Sızıntılı Bağırsak Sendromu Belirtileri ve Korunma Yöntemleri

Sızdıran bağırsak sendromu olası nedenlerinden biri, bağırsak geçirgenliğinin artmış olmasıdır. İnce bağırsağın iç yüzeyindeki maddelerin kontrolünden sorumlu olan sıkı bağlantılar düzgün çalışmadığında meydana gelebilir. Bu da istenmeyen maddelerin de kan dolaşımına sızmasına neden olabilir [1]. Sızdıran bağırsak, aşağıdaki semptomlara neden olabilir veya bu rahatsızlıkların gelişmesine yol açabilir: Sindirim sistemi şişkinlik, ishal, gaz veya İrritabl Bağırsak Sendromu Mevsimsel alerjiler veya astım semptomları PCOS (Polikistik Over Sendromu) ve PMS (Premenstrüel Sendrom) gibi hormonal dengesizlikler Romatoid artrit, Hashimoto tiroiditi, lupus, sedef hastalığı veya çölyak hastalığı gibi otoimmün hastalıklar Fibromiyalji veya bağlantılı olarak kronik yorgunluk Depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği bozukluğu (ADD) ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi zihinsel sağlık sorunları Akne veya egzama gibi cilt rahatsızlıkları İnsanlarda mantar enfeksiyonu olan Candida aşırı büyümesi Gıda alerjileri, hassasiyetleri Zayıf bağışıklık Eklem ağrısı

Sızdıran Bağırsak Sendromu Varsa Yenilecek ve Kaçınılacak Gıdalar

Sızdıran bağırsak semptomlarını yönetmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bu duruma sahipseniz, yemeniz ve kaçınmanız gereken bazı yiyecekler vardır.

Yararlı bağırsak bakterileri açısından zengin bir diyet yemek, bağırsak sağlığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Sağlıksız miktarda zararlı bakterinin kronik iltihaplanma, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi durumları tetiklediği bilinmektedir.

Aşağıdaki yiyecekler bağırsak sendromu olanların sağlığını iyileştirmek için harikadır:

Brokoli, havuç, pancar, ıspanak, zencefil, mantar, patates, patates, patates ve kabak gibi kök ve yumru sebzeler.

Üzüm, muz, hindistancevizi, limon ve misket limonu, ananas, portakal ve çilek gibi meyveler.

Chia, keten ve ayçiçeği gibi filizlenmiş tohumlar.

Kahverengi pirinç ve glütensiz yulaf gibi glütensiz tahıllar.

Avokado, hindistancevizi ve badem yağı gibi sağlıklı yağlar.

Somon, ton balığı ve diğer omega-3 açısından zengin balıklar gibi yağlı balıklar.

Et, yumurta.

Otlar ve baharatlar.

Ayran ve yoğurt gibi kültürlü süt ürünleri.

Kemik suyu, hindistancevizi sütü, çaylar ve fındık bazlı süt ve ürünler gibi çorbalar ve içecekler.

Fıstık ve badem gibi çiğ kuruyemişler.

Doğru yiyecekleri yemek, bağırsak sağlığınız için ne kadar önemlidir, bu yüzden sindirim sisteminize zarar verebilecek bazı gıdalardan kaçınmaktır.

Sağlıklı bir bağırsak için kaçınmanız gereken yiyecekler şunlardır:

Ekmek, makarna, buğday unu ve kuskus gibi buğday bazlı ürünler

Arpa ve yulaf gibi glüten açısından zengin tahıllar

İşlenmiş etler ve şarküteri ürünleri

Kurabiye, hamur işleri ve kek gibi pişmiş ürünler

Kraker ve granola bar gibi atıştırmalıklar

Abur cubur veya fast food

Süt, peynir ve dondurma gibi süt ürünleri

Yapay tatlandırıcılar

Rafine yağ

Soya, teriyaki ve benzeri soslar

Alkol ve gazlı içecekler

Probiyotikler, doğal olarak fermente gıdalarda bulunan faydalı bakterileri içerirler. Beslenme ile yeterince probiyotik alamazsanız, probiyotik takviyesi almak bağırsak sağlığınızı iyileştirebilir [2].

Stresten uzak durmak, sigara içmekten kaçınmak, uyku düzenine dikkat etmek, alkol alımını sınırlamak gibi alışkanlıklar ile faydalı bakteri sayınızı arttırıp zararlı olanların sayısını azaltmakta önemli derecede yardımcı olabilir [3][4][5][6][7][8].

Doğru egzersiz veya fiziksel aktivite karışımı ile sağlıklı bir diyet sürdürmek, uzun vadede sindirim sisteminizin sağlıklı olmasını, sızıntılı bağırsak sendromu riskini azaltmayı sağlayabilir.

REFERANSLAR

Hollander, Daniel. “Intestinal permeability, leaky gut, and intestinal disorders.” Current gastroenterology reports 1.5 (1999): 410-416.

Sanders, Mary Ellen. “Probiotics and microbiota composition.” BMC medicine 14.1 (2016): 1-3.

Foster, Jane A., Linda Rinaman, and John F. Cryan. “Stress & the gut-brain axis: regulation by the microbiome.” Neurobiology of stress 7 (2017): 124-136.

Biedermann, Luc, et al. “Smoking cessation induces profound changes in the composition of the intestinal microbiota in humans.” PloS one 8.3 (2013): e59260.

Poroyko, Valeriy A., et al. “Chronic sleep disruption alters gut microbiota, induces systemic and adipose tissue inflammation and insulin resistance in mice.” Scientific reports 6.1 (2016): 1-11.

Wang, Ying, et al. “Effects of alcohol on intestinal epithelial barrier permeability and expression of tight junction‑associated proteins.” Molecular medicine reports 9.6 (2014): 2352-2356.

Patel, Sheena, et al. “Alcohol and the Intestine.” Biomolecules 5.4 (2015): 2573-2588.

Wang, Ying, et al. “Effects of alcohol on intestinal epithelial barrier permeability and expression of tight junction‑associated proteins.” Molecular medicine reports 9.6 (2014): 2352-2356.

Sızıntılı Bağırsak Sendromu Belirtileri ve Korunma Yöntemleri.