Mürdüm Eriği

Erik, tarihin en eski zamanlarında insanlar tarafından yetiştirilmiş ilk meyvelerden biri olabilir. Neolitik dönem arkeolojik yaşam alanlarında zeytin, üzüm ve incir ile beraber erik kalıntıları da bulunmuştur. Erik hakkında bilinen en eski veriler M.Ö 470 yıllardaki Çin tarihine dayanmaktadır. Avrupa’da erik yetiştiriciliğinin ise 2000 yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Antik Roma döneminde 300 çeşit erik tanımlanmıştır [1]. Ülkemizde can erik olarak bilinen yeşil erik popülerken mürdüm eriği de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Mürdüm eriği diğer erik türlerinin gölgesinde kalmış olsa da; taze olarak meyvesi yenebileceği gibi, harika rengiyle tatlılarınıza lezzet ve hoş görüntü katmakta kullanabileceğiniz veya reçel, marmelat, meyve kurusu olarak tüketebileceğiniz tatlı bir meyvedir. B2 ve C Vitaminleri Bakımından Zengin Mürdüm eriği yüksek şeker içeriğinin yanı sıra, C ve B2 (riboflavin) vitamini ile diyet liflerince zengin ve ayrıca önemli miktarda potasyum, fosfor, bakır, magnezyum gibi mineraller içermektedir. Bunların yanı sıra mürdüm eriğinde harika antioksidan bileşikler bulunmaktadır [2]. Mevsimsel beslenmenin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yazın sonlarına doğru lezzetinin üst noktalarına ulaşan bu meyveyi tüketmenin faydalarına gelin hep beraber bakalım:

Bağışıklık Sistemine Destek

Hastalıklara karşı korunmada en temel bileşenlerden olan yüksek C vitamini içeriği sayesinde mürdüm eriği bağışıklık sisteminiz için güçlü ve doğal bir takviye kaynağı olur. Ayrıca beyaz trombosit oluşumunu destekleyerek de bağışıklığın güçlenmesini sağlar.

Sindirime ve Kolesterol Seviyelerini Düzenlemede Yardımcı

Diğer pek çok meyve gibi mürdüm eriği de sindirime yardımcı lifler bakımından zengindir. Bu lifler sindirimi kolaylaştırarak nüfusun büyük bir çoğunluğunu kötü olarak etkileyen kabızlık, şişkinlik, mide krampları gibi sağlık sorunlarının engellenmesinde rol alırlar [3]. Özellikle kuru meyvesinin tüketilmesi içeriğindeki sorbitol şekeri ve diğer birtakım bileşikler ile dışkının yumuşatılıp dışarı atılmasını kolaylaştırır [4][5][6]. 

Ayrıca içeriğindeki lif, vücuttaki kötü kolesterol seviyelerinin düşmesini sağlayarak kolesterol dengesinin korunmasına yardımcı olabilir. Mürdüm eriğindeki yüksek potasyum içeriği bir damar gevşetici olarak işlev görür ve kan damarlarındaki gerilimi gevşeterek kardiyovasküler sistemdeki gerginliği azaltır [7].

Enerjinizi Yükseltir

Mürdüm eriğindeki demir ve bakır, kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırmada ve dolaşım sistemini iyileştirmede önemli derecede etkilidir. Anemi, demir eksikliğinden kaynaklanan ciddi bir sağlık sorunudur. Bakır ve demir, kırmızı kan hücrelerinin iki temel bileşenidir ve vücuda enerji kaynağı sağlarlar [8].

Kansere Karşı Savunmada Etkili 

Wollongong Üniversitesi yapılan bir fitoterapik araştırmada, meyvenin kabuğunda ve kendisinde bulunan ve meyveye rengini veren bitki besin maddelerinin meme kanseri hücrelerinin gelişimini engelleyebileceği, hatta geriletebileceği duyurulmuştur [9]. Ülkemizde her yıl 25.000 hastaya meme kanseri teşhisi konulduğu düşünüldüğünde mürdüm eriği meyve tabaklarından eksik edilmemesi gereken bir meyvedir.

Diğer Yazılarımız:

REFERANSLAR

  1. Bhutani VP, Joshi VK (2005) Plums, Production, Composition, Storage and Processing, in: D.K. Blazek. A survey of the genetic resources used in plum breeding. Acta Horticulture 734:31-45.
  2. Otakar Rop et al. Antioxidant activity and selected nutritional values of plums (Prunus domestica L.) typical of the White Carpathian Mountains. Scientia Horticulturae Volume 122, Issue 4, 3 November 2009, Pages 545-549.
  3. Judith A.Marlett et al. Dietary fiber content and composition of different forms of fruits. Food Chemistry Volume 51, Issue 1, 1994, Pages 39-44.
  4. Lever E et al. The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):165-173.
  5. Lever E et al. Systematic review: the effect of prunes on gastrointestinal function.Aliment Pharmacol Ther. 2014 Oct;40(7):750-8.
  6. Stacewicz-Sapuntzakis M et al. Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food? Crit Rev Food Sci Nutr. 2001 May;41(4):251-86.
  7. L.G.Welt M.D et al. The consequences of potassium depletion. Journal of Chronic Diseases Volume 11, Issues 3–4, March–April 1960, Pages 213-254.
  8. G.L. Reighard et al. Prunus Rootstocks Influence Peach Leaf And Fruıt Nutrıent Content. Acta Hortic. 984, 117-124.
  9. Ezinne Igwe et al. A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). March 2016Phytotherapy Research 30(5).