Tarih Öncesi Zamanlardan Günümüze Şifa Kaynağı: Zeytin Yaprağı

Kutsal kitaplarda geçen yaratılış efsanelerinden mitolojik hikayelere kadar pek çok yere konu olmuş olan zeytinin yetiştiriciliğinin ilk insanlarla birlikte başladığı kabul edilmekte, hatta zeytin ağacının ağaçların ilki olduğu düşünülmektedir. Eski çağlarda zeytin dalından yapılan taçlar olimpiyat kahramanlarını onurlandırmak için ve barışın sembolü olarak kullanılmış; zeytinyağı da sadelik, bereket ve saflığı temsil etmiştir. Zeytine yüklenen bu simgeler tesadüfi değildir. Zeytin ve zeytinyağı çok uzun zamandır sağlık faydalarıyla bilinmekle birlikte bu faydalı gruba zeytin yaprağı da eklenmiştir. Zeytin yaprağı tıbbi tedavi amacıyla ilk olarak Antik Mısır döneminde kullanılmış ve burada cennetin gücünün bir sembolü olarak kabul görmüştür. O zamandan beri zeytin yaprağının özü, bitkisel çayı ve tozu beslenme yoluyla tedavi olarak kullanılmıştır. Zeytin yaprağı, -zeytinyağının bilinen yararlarına benzer bir şekilde- antioksidan, yüksek tansiyonu düşürücü, iltihap önleyici ve hipoglisemik özelliklere sahip olan oleuropein gibi birçok aktif bileşik içerir [1]. Kurutulmuş zeytin yapraklarının %6 ile %9 unu oluşturan oleuropein’in konsantrasyonu arttıkça, antioksidan özellik de artar [2].

Kalp – Damar Sağlığına Destek

Akdeniz tipi beslenmenin kronik hastalıklarda, özellikle kardiyovasküler hastalıklardaki düşüşle bağlantılı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bunun, Akdeniz diyetindeki zeytin ürünlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. 

Zeytin yaprağından elde edilen özüt, hücre zarlarını oksidasyona ve iltihaplanmaya karşı koruyabilir. Bu oleuropein bakımından zengin öz, damarlardaki sertliği azaltarak damar fonksiyonunu iyileştirir. Günlük olarak tüketimi felç, kalp krizi, damar sertleşmesi ve diğer kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltabilir.

Tansiyonu Düşürür

Zeytin yaprağı özünün deney farelerine uygulanması tansiyon düşürücü etkiler göstermiştir [3]. Bu özüt hipertansiyonu olan bireylerde sistolik ve diyastolik kan basıncını da düşürebilir [4].

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

HIV; hücre ölümü, stres, DNA hasarı gibi olayları kontrol eden genlerin çalışmasını etkileyerek bağışıklık sistemine zarar verir. Yapılan çalışmalar zeytin yaprağı ekstresi kullanılmasının HIV enfeksiyonunun neden olduğu bu gibi çeşitli değişiklikleri tersine çevirebileceğini göstermiştir. Özütte bulunan oleuropein’ler HIV-1 proteini ile etkileşime geçerek virüsten zarar görmüş hücrelerdeki hasarı eski haline döndürebilir, HIV’in yaşam döngüsünde önemli bir adım olan hücreden hücreye geçişini önleyebilir [5][6]. Zeytin yaprağı virüslere karşı savunma özellikleri göstererek kanser riskini de azaltır [7].

Cildi Korur

Oleuropein’ler, iltihap önleyici ve antioksidan özellikleri sayesinde cilt için hayati önem teşkil eden kolajen liflerinin sentezini uyarırlar. Yara iyileşmesini hızlandırmak için etkilenen bölgedeki serbest radikalleri, yani kararsız olmalarından dolayı zararlı olan serbest maddeleri temizlerler [8]. 

Zeytin yaprağı bazı insanlarda mide ağrısı, mide ekşimesi, baş dönmesi ve ishal gibi yan etkiler yaratabilir. Bu nedenle zeytin yaprağını tedavi edici yönleriyle kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız daha güvenli olacaktır.

REFERANSLAR

  1. Omar SH. Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun;78(2):133-54.
  2. Mansour Esmailidehaj et al. Prolonged Oral Administration of Oleuropein Might Protect Heart against Aconitine-induced Arrhythmia. Iran J Pharm Res. 2012 Autumn; 11(4): 1255–1263.
  3. Mansour Esmailidehaj et al. Prolonged Oral Administration of Oleuropein Might Protect Heart against Aconitine-induced Arrhythmia. Iran J Pharm Res. 2012 Autumn; 11(4): 1255–1263.
  4. Stacey Lockyer et al. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Eur J Nutr. 2017; 56(4): 1421–1432.
  5. Lee-Huang S. Anti-HIV activity of olive leaf extract (OLE) and modulation of host cell gene expression by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem Biophys Res Commun. 2003 Aug 8;307(4):1029-37.
  6. Bao J. Computational study of bindings of olive leaf extract (OLE) to HIV-1 fusion protein gp41. FEBS Lett. 2007 Jun 12;581(14):2737-42.
  7. Magrone T et al. Olive Leaf Extracts Act as Modulators of the Human Immune Response.Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):85-93.
  8. Mehraein, Fereshteh et al. “Evaluation of effect of oleuropein on skin wound healing in aged male BALB/c mice.” Cell journal vol. 16,1 (2014): 25-30.