YEŞİL ÇAY

Sabah kalkar kalkmaz yaptığımız ilk iş çayımızı demlemektir. Kahvaltımızın yanında, iş yerinde çalışırken, öğlen yemeğinden sonra, akşam yemeğinden sonra, arkadaşlarımızla komşularımızlayken en büyük eşlikçimiz çay; siyah çaydır. Peki ya yeşil çay? Oysa yeşil çay bu durumların hiç birinde kullanılmıyor. Ama hangimiz sadece sağlığımız için sadece kendimiz için günde en azından bir bardak yeşil çay içiyor? Ülkemizde yeni popüler olmuş bu sağlıklı çay türüne bir de biz yakından bakalım.

Çay

Suyun yanı sıra dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olarak kabul edilir. Çaydan bir yudum; anında yoğun bir enerji ve telaşlı bir gün için sakinlik ve rahatlama hissi getirir. Siyah, oolong ve yeşil çay, çayın en popüler olduğu formlardır. Son yıllarda, yeşil çayın insan vücudu üzerindeki etkilerini bulmak için farklı araştırmalar ve çalışmalar yapılmış ve yeşil çayın ilgi çekici faydaları bulunmuştur. Yeşil çayın popülaritesi son yıllarda artmıştır ve en sağlıklı içeceklerden biri olduğu ortaya çıkmıştır. Kilo kaybından karaciğer rahatsızlıklarına, kardiyovasküler hastalıklara, tip-2 diyabete ve kansere kadar çeşitli durumlar için oldukça tercih edilmektedir [1].

Camellia sinensis bitkisi, çeşitli beyazyeşil ve siyah çay verir. Genel olarak, yeşil çayın sağlık açısından faydaları bakımından siyah çaydan daha üstün olduğu bulunmuştur. Yeşil çayın başlıca bileşenleri antioksidan ve diğer sağlık yararlarından sorumlu olan ‘polifenol’ denilen bileşiklerdir. Yeşil çaydaki başlıca polifenoller flavonoidlerdir. Yeşil çaydaki dört ana flavonoid, kateşinler, epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), epicatechin gallate (ECG) ve epigallocatechin gallate (EGCG) ‘dir. EGCG, en önemli aktif bileşen olarak görülmektedir. Yeşil çayın farklı kanser türleri, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, vb. dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalar için sağlığa yararlarını gösteren çok sayıda araştırma mevcuttur. Yeşil çay; şeker hastalığında, egzersiz geliştirme, iltihaplı bağırsak hastalığı, cilt hastalıkları, saç dökülmesi, kilo kaybı ve aşırı demir yükü için geniş bir kullanım alanı vardır [2, 3].

Çay ekstreleri, antioksidan bileşenler olan polifenollerin kaynağıdır. Yeşil çay fenolik bileşikleri ağırlıklı olarak kateşin türevlerinden oluşur, ancak flavonoller ve fenolik asitler gibi diğer bileşikler de daha düşük oranda mevcuttur [4]. 

REFERANSLAR
  1. Nasir, Hira & Naqvi, Atta. (2014). Health benefits of green tea. Medical Science. 10. 89-90. 10.13140/2.1.1232.9604.
  2. Reygaert, Wanda. (2017). An Update on the Health Benefits of Green Tea. Beverages. 3. 6. 10.3390/beverages3010006.
  3. V r, Sinija & Mishra, Hari N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine. 17. 10.1080/13590840802518785.
  4. Vishnoi, Himani & Bodla, Ramesh & Kant, Ravi. (2018). GREEN TEA (CAMELLIA SINENSIS) AND ITS ANTIOXIDANT PROPERTY: A REVIEW. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 9. 10.13040/IJPSR.0975-8232.9(5).1723-36.