar ve polisakaritler (en aktif olanı akemannandır) olmak üzere biyolojik olarak aktif birçok bileşene sahiptir. Bilimsel çalışmalar Aloe veranın kozmetik nemlendiricilerde, diş macunlarında, lezzet verici bileşikler olarak gıdalarda veya taze ürünlerin koruyucularında ve insan veya hayvan ilaçlarında uygulanmasına destek sağlar [2].

Aloe vera bitkisi Ayurveda, Homoeopatik ve Allopatik tıp akışlarında ve sadece kabile topluluklarında değil, aynı zamanda yiyecek ve ilaç için de insanların çoğu tarafından kullanılır. Bitki yaprakları çok sayıda vitamin, mineral, enzim, amino asit, doğal şeker ve yumuşatıcı, temizleyici, antimikrobiyal, antioksidan, afrodizyak, antifungal, antiseptik ve kozmetik değerleri içeren diğer biyoaktif bileşikler içerir. Bu bitki güneş yanığı, yanık ve küçük kesikler ve hatta cilt kanserini tedavi etme potansiyeline sahiptir. Kozmetikte dış kullanım, öncelikle cilt şifacı işlevi görür ve cilt dokularının hasar görmesini önler, akneleri iyileştirir ve cilde genç bir parlaklık verir, aynı zamanda son derece güçlü müshil olarak da işlev görür [3].

Aloe vera, kesikler, yanıklar ve egzama gibi çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için harici olarak kullanılmıştır. Aloe vera ağrıyı hafifletir ve iltihabı azaltır. Kesik ve sıyrıkların tedavisinde çok değerli kılan antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahiptir. Ayrıca, ilk ve ikinci derece yanıkların yanı sıra güneş yanığı ve zehir meşe, zehirli sarmaşık ve zehirli sumak enfeksiyonları ve egzama tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır [4].

REFERANSLAR

  1. Sawai, Madhuri. (2014). Aloe Vera – A Miracle Herb. INTERNATIONAL JOURNAL OF RESEARCH IN DENTISTRY. 4. 1-7.
  2. Christaki, Efterpi & Florou-Paneri, Panagiota. (2010). Aloe vera: A plant for many uses. Journal of Food, Agriculture and Environment. 8.
  3. Sahu, Pankaj & Giri, Deen & Singh, Ritu & Pandey, Priyanka & Gupta, Sharmistha & Shrivastava, Atul & Kumar, Ajay & Pandey, Kapil. (2013). Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review. Pharmacology & Pharmacy. 4.
  4. Bhowmik, Debjit. (2012). Aloe Vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. 1. 119-126.