RESVERATROL ’ÜN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ

Üzüm ülkemizde çokça tüketilen, pekmezi, pestili, şerbeti yapılan bir meyvedir. Tazesinin bulunduğu aylarda tazesini yediğimiz kurusunun bulunduğu aylarda kurusunu yediğimiz bu meyvenin yapısında bulunan “resveratrol” sayesinde sağlığa birçok yararlı etkisi vardır. Şimdi “resveratrol”ü yakından hep birlikte tanıyalım ve sağlığımıza ne gibi yararları varmış birlikte öğrenelim. Resveratrol nelerde bulunur? Resveratrol ilk olarak esas olarak Japonya ve Çin’de bulunan Polygonum cuspidatum‘un kurutulmuş köklerinden, temel etken madde olarak tanımlanmıştır. Polygonum özü, mantar enfeksiyonu, çeşitli cilt iltihapları, karaciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalığı tedavi etmek için Japon ve Çin geleneksel tıbbında kullanılmıştır. Üzüm kabuğu resveratrolün ana kaynağıdır. Üzümlerin yanı sıra resveratrol, yaban mersini, dut, keklik, yerfıstığı gibi çeşitli meyvelerde ve karaca otu, çam ağacı, mısır zambağı, okaliptüs, ladin vs. da dahil olmak üzere çok çeşitli bitkilerde bulunur [1]. Resveratrol, enfeksiyon, stres, yaralanma, bakteri veya mantar enfeksiyonları ve UV ışınlarına cevap olarak 70’den fazla bitki türü tarafından sentezlenir. Bu molekülün bitkilerde sentezi, flavonoidlerinkine benzer bir işlemde fenilpropanoid yolunda resveratrol sentaz ile katalize edilir. Resveratrol ilk olarak 1939’da bir Japon araştırmacı olan Takaoka tarafından beyaz helleborustan izole edilmiştir [2].

Resveratrol ’ün sağlığa faydaları

Resveretrol’ün, diabetes mellitus, obezite, kolorektal kanser, meme kanseri, multipl miyelom, metabolik sendrom, hipertansiyon, Alzheimer hastalığı, inme, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek hastalıkları, enflamatuar hastalıklar ve rinofarinjitten muzdarip hastalardaki terapötik sonucu potansiyel olarak iyileştirdiği bildirilmiştir.

Resveretrolün, tek başına veya bir terapi ile kombinasyon edildiği zaman, 5 g/gün dozuna kadar güvenli olduğu rapor edilmiştir [3].

Çok sayıda çalışma resveratrolün antitümör etkisine sahip olduğunu ve çeşitli kanser türlerinin tedavisi ve önlenmesi için muhtemel bir aday olduğunu göstermiştir. Resveratrolün antikanser özellikleri ve kanser gelişiminin tüm aşamalarında etki gösterdiği birçok in vitro ve in vivo çalışma ile doğrulanmıştır [4].

Yapılan araştırmalar resveratrolün, LDL’yi veya “kötü” kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu ve kalp krizine yol açabilecek pıhtıların oluşmasını zorlaştırdığı düşünülmektedir [5].

Resveratrol’ün çeşitli organizmalarda ve hayvan modellerinde ömür uzatma potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir. Çoğu rapor, resveratrol tarafından ömür uzatma ile ilgili mekanizmanın kalori kısıtlaması ile ilgili olduğunu ileri sürmektedir [6].

Başlangıçta kanser tedavisi için kullanılan Resveratrol, ateroskleroz, hipertansiyon, iskemi / reperfüzyondan ve kalp yetmezliğinden diyabet, obezite ve yaşlanmaya kadar çoğu dejeneratif ve kardiyovasküler hastalıklara karşı yararlı etkiler göstermiştir. Resveratrol’ün kardiyoprotektif etkileri, adaptif tepkisi ile kuvvetlendirilmiş önkoşullama benzeri etkisiyle ilişkilidir [7].

 

REFERANSLAR

[1]. Mukherjee, Subhendu & I Dudley, Jocelyn & K Das, Dipak. (2010). Dose-Dependency of Resveratrol in Providing Health Benefits. Dose-response : a publication of International Hormesis Society. 8. 478-500. 10.2203/dose-response.09-015.Mukherjee.

[2]. Galiniak, Sabina & Aebisher, David & Bartusik-Aebisher, Dorota. (2019). Health benefits of resveratrol administration. Acta Biochimica Polonica. 66. 10.18388/abp.2018_2749.

[3]. Pratap Singh, Akhand & Singh, Rachna & Verma, Sumit & Rai, Vipin & H. Kaschula, Catherine & Maiti, Pralay & Chandra Gupta, Subash. (2019). Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies. Medicinal Research Reviews. 39. 10.1002/med.21565.

[4]. Salehi B, Mishra AP, Nigam M, et al. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines. 2018;6(3):91. Published 2018 Sep 9. doi:10.3390/biomedicines6030091

[5]. https://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements

[6]. Tsai, Hui-Yun & Ho, Chi-Tang & Chen, Yu-Kuo. (2016). Biological actions and molecular effects of resveratrol, pterostilbene, and 3?-hydroxypterostilbene. Journal of Food and Drug Analysis. 25. 10.1016/j.jfda.2016.07.004.

[7]. Petrovski, Goran & Gurusamy, Narasimman & K Das, Dipak. (2011). Resveratrol in cardiovascular health and disease. Annals of the New York Academy of Sciences. 1215. 22-33. 10.1111/j.1749-6632.2010.05843.x.