Sağlıklı Saçlar İçin Önemli Bir Yapıtaşı: Keratin

Keratin; saçınızı, cildinizin dış katmanını ve tırnaklarınızı oluşturan sert bir protein türüdür. Ayrıca iç organlarınızda ve salgı bezlerinizde de bulunabilmektedir. Keratin, vücudunuzun ürettiği diğer hücrelere göre dış darbelere daha dayanıklı, çizilmeye veya yırtılmaya daha az eğilimli, koruyucu bir proteindir. Keratin eksikliği saç dökülmesine, cildin sarkmasına ve tırnakların kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle vücudunuzda keratini arttırmak; kırılgan tırnaklara veya kırık güçsüz saçlara daha fazla esneklik, güç ve parlaklık kazandırmaya yardımcı olabilir [1]. Keratin seviyeleri stres, kötü beslenme, UV radyasyonu ve diğer faktörler nedeniyle düşebilir. Saçınıza sık sık ısıl işlem uygulamak, saç düzleştirici kullanmak saçınızdaki keratin liflerinin yapısını değiştirebilir ve zarar verebilir [2]. Keratin içeren ve keratin üretimini destekleyen besinler açısından zengin bir diyet ile keratin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Keratin İçeren Besinler

Keratin lahana, brokoli, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerde bulunur [3]. Bu sebzeleri öğünlerinize ekleyerek doğal yollarla keratin seviyenizi arttırmak mümkündür.

Protein

International Trichology Journal‘a göre, yüksek proteinli bir diyet keratin sentezini artırabilir, bu da saç dökülmesini azaltmaya ve saç tellerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Protein, keratin üretmek için keratinositlerin ihtiyaç duyduğu amino asit kaynağını sağlar. Kafkas, Asya ve Latin kökenli menopoz öncesi 96 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, deniz ürünü proteini bazlı diyet takviyesi alanların saç dökülmesinde üç ila altı ay içinde belirgin bir azalma yaşandığı görülmüştür [4]. En iyi doğal deniz proteini kaynaklarından bazıları balık ve alglerdir. Ayrıca temel amino asitleri sağlıklı bir şekilde alabilmek için yağsız et, yoğurt ve az yağlı süt tüketilmelidir. 

Biyotin

Bu B kompleks vitamini (biyotin) cildiniz, saçlarınız ve tırnaklarınız için harikalar yaratabilir. Keratin üretimini artırma kabiliyeti sayesinde tırnaklarınızı güçlendirir, cildin görünümünü iyileştirir ve saçın uzamasını sağlar. Çalışmalar, biyotinin kırılgan tırnak sendromu ve saç dökülmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir [5].

Yumurta sarısı, sakatat, kepekli tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, mantar ve muz harika birer biyotin kaynaklarıdır. Saçınızı sağlıklı ve tırnaklarınızı güçlü tutmak için bu yiyecekleri daha sık tüketmeniz uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Biyotin yönünden zengin bir diyet, kan şekeri seviyelerini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Hamile annelerin neredeyse yarısının biyotin seviyesi düşük olduğundan, bu besin özellikle hamilelik döneminde önemlidir.

Omega-3 Esansiyel Yağları

Beslenme uzmanları somon, uskumru, ton balığı ve fındık yemeyi tavsiye ederler. Çünkü bu yiyecekler, daha genç görünen cilde ve daha güçlü saçlara sahip olmanızı sağlayan omega-3 yağ asitleri ile doludur. Düzenli tüketildiğinde saç dökülmesini önlemeye, kafa derisi sağlığını iyileştirmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilirler [6]. Esansiyel yağ asitleri, keratin üretimi de dahil olmak üzere vücudunuzdaki hemen hemen her işlemi düzenler. Ayrıca, stresin saçınız ve cildiniz üzerindeki olumsuz etkilerini dengelerler. Bu besinler aynı zamanda bir enerji kaynağı olarak hizmet eder ve yeni sağlıklı hücrelerin oluşumuna yardımcı olur. 

REFERANSLAR

  1. Laura Navone et al. Understanding the dynamics of keratin weakening and hydrolysis by proteases. PLoS One. 2018; 13(8): e0202608. Published online 2018 Aug 16.
  2. Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias. Hair Cosmetics: An Overview. Int J Trichology. 2015 Jan-Mar; 7(1): 2–15.
  3. https://www.reference.com/health/food-contains-keratin-c3f932af35547d0c
  4. Barbara Marzani et al. Dietary Supplement and its Active Ingredient to Counteract Hair Loss in Women Over 45: A Randomized Double-Blind Clinical Study. Int J Trichology. 2012 Apr-Jun; 4(2): 131–152.
  5. Patel DP et al. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disord. 2017 Aug;3(3):166-169.
  6. Emily L. Guo et al. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan; 7(1): 1–10.