Yaban Mersini Tüketimi ile Cilt Sağlığından Sindirime Sağlık Faydaları

Yaban mersini tüketimi sağlık anlamında oldukça faydalıdır. Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze içeren dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlık için en iyisi olduğuna inanmaktayız. Ama özellikle mor yiyecekleri bu kadar özel kılan nedir? Tüm parlak renkli meyve ve sebzeler, vücudumuzu korumada kilit rol oynayan bileşikler olan antioksidanlar içerir, ancak birçok doğal olarak mor renkli gıda, antosiyanin adı verilen belirli bir antioksidan içerir. Bunlar bitkinin koyu kırmızı, mor veya mavi tonlarını veren faydalı bitki pigmentleridir. Doğal olarak antosiyanin içeren besinlerden biri de yaban mersinidir. Yaban mersini, vücuttaki hücrelerin korunmasına yardımcı olan yararlı bir C vitamini; demir emilimi ve sindirim sistemine yardımcı olan çözünür lif içeren doğal bir besin kaynağıdır [1].

Yaban Mersini Tüketimi Kilo Vermede ve Sindirime Yardımcı

Yaban mersini, çözünür lif içeriği sayesinde kabızlığı önlemede ve sindirim sağlığını korumada yardımcı olur. Diyet lifi ayrıca hacim kaplayarak tokluk hissini arttırır ve iştahı azaltır.

Oksidatif Stresin Neden Olduğu DNA Hasarını Azaltır

Oksidatif DNA hasarı, günlük yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır [2]. Vücudunuzdaki her hücrede günde on binlerce kez meydana geldiği söylenmektedir. DNA hasarı, yaşlanmamızın, cilt yaşlanmasının nedenlerinden biridir. Ayrıca kanser gibi hastalıkların gelişiminde de önemli bir rol oynar [3]. Yaban mersini antioksidan bakımından yüksek olduğu için, DNA’nıza zarar veren bazı serbest radikalleri etkisiz hale getirebilirler. Yapılan bir araştırmada; 168 kişi, günlük 1 litre kadar yaban mersini ve elma suyu karışımını içmiş, dört hafta sonra, serbest radikallere bağlı oksidatif DNA hasarının %20 azaldığı belirtilmiştir [4]. Bu bulgular, taze veya toz haline getirilmiş yaban mersini kullanan daha küçük çalışmalarla da uyum göstermektedir [5][6].

Zihinsel Sağlığı Güçlendirici

European Journal of Nutrition‘da yapılan bir araştırma, kurutulmuş yaban mersini tozu içeren bir takviyenin 7 ila 10 yaş arası çocuklarda beyin sağlığını artırdığını bulmuştur. Tufts Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, yaban mersini takviyesi tüketmenin sıçanlarda kısa süreli hafıza kaybını iyileştirmede veya geciktirmede etkili olabileceğini göstermiştir.

Yaban Mersini Tüketimi Kandaki Kolesterolün Zarar Görmesini Önler

Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasar, hücreleriniz ve DNA’nızla sınırlı değildir. LDL yani kötü kolesterolün oksidasyonu, kalp hastalığı sürecinde çok önemli bir adımdır. Günlük 50 gramlık yaban mersini porsiyonunu, obezite rahatsızlığı olan kişilerde LDL oksidasyonunu sekiz hafta boyunca %27 oranında düşürdüğü gözlemlenmiştir [7][8]. Başka bir çalışma, ana öğünle 75 gram yaban mersini yemenin “kötü” LDL kolesterolün oksidasyonunu önemli ölçüde azalttığını belirlemiştir [9].

Yaban Mersini Tüketimi Kan Basıncının Düşmesinde Etkili

Yaban mersini tüketimi düşük sodyum seviyelerini korumak, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutmak için önem taşımaktadır. Yaban mersini sodyum içermez. İçerdiği potasyum, kalsiyum ve magnezyum minerallerinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir [10].

Diyabet Kontrolüne Destek

Çalışmalar, yüksek lifli gıda tüketen tip 1 diyabetli kişilerin, daha düşük kan şekeri seviyelerine sahip olduğunu; tip 2 diyabetlilerde ise kan şekeri, lipid ve insülin seviyelerinde iyileşme olabileceği bulunmuştur [11][12].

Referanslar

  1. Bushway, R. J., et al. “Mineral and vitamin content of lowbush blueberries (Vaccinium angustifolium Ait.).” Journal of Food Science 48.6 (1983): 1878-1878.
  2. Bernstein, Carol, et al. “DNA damage, DNA repair and cancer.” New Research Directions in DNA Repair (2013): 413-465.
  3. De Bont, Rinne, and Nik Van Larebeke. “Endogenous DNA damage in humans: a review of quantitative data.” Mutagenesis 19.3 (2004): 169-185.
  4. Wilms, Lonneke C., et al. “Impact of multiple genetic polymorphisms on effects of a 4-week blueberry juice intervention on ex vivo induced lymphocytic DNA damage in human volunteers.” Carcinogenesis 28.8 (2007): 1800-1806.
  5. Riso, Patrizia, et al. “Effect of a wild blueberry (Vaccinium angustifolium) drink intervention on markers of oxidative stress, inflammation and endothelial function in humans with cardiovascular risk factors.” European journal of nutrition 52.3 (2013): 949-961.
  6. Del Bo, Cristian, et al. “A single portion of blueberry (Vaccinium corymbosum L) improves protection against DNA damage but not vascular function in healthy male volunteers.” Nutrition Research 33.3 (2013): 220-227.
  7. Basu, Arpita, et al. “Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome.” The Journal of nutrition 140.9 (2010): 1582-1587.
  8. Blacker, Bryan C., et al. “Consumption of blueberries with a high-carbohydrate, low-fat breakfast decreases postprandial serum markers of oxidation.” British journal of nutrition 109.9 (2013): 1670-1677.
  9. Khurana, Sandhya, et al. “Polyphenols: benefits to the cardiovascular system in health and in aging.” Nutrients 5.10 (2013): 3779-3827.
  10. Houston, Mark C., and Karen J. Harper. “Potassium, magnesium, and calcium: their role in both the cause and treatment of hypertension.” The Journal of Clinical Hypertension 10.7 (2008): 3-11.
  11. Nemes-Nagy, E., et al. “Effect of a dietary supplement containing blueberry and sea buckthorn concentrate on antioxidant capacity in type 1 diabetic children.” Acta Physiologica Hungarica 95.4 (2008): 383-393.
  12. Shi, Min, et al. “Blueberry as a source of bioactive compounds for the treatment of obesity, type 2 diabetes and chronic inflammation.” Journal of Functional Foods 30 (2017): 16-29.
  13. Yaban Mersini Tüketiminin Sağlığa Faydaları.