Uyku Sorunları Kalp Sağlığınızı Tehlikeye Atabilir

Hangi alanda uzmanlık yapıyor olursa olsun, tüm sağlıkçılar iyi bir uyku düzeninin sağlığa olan faydaları konusunda hemfikirdirler. Özellikle geceleri 7-8 saat uyuduğunuzda, gündüzleri daha üretken ve işinizde daha konsantre olduğunuzu fark edeceksiniz. Ayrıca uyku uzun vadede genel sağlığınızı da iyi yönde etkileyerek bağışıklık sisteminizin, ruh sağlığınızın ve fiziksel performansınızın gelişip artmasını sağlar. Uykunun faydalarının bu derece belirgin olmasına karşın, yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası yeterli miktarda uyumakta zorluk çekmektedir [1]. Kaliteli uyku almak, kalp sağlığınız için de büyük bir öneme sahiptir. Uyku sorunları sağlık açısından ciddi bir risktir. Yeterince kaliteli uyku almak, kalp sağlığınız için büyük bir öneme sahiptir.

Yeterince Uyumak Kalp Krizi Riskinizi Azaltabilir

Sağlıklı bir kalp için uyku şarttır. Yeterince uyumayan kişiler; yaş, kilo, sigara ve egzersiz alışkanlıklarından bağımsız olarak kardiyovasküler hastalık ve koroner kalp hastalığı açısından daha yüksek risk gurubu altındadırlar. Journal of the American College of Cardiology‘de yayınlanan bir araştırmaya göre, kalp hastalığına genetik yatkınlığı olanlar da dahil olmak üzere herkes, gece yaklaşık altı ila dokuz saat uyuyarak kalp krizi riskini azaltabilir.

Az uykunun kalp sağlığına zararlı olma sebebi tam olarak açıklanmış olmasa da, araştırmacılar, az uykunun glikoz (şeker) metabolizması, kan basıncı, inflamasyon (iltihaplanma) gibi biyolojik süreçlerde ve altta yatan diğer mekanizmalarda aksamaya neden olduğunu söylemektedir. Aynı şekilde bu durum gerektiğinden fazla uyuduğunuz zaman da geçerlidir. Uyku sorunları pek çok şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Uyku Sorunları: Uyku Apnesi – Kalp Sağlığı İlişkisi

Uykunun kalp sağlığına direkt etkisi uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan hastaların büyük bir kısmında görülen kalp sağlığı bozukluğundan da anlaşılabilmektedir. Uyku apnesi yaşayan kişilerde uzun ve derin dinlenme sağlayan stabil uyku olmadığından; kalp atış hızını ve kan basıncını uzun ve stabil sürelerde düşük seviyelere çekilmesini engelleyen bazı kimyasallar etkin hale gelmektedir. Kalbi 7/24 çalışan bir makine gibi düşünecek olursak, bu durum kalbe dinlenmesi için yeterli sürecin tanınmaması anlamına gelmektedir. Bu da zamanla, gün içinde daha yüksek tansiyona ve diğer kardiyovasküler rahatsızlıklara sahip olmanıza yol açabilir. 2008 yılında yapılan bir çalışmada 8 yıl boyunca denekler incelenmiş, şiddetli uyku apnesi olan erkeklerin, gece solunum yolu bozukluğu olmayan erkeklere göre kalp yetmezliği geliştirme olasılığının %58 daha yüksek olduğu bulunmuştur [2].

Ancak uykunun kalp üzerindeki etkilerini görmek için apne gibi ciddi bir uyku bozukluğuna gerek yoktur. Düzensiz-yetersiz uyku da (örneğin değişen çalışma programlarının veya kötü uyku alışkanlıklarının sonucu olarak uyku düzeninin bozulması) sizi riske atabilir.

Uyku – Kalp Sağlığı İlişkisi Yalnızca Orta Yaş ve Üzeri İnsanların Yaşadığı Sorunlarla İlişkili Değildir

Son araştırmalar, yaşamın erken dönemlerinde çok az uykunun da zararına neden olabileceğini göstermiştir. Örneğin, bir çalışmada, iyi uyumayan ergenler kardiyovasküler problemler geliştirme açısından daha büyük risk altındaydı. Bu gençler daha yüksek kolesterol seviyelerine, daha yüksek vücut kitle indeksine, daha geniş bel çevresine, daha yüksek kan basıncına ve yüksek hipertansiyon riskine sahipti. Çocukluk sağlığındaki bu değişikliklerin daha sonra nasıl büyük endişelere dönüştüğü ve her yaşta uykuyu korumanın neden önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir [3][4].

Uyku Sorunları: Uyku Programını Düzeltmek İçin Neler Yapılabilir?

Düzenli bir yaşam tarzının belirlenmesi; programlı olarak hareket etmek, kafein-alkol alımı saatlerinin belirlenmesi, geç saatlerde yemek yenmemesi gibi alışkanlıklar edinilmesi uyku bozukluğunu azaltmakta yardımcı olabilir. Uykuya geçmekte, derin uykuya dalmakta sorun yaşayan kişilerin bitkisel kaynaklardan destek alması; defne yaprağı, lavanta, melisa gibi bitkilerin çaylarının demleyip içmesi veya yağlarının tüketmesi, rahatlamada ve uykuya geçmede kullanılabilecek alternatif bir yöntem olabilir.

Her bireye göre uyku ihtiyacı değişkenlik göstermekle birlikte, sürekli olarak uyku sorunları yaşayanlar bir uyku uzmanından yardım almalıdırlar.

REFERANSLAR

  1. Sateia, Michael J., et al. “Clinical practice guideline for the pharmacologic treatment of chronic insomnia in adults: an American Academy of Sleep Medicine clinical practice guideline.” Journal of Clinical Sleep Medicine 13.2 (2017): 307-349.
  2. Jean-Louis, Girardin, et al. “Obstructive sleep apnea and cardiovascular disease: role of the metabolic syndrome and its components.” Journal of Clinical Sleep Medicine 4.3 (2008): 261-272.
  3. Narang, Indra, et al. “Sleep disturbance and cardiovascular risk in adolescents.” Cmaj 184.17 (2012): E913-E920.
  4. Javaheri, Sogol, et al. “Sleep quality and elevated blood pressure in adolescents.” Circulation 118.10 (2008): 1034.
  5. Uyku Sorunları Kalp Sağlınızı Tehlikeye Atabilir.