Sağlıklı Tropik Bir Lezzet; ANANAS

Ülkemizde de son yıllarda tüketilmeye başlanan ananas meyvesi, gerek suyu ile gerek de meyvesi ile girmeye yavaş yavaş başlamıştır. Sağlıklı kalmak için yaptığımız sporun yanında yediklerimize içtiklerimize dikkat etmeye başlamamızın sonucunda hayatımıza hem tadı damağımıza uygun olan hem de diyetimize ve sağlığımıza yardımcı olan meyveler ve sebzeler girmiştir. Bu meyvelerden biri de ananastır. Şimdi hayatımıza yeni yeni giren bu meyveye bir de biz yakından bakalım.

Ananasın İçeriği

Taze meyveler, lifler, vitaminler, mineraller ve enerji bakımından mükemmel kaynaklardır. Ananas (Ananas comosus), dünya çapında ticareti yapılan üçüncü en önemli meyvedir ve ağız hissi, lezzet, asitlik / tatlılık oranı, renk ve beslenme gibi duyusal özelliklerinden dolayı en popüler ve lezzetli tropik meyvelerden biridir. Bu meyve aynı zamanda birkaç mineral ve diğer sağlık yararlarının yanı sıra B ve C vitaminlerinden zengin bir kaynak olarak da kabul edilir [1].

Ananas, dünyada üretilen tropik meyvelerin % 20’sini oluşturur. Ananas, Güney Amerika’ya özgüdür. Ananaslar kalorileri düşüktür ve C vitamini, mineraller ve lifler bakımından zengindir. Meyvenin birçok sağlık yararı vardır ve birçok fitomedikal özelliği nedeniyle gıda takviyesi olarak kullanılan bir bromelain kaynağıdır [2].

Ananas en popüler tropik meyvelerden biridir ve birçok insanın diyetinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ananas,1493’te Christopher Columbus tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Meyve, mikro ve makro besinler, diyet lifi ve çeşitli vitaminler gibi besin maddelerinde zenginliği ve eşsiz tadı ile yıllardır değerlidir. Ananas kalorisi düşük, besin değeri bakımından zengindir. Sık sık ananas tüketimi, önerilen günlük C vitamini, manganez ve bakır alımını neredeyse tamamen kapsar. Ananas yaprağı özütleri fitokimyasal analizi, hepsinin kan şekeri düşürücü (hipoglisemik) ve ağrı kesici (analjezik) olduğu söylenen bileşiklerin (alkaloitlerin, flavonoidlerin, saponinlerin ve tanenlerin) varlığını ortaya çıkarmıştır. Ananas’ın en karmaşık biyoaktif bileşiği olan bromelain üzerine yapılan çalışmalar, antioksidan, antienflamatuar, sindirim artırıcı ve kardiyoprotektif etkilerini göstermiştir. Bir ananasta bulunan diğer birçok besin maddesinin etkileri ile birlikte bromelain kullanımının çokluğu, sadece tartışılmaz tadını değil, aynı zamanda bu meyvenin diğer faydalarını da takdir etmemizi sağlar [3].

Ananas popüler meyvelerden biridir ve yaş gruplarından bağımsız olarak insanların çoğunluğu tarafından beğenilmektedir. Ananas, taze olarak yenen ya da işlenmiş bir biçimde yenebilen önemli bir besindir. İnsan sağlığına iyi gelen besinlerden oluşur. Ananas bromeliad ailesinin besleyici olarak paketlenmiş üyesidir. Bu hoş tropik meyve, her ikisi de vücudun iyileşme sürecinde önemli bir rol oynayan Bromelain enzimi ve antioksidan C vitamini bakımından yüksektir. Bromelain, birçok sağlık yararına sahip ve iyileşmeyi teşvik eden doğal bir anti-enflamatuar moleküldür. Ananas meyvesi doymuş yağ, kolesterol ve sodyumda çok düşüktür ve iyi bir diyet lifi kaynağıdır [4].

Ananasın Faydaları

Ananas enzimleri, romatoid artrit tedavisinde ve yaralanma, diyabetik ülser ve genel cerrahi işlemlerin sonucu olarak doku onarımını hızlandırmak için başarıyla kullanılmıştır. Ananas kanın pıhtılaşmasını azaltır ve plakların arter duvarlarından çıkarılmasına yardımcı olur. Ananas enzimleri, anjin hastaları gibi daralmış damarlarda bulunan dolaşımı artırabilir. Ananas bronşit ve boğaz enfeksiyonlarını tedavisine destek olarak kullanılır. Ananas hafıza kaybı, üzüntü ve melankoli ile savaşır. Her türlü, hastalık veya mide bulantısı için, ananas suyunun içilmesi önerilir. Bulantı ve kusma hissinden kurtulmada etkili çalışır. Ananas kabızlık ve düzensiz bağırsak hareketini iyileştirmede çok etkili olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni, bağırsak hareketlerini düzenli ve kolay hale getiren lif açısından zengin olmasıdır. Ananas, bağırsak solucanlarından kurtulmada etkilidir ve ayrıca bağırsakları ve böbrekleri temiz tutar. Diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur ve ayrıca plak oluşumunu önler, böylece dişleri sağlıklı tutar [5]. 

REFERANSLAR

  1. Barboza, Henriqueta & Mamede, Alexandra & Soares, Antônio & Freitas-Silva, Otniel & Bezerra Saldanha, Valéria & Ribamar Gusmão Araújo, José & , AU. (2017). Pineapple Fruit: Technical Aspects of Cultivation, Post-Harvest and Nutrition.
  2. Wijeratnam, Shanthi. (2016). Pineapple. Encyclopedia of Food and Health. 10.1016/B978-0-12-384947-2.00547-X.
  3. Zdrojewicz, Zygmunt & Chorbińska, Joanna & Bieżyński, Bartosz & Krajewski, Piotr. (2018). Health-promoting properties of pineapple. Pediatria i Medycyna Rodzinna. 14. 133-142. 10.15557/PiMR.2018.0013.
  4. Joy, P.P. & Abraham, Minu. (2013). FRUITS, BENEFITS, PROCESSING, PRESERVATION AND PINEAPPLE RECIPES.
  5. Hossain, M.F. & Akhtar, S & Anwar, M. (2015). Nutritional value and medicinal benefits of pineapple. International. J. Nutr. Food Sci.. 4. 84-88.