Yüksek Antioksidan Değerlerine Sahip: Biberiye

Biberiye Nedir, Biberiye Yağının Kullanımı, Sağlığa Yararları ve Daha Fazlası Biberiye yağı, aynı isimdeki biberiye bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Biberiye (Rosmarinus officinalis), bir Akdeniz otu olarak Akdeniz bölgesinde çok popülerdir. Pek çok yemek biberiye yağı ve taze yaprakları ile pişirilir. Biberiye esansiyel yağı, bitkinin yapraklarından elde edilir. Bu çalı bitkisi; fesleğen, lavanta, nane ve adaçayı içeren nane ailesine aittir. Biberiye otu, eski zamanlardan beri çeşitli amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Romalılar biberiye bitkisine özel olarak önem vermiş ve dini törenlerde sıkça kullanmıştır. Ayrıca düğün törenlerinde, yemeklerde, kozmetik ürünlerde ve tıbbi bitkisel ürünlerde kullanılmıştır. Biberiye bitkisi ve ekstreleri, eski Mısır medeniyeti tarafından tütsü olarak kullanılmıştır.

Biberiye Yağının Faydaları

Biberiye yağı, çok çeşitli sağlık faydaları olduğundan dolayı popüler bir uçucu yağdır. Saç büyümesini teşvik etme, zihinsel aktiviteyi arttırma, solunum problemlerini hafifletme ve ağrıyı azaltma yeteneği de dahil olmak üzere, pek çok faydası bilindiği için yıllar geçtikçe önem kazanmış ve popüler hale gelmiştir.

Biberiyenin sağlığa faydalı etkilerinin çoğu, “karnosol”, “karnosik asit”, “ursolik asit”, “rosmarinik asit” ve “kafeik asit” dahil olmak üzere, temel kimyasal bileşenlerinin yüksek antioksidan aktivitesine bağlanmıştır.

Yüksek miktarlarda antioksidan değerlerine sahip olan biberiye, -kırmızı meyvelerde de bulunan-, serbest radikallere karşı savaşma gücüne sahiptir. Serbest radikallerin vücudumuzda oluşmasını engellemek imkansızken, fazla birikimini engellemek mümkündür. Bu maddelerin vücutta fazla olması kanser, Alzheimer hastalığı, vitiligo, yaşlanmanın artması gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Erkek tipi kellik veya kadın tipi kellik, kişinin genetiği ve cinsiyet hormonları ile ilişkili olduğuna inanılan yaygın bir saç dökülmesi şeklidir. “DHT” adlı maddenin, her iki cinsiyette, özellikle erkeklerde saç köklerine saldırarak kalıcı saç dökülmesine yol açtığı bilinmektedir. 2015 yılında yapılan bir deneyde, biberiye yağının bu tip saç dökülmelerindeki etkisine bakılmıştır. 6 aylık süreç sonrasında yapılan incelemelerde, deneklerin saç sayılarında önemli derecede artışlar gözlemlenmiştir.  

Hazımsızlık, şişkinlik, mide krampları, kabızlık tedavisi için de biberiye yağı kullanılabilir. Bu esansiyel yağın ayrıca “fonksiyonel hazımsızlık” denilen ve çabuk doyma hissi, geğirti, gaz, bulantı gibi semptomlarla tanımlanan rahatsızlıkları da hafiflettiği ve iştah açıcı bir uyarıcı olduğu düşünülmektedir.

Araştırmalar biberiye yağının karaciğerde detoksu sağladığını gösterirken; sindirim sürecinin önemli bir parçası olan safra sıvısının düzenlenmesi, oluşturulması ve salınmasına yardımcı olur. Araştırmacılar fareleri biberiye filizi ile besleyerek, safra akışlarında önemli bir artış olduğunu ve ayrıca karaciğer sağlığında da ciddi bir iyileşme olduğunu kanıtlayan bir rapor yayınlamıştır.

Güney Koreli araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, omuz ağrısı yaşayan hastalara günde iki kez 20 şer dakika lavanta ve nane yağıyla harmanlanmış biberiye yağı ile masaj yapıldığında, yaşadıkları ağrıda %30 oranında azalma görülmüştür.

Biberiye yağı bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu nedenle doktora veya bir uzmana danışıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Kaynaklar

  • https://www.superfoodly.com/orac-value/fresh-rosemary-leaves/
  • https://medlineplus.gov/ency/article/001177.htm
  • https://medlineplus.gov/ency/article/001173.htm
  • Sofía Salido, Joaquín Altarejos, Manuel Nogueras, Adolfo Saánchez & Pascual Luque (2003) Chemical Composition and Seasonal Variations of Rosemary Oil from Southern Spain, Journal of Essential Oil Research,15:1, 10-14,  
  • Panahi Y ,  Taghizadeh M ,  Marzony ET ,  Sahebkar A . Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015, 13(1):15-21.
  • B. Ali, N.A. Al-Wabel, S. Shams, A. Ahamad, S.A. Khan, F. AnwarEssential oils used in aromatherapy: a systemic review. Asian Pac. J. Trop. Biomed., 5 (8) (2015), pp. 601-611
  • M R Al-Sereitia, K M Abu-Amerb & P Sena. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. 1999. 37: 124-131