Yüksek Antioksidan Kaynağı; HİBİSCUS

Son yıllarda hayatımızda giren hibiscusu hepimiz duymuşuzdur. Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), yaygın olarak kullanılan adıyla “roselle” veya “kerkede” mutfaklarımıza daha çok çay olarak girmeye başladı. Artık neredeyse sürekli içmeye başladığımız bu çayın faydalarına bir de biz bakalım ve mutfağımızın yeni demirbaşını yakından tanıyalım. Hibiscus Bitkisi Yaygın olarak “roselle (kerkede)” olarak adlandırılan Hibiscus sabdariffa, Malvaceae familyasının bir üyesidir. Dünya çapında ün yapan tıbbi bir bitkidir ve dünyadaki tropikal ve subtropikal bölgelerde dağıtılan üç yüzden fazla türe sahiptir. Roselle daha sıcak ve daha nemli bir iklimde çeşitli toprağa uyum sağlayabilir. Roselle sitrik, malik, tartarik ve allo-hidroksitik asitler dahil organik asitler bakımından zengindir. Bitki ayrıca Beta karoten, C vitamini, protein ve toplam şeker içeriği ile bilinir. Tıbbi olarak önemli olan ve fotokimyasal olarak adlandırılan bileşiklere sahip olan Roselle, beslenme ve tıbbi özellikleri ile iyi bilinmektedir. Roselle’nin tohumlar, yapraklar, meyveler ve kökler dahil olmak üzere pek çok kısmı, çeşitli gıdalarda ve ayrıca bitkisel ilaçlarda, potansiyel bir farmakolojik olmayan tedavi olarak kullanılır. Roselle’den farklı ekstraktlar, birçok kardiyovasküler bozukluk, helmentik hastalık ve kanser dahil olmak üzere farklı tıbbi problemlerin tedavisinde destekleyici rol oynar. Bitki ayrıca bir antioksidan görevi görür ve obezite yönetiminde kullanılır [1].

Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) göz alıcı bir mahsulden daha fazlasıdır ve yüzyıllardır yiyecek, içecek ve geleneksel hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Salata, çay, meyve suları, reçeller, jöleler, dondurma ve diğer birçok ürünün yapımında kullanılan yenilebilir etli kalyeleri ve yaprakları ile popülerdir. Dünyanın birçok ülkesinde, C vitamini ve antosiyanin içeriği yüksek olduğu için sağlık yanlısı bir içecek üretmek için taze roseleli kalyeler toplanır. Roselle ayrıca yüksek beslenme ve tıbbi değerleri ile ünlüdür. Rosellenin kaliküllerinin beslenme analizi kalsiyum, demir, niasin ve riboflavin açısından yüksek olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda antioksidan ve antosiyanin kaynağıdır. Taze meyve suyu, çay, reçel, jöle veya antosiyanin bakımından zengin kapsül şeklindeki rosellenin ürünlerinin tüketilmesi insan vücudunu serbest radikallerin antioksidan aktivite ile zararlı reaksiyonlarından korur [2].

Gıda Maddesi Olarak Hibiscus (Roselle)

Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) Malvaceae familyasına aittir ve genellikle gıda maddesi olarak güvenli olarak kabul edilir. Genel olarak jöle, reçel, meyve suyu, şarap, şurup, jelatin, puding, kek, dondurma ve tat yapmak için kullanılır. Parlak kırmızı renk ve eşsiz lezzet, onu değerli bir gıda ürünü yapar. Bu bitkinin birçok tıbbi uygulaması dünya çapında geliştirilmiştir. Çin’de hipertansiyon, pireksi ve karaciğer hasarını tedavi etmek için kullanılır; ve son zamanlarda sepal özü, polifenollerde, özellikle protokatejik asitte bulunan yüksek içeriği nedeniyle lösemiye karşı etkili bir tedavi olarak kullanılmıştır. Bugüne kadar herhangi bir ticari uygulamaya sahip olmayan roselle tohumları, düşük kolesterolü olan ve diğer fitosteroller ve tokoferoller, özellikle β-sistosterol ve γ-tokoferol bakımından zengin bir bitkisel yağ kaynağıdır. Roselle tohum yağının küresel özellikleri, bu yağ için önemli endüstriyel uygulamalara izin verir. Bu özellikler, bu bitkinin kültürü için katma değeri temsil eder [3].

Roselle (Hibiscus sabdariffa L.), mükemmel besin değeri nedeniyle sağlığa faydaları sayesinde, iyileşme için tüketilebilecek çok önemli bir otsu bitkidir. A, C, B1, B2, B3 gibi iyi bir vitamin kaynağıdır. Potasyum, fosfor, sodyum ve kalsiyum, magnezyum, bakır, mangan, çinko, demir, nikel, kobalt gibi mineraller içerir. Ayrıca antosiyanin, protein ve flavonoid madde bakımından, antioksidan bakımından iyi bir kaynaktır. Ticari öneme sahip olmasının yanı sıra birçok tıbbi ilaca da sahiptir. Tıbbi kullanımlar, antioksidan, antikanser, antihipertansif ve antimikrobiyal olarak kullanımlarını içerir. Ayrıca, anemi, diüretik tedavisi için de kullanılabilir. Roselle suyunun farklı konsantrasyonlarda tüketilmesi, böbrek taşı hastalığının tedavisinde ve önlenmesinde, ve kreatin, ürik asit, sitrat, tartrat, kalsiyum, sodyum potasyumun azaltılmasında, ancak idrar atılımında oksalatta azalmaya yardımcı olabilir [4].

REFERANSLAR 

  1. Singh, Pragya & Khan, Mahejibin & Hailemariam, Hailu. (2017). Nutritional and Health Importance of Hibiscus Sabdariffa: A Review and Indication for Research Needs. Journal of Nutritional Health and Food Engineering. 6. 1-4.
  2. Islam, A. K. M. Aminul & Jamini, Tahmina & Islam, A K M Mominul & Yeasmin, Sabina. (2016). Roselle: A Functional Food with High Nutritional and Medicinal Values. Fundamental and Applied Agriculture. 1. 44-49.
  3. M Hussein, Refaei & Shahein, Yasser & Hakim, A.E. & Awad, Hanem. (2010). Biochemical and molecular characterization of three colored types of roselle (Hibiscus sabdariffa L.). Journal of American Science org. 6. 726-733.
  4. Arpita, Mukherjee & Kabita, Banerjee &  Kumar, Dutta Amit. (2017). “REVIEW ON AMAGING BENEFITS OF ROSELLE (HIBISCUS SABDARIFFA L.) AND THEIR USES”. World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 217-227. 10.20959/wjpps20177-9426.