Üzerine Çekilen İlgiyi Fazlasıyla Hak Eden Arı Poleni

Bal arıları, bitkilerden polenleri toplayıp arı kovanına koloni için yiyecek olarak taşıyıp depolarlar. Arı poleni ise; bu toplanan çiçek poleni, nektar, bal, balmumu, arı sindirim enzimleri ve salgılarının bir karışımıdır [1]. Son zamanlarda arı poleni sağlıkçıların ilgisini çekmeye başlamıştır. Çünkü besinler, aminoasitler, vitaminler, lipitler ve 250’den fazla aktif madde içerir [2]. Bunlar, insan vücudunun gelişmesi için gerekli olan besin maddelerinden neredeyse tümünü kapsamaktadır. Hacimce küçük olmasının aksine besin maddeleriyle dolu olması; yumurta, et gibi diğer hayvansal gıdalarla kıyaslandığında, aynı miktarlardaki arı poleninin çok daha fazla protein ve aminoasit içermesi onu süper gıdalardan biri haline getirmiştir. Tüm bu sebeplerden ötürü arı poleni, Alman Federal Kurulu tarafından resmi bir ilaç olarak kabul edilmiştir [3].

Tarih Boyunca Şifa Kaynağı

Çinliler arı polenini binlerce yıl tıbbi olarak kullanmıştır. Antik Yunan kayıtlarında ise arı poleni kullanımı tarihi 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Polen taneleri, modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat tarafından tedavi amacıyla reçetelendirilmiştir. 

Kolesterol ve Yüksek Kan Lipidi Seviyeleri Gibi Kalp Hastalıklarına Sebebiyet Veren Risk Faktörlerini Düşürebilir

Kalp hastalıkları dünya çapında üst sıralarda yer alan ölüm nedenlerinden biridir [4]. Hem yüksek kan lipitleri hem de yüksek kan kolesterolü, kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Arı poleni kılcal damarları güçlendiren, kolesterol seviyelerini doğal olarak düşüren ve bu sayede kalp hastalıkları risklerini azaltan mineraller, enzimler, karotenoidler ve biyoflavonoidler bakımından zengindir. Yapılan hayvan çalışmaları arı poleni özütünün özellikle “kötü” LDL kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir [5]. 

Atardamar tıkanıklığının neden olduğu miyoplukta uygulanan arı poleni takviyesi kan serumundaki kolesterol seviyesini düşürmüş, görüş alanını arttırmış ve görme keskinliğini stabilize etmiştir [6]. 

Yüksek Antioksidan İçeriği, Serbest Radikallerden ve Kronik Hastalıklardan Korur

Arı poleni, hücrelerin canlılığını arttırarak bağışıklık sistemini güçlendiren enzimler ve antioksidanlar bakımından zengin bir protein deposudur. Çiğ balın da pek çok sağlık yararının kaynağını oluşturur ve alerjinin doğal yollarla tedavisi için mükemmel bir seçimdir. Hayvanlarda ve insanlarda yapılan bazı çalışmalar, arı poleni antioksidanlarının zararlı bakterileri ortadan kaldırabildiğini, canlıyı potansiyel olarak zararlı olan serbest radikal adındaki moleküllere karşı koruyabildiğini kanıtlamıştır. Bu antioksidanların enfeksiyonlara, tümörlerin büyümesine ve yayılmasına karşı savaşabileceği de gösterilmiştir [7]. Serbest radikallerin zarar görmesi, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklarla da bağlantılıdır [8]. Bu da arı polenini antibakteriyel, antifungal ve antiviral bir ajan haline getirmektedir [9]. 

Bununla birlikte, arı poleninin antioksidan içeriği bitki kaynağına göre değişmektedir [10]. Ürün etiketinde özellikle bir bitki kaynağı belirtilmediği sürece, arı poleninizin nereden geldiğini belirlemek zor olabilir. Ürün satın alınırken güvenli, sertifikalı satıcılardan alınması önemlidir.

 

Kaynak
  1. Ana M.AresSilviaValverdeJosé L.BernalMaría J. Extraction and determination of bioactive compounds from bee pollen. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis Volume 147, 5 January 2018, Pages 110-124.
  2. Marek Kieliszek, Kamil Piwowarek, Anna M.Kot, Stanisław Błażejak. Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review. Trends in Food Science & Technology Volume 71, January 2018, Pages 170-180.
  3. Salles J, Cardinault N, Patrac V, et al. Bee pollen improves muscle protein and energy metabolism in malnourished old rats through interfering with the Mtor signaling pathway and mitochondrial activity. Nutrients. 2014;6(12):5500–5516.
  4. https://www.cdc.gov/dhdsp/data_statistics/fact_sheets/fs_heart_disease.htm
  5. Rzepecka-Stojko A, Kabała-Dzik A, Kubina R, Jasik K, Kajor M, Wrześniok D, Stojko J. Protective Effect of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen in a High-Fat Diet. Molecules. 2018; 23(4):805.
  6. Machoy-Mokrzyńska A., Łoniewski I., Wojcicki J. Infuence of pollen extracts on the central nervous system. Herba Polonica. 1992;38:p. 189
  7. Katarzyna Komosinska-Vassev, Pawel Olczyk, Justyna Kaźmierczak, Lukasz Mencner, and Krystyna Olczyk. Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2015, Article ID 297425, 6 pages, 2015.
  8. Nemat Khansari, Yadollah Shakiba, Mahdi Mahmoudi. Chronic Inflammation and Oxidative Stress as a Major Cause of Age- Related Diseases and Cancer. Recent Patents on Inflammation & Allergy Drug Discovery Volume 3 , Issue 1 , 2009. 
  9. Bożena Denisow, Marta Denisow‐Pietrzyk. Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. J Sci Food Agric. 2016 Oct;96(13):4303-9.
  10. Katarína Fatrcová-Šramková , Janka Nôžková , Miroslava Kačániová , Magda Máriássyová , Katarína Rovná & Michal Stričík. Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee polen. Pages 133-138.