Sağlık faydalarıyla: KARANFİL

atıyla ve ferahlatıcı etkisiyle hayatımızda bulunan karanfilin sağlığımıza da yararları var mı ? Eğer varsa neler ? Gelin bu soruların cevabına birlikte bakalım. Karanfil, karanfil ağacının kurutulmuş çiçek tomurcuğundan elde edilen bir baharattır. Karanfil çivi benzeri bir görünüme sahiptir. Boyları yaklaşık ½ ile ¾ inç arasında değişir ve %14-20 oranında esansiyel yağ içerir. Karanfil yağı, Syzygium aromaticum ağacının tomurcuklarından, yapraklarından veya gövdelerinden buhar veya su damıtma yoluyla çıkarılır. Geleneksel olarak karanfil yaprağı yağı, yanıkları ve kesikleri tedavi etmek için ve hatta diş ağrısı ve enfeksiyonunu hafifletmek için diş bakımında kullanılmıştır. Karanfilin diş çürüğü ve periodontal hastalıklarla ilişkili bakterilere ve ayrıca çok sayıda başka bakterilere karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Ek olarak, araştırmalar, Syzygium aromaticum’un anti-fungal, anti-kanserojen, anti-alerjik ve anti-mutajenik aktivitesini rapor etmiştir. Karanfil yağının ana bileşeni olan Eugenol, antioksidan ve antienflamatuar özellikler gösterir [1].

Tarihte Karanfil kullanımı

Karanfil, yıllardır kullanılmakta olan en eski baharattır. Çin’de diş çürümelerini kontrol etmek ve ayrıca ağız kokusunu önlemek için 2000 yıldan fazla bir süredir kullanılmıştır. Çin’de, tıbbi olarak kullanılan en eski karanfil kayıtları 240 MS kadar erken idi. Karanfil, Endonezya, Tanzanya, Sri Lanka Madagaskar, Hindistan ve Malezya adalarında yetişen, 10 ila 20 metre arasında değişen yükseklikte bir ağaçtır. Kayıtlar, karanfilin ilk işlem gören baharatlardan biri olduğunu ve bunun kanıtlarının MÖ 1721 tarihli Malucca adalarına özgü gemilerde bulunduğunu söylemektedir. Romalılar için karanfil değerli bir maldı. Çinliler de M.Ö. 226’dan itibaren karanfil kullanmaktaydılar. Karanfil 16. ve 17. yüzyılın değerli baharatıydı. 18. yüzyılın sonunda, baharat, Zanzibar, Madagaskar, Brezilya, Mauritius, Ternate, Tidore ve Tanzanya’dan dünyanın diğer bölgelerine yayılmıştır.

Karanfil yağı
Karanfil, mide ağrısı, bulantı ve kusmayı hafifletir. Karanfil koku giderici özelliğe sahiptir ve bu yüzden parfümlerde ve kozmetiklerde kullanılır. Diş ağrısı çeken insanlarda ağrı kesici aktivite gösterir. Karanfil yağı yaprak, çiçek, tomurcuk ve karanfil ağacının sapının damıtılmasıyla elde edilir [2]. Karanfil yağı, karanfil bitkisinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Etken maddesi öjenol için öncelikle diş hekimliğinde kullanılan doğal bir analjeziktir. Karanfil yağının ana kimyasal bileşenleri öjenol, öjenol asetat, izo-öjenol ve karyofilendir. Bir fenilpropanoid bileşik olan Öjenol, antioksidan özelliklere sahip karanfil yağının birincil bileşenidir (% 85.3). Öjenol, Candida albicans ve Trichophyton mentagrophytes’ine karşı antifungal aktivite göstermiştir [3].

Karanfil (Syzigium aromaticum L.) bozulma ve patojenik bakterilere karşı gıda koruyucu olarak muazzam bir potansiyele sahip olarak kabul edilir. Ticari karanfiller, birçok gıda ve farmasötik uygulamada kullanılan kurutulmuş ve açılmamış çiçek tomurcuklarıdır. S.aromaticum tomurcuklarının uçucu yağı, özellikle diş bakımında tıbbi uygulamalarda yaygın olarak kullanılır. Esansiyel yağ diş çürüğü ve periodontal hastalıklarla ilişkili oral bakterilere karşı aktiftir ve Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella enterica, Salmonella enteritidis, Campylobacter jejuni ve Staphylococcus aureus gibi diğer bakterilere karşı etkilidir. Çalışmalar, karanfil esansiyel yağının antifungal, antialerjik, antikarsinojenik ve antimutajenik aktivitelerini bildirmiştir. Karanfil yağının ana biyoaktif bileşiği olan Öjenol güçlü insektisit ve antioksidan özellikler sergilemiştir [4].

REFERANSLAR
[1]. Jacob Pulikkotil, Shaju. (2015). Potential of clove of Syzygium aromaticum in development of a therapeutic agent for periodontal disease. A review. SADJ: journal of the South African Dental Association = tydskrif van die Suid-Afrikaanse Tandheelkundige Vereniging. 70. 108-115.
[2]. AISHWARYA. J, HARINI.N, KARTHIKEYAN.M, CLOVE OIL AND ITS ROLE IN ORAL HEALTH- A REVIEW. International Journal of Pharmaceutical Science and Health Care Issue 4, Vol. 3.May-June 2014, 155-168.
[3]. Singh SP, Chandel VS, Manohar R. Dielectric study of Clove oil. J Ayurveda Integr Med. 2018;9(1):53–56. doi:10.1016/j.jaim.2017.01.006.
[4]. Aboelmaati, Mohamed & Mahgoub, Samir & Labib, Shady & M.A. Al-Gaby, Ali & Fawzy Ramadan, Mohamed. (2016). Phenolic extracts of clove (Syzygium aromaticum) with novel antioxidant and antibacterial activities. European Journal of Integrative Medicine. 8. 10.1016/j.eujim.2016.02.006.