MISIR PÜSKÜLÜ

Çocukken yazın gelmesini mısır yüzünden dört gözle beklerdik. Yaz gelse mısır çıksa haşlansa da yesek derdik. Mısırlar pazardan alınır, sarı püskülü çöpe atılır, yıkanır ve haşlanmaya bırakılırdı. Değişen yaşam koşulları, sağlığımıza giderek daha dikkat etmemiz sonucunda diyetimizden mısırı çıkardık. Ama belki de yanlış yaptık. Hatta belki de en başından yanlış yapıp mısır püskülünü çöpe attık. Şimdi çöpe attığımız ama sağlığa oldukça faydası olan mısır püskülüne bir de biz yakından bakıp tanıyalım. Mısır püskülü, hala mısır işlemesinden kaynaklanan atık olarak kabul edilen mısır bitkisinin bir parçasıdır; Bununla birlikte, mısır püskülünün aslında fonksiyonel gıda bileşenleri ve/veya nutrasötikler olarak geliştirilme potansiyeline sahip olduğu bilinmektedir. Mısır püskülü potansiyel uygulamaları, kimyasal bileşimi ile flavonoidler ve fenolikler gibi insan sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan biyoaktif bileşiklerinin etki mekanizmaları ile yakından ilgilidir [1].

Mısır püskülü (Stigma maydis) geleneksel olarak Çinliler ve Yerli Amerikalılar tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılan geleneksel bir bitkidir. Ayrıca Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa gibi dünyanın birçok yerinde geleneksel tıpta kullanılır. Çeşitli raporlarda potansiyel antioksidan ve diüretik (idrar söktürücü, ödem atıcı) ajan olarak sağlık uygulamaları, hipergliseminin azaltılmasında, antidepresan ve yorgunluk önleyici amaçlarla kullanımı olduğu iddia edilmiştir. Mısır püskülünün diğer kullanımları idrarla ilgili sorunları tedavi etmek için takviyeleri ve çay olarak kullanımını içerir. Potansiyel kullanım özellikleri; flavonoidler ve terpenoidler gibi bitkinin biyoaktif bileşenlerinin etki mekanizması ile ilgilidir [2].

Mısır Püskülünün İçeriği

Taze mısır püskülü, açık yeşil veya sarı-kahverengi renkte olan 10-20 cm uzunluğunda yumuşak ipek ipliklerine benzer. Mısır püskülünde proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, Ca, K, Mg ve Na tuzları, sabit ve uçucu yağlar, sitosterol ve stigmasterol, alkaloitler, saponinler, tanenler ve flavonoidler gibi steroidler bulunur. Mısır püskülü bileşenlerinin biyolojik aktiviteleri hakkında birçok rapor vardır. Mısır püskülünde proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, Ca, K, Mg ve Na tuzları, sabit ve uçucu yağlar, sitosterol ve stigmasterol, alkaloitler, saponinler, tanenler ve flavonoidler gibi steroidler bulunur. Mısır püskülü Çin’de yıllardır ağızdan alınan bir antidiyabetik ajan olarak kullanılmıştır [3].

Mısırın yenilebilir kısmı mısır püskülü olarak bilinen uzun, ipeksi ve renkli (sarımsı ila kırmızımsı) tüy benzeri yapılarla kaplıdır. Mısır ipeği, yüksek tıbbi değeri nedeniyle, geleneksel olarak çeşitli hastalıkların tedavisi için bitkisel ilaçlar olarak kullanılmıştır. Hiperkolesterolemi, idrar yolu enfeksiyonları ve ilgili hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bildirilmiştir. Mısır püskülü ayrıca çeşitli ilaçların gelişiminde önemli bir bileşen olarak kullanılır. Toksik olmadığı ve insan tüketimi için güvenli olduğu bulunmuştur. Asya’da çaylarda sağlıklı ve tıbbi bir içecek olarak kullanılır. Mısır püskülü tozu, tadı değiştirmeyen gıda katkı maddesi ve lezzet verici madde olarak da kullanılabilir; daha ziyade, yemeklerin içeriğini ve fiziksel özelliklerini geliştirir. Mısır bitkisinin sapının özü mısır şurubu yapmak için kullanılır, kağıtlar, hasır şapkalar ve sepetler yapılırken mısır spatları kullanılır ve kuru koçanlar yakıt olarak kullanılır [4].

REFERANSLAR

  1. Haslina, Haslina & Praseptiangga, Danar & Bintoro, V.Priyo & Pujiasmanto, Bambang. (2017). Chemical and Phytochemical Characteristics of Local Corn Silk Powder of Three Different Varieties. International Journal on Advanced Science, Engineering and Information Technology. 7. 1957. 10.18517/ijaseit.7.5.2932.
  2. Hasanudin, Khairunnisa & Hashim, Puziah & Mustafa, Shuhaimi. (2012). Corn Silk (Stigma Maydis) in Healthcare: A Phytochemical and Pharmacological Review. Molecules (Basel, Switzerland). 17. 9697-715. 10.3390/molecules17089697.
  3. Guo, Jianyou & Liu, Tongjun & Han, Linna & Liu, Yongmei. (2009). The effects of corn silk on glycaemic metabolism. Nutrition & metabolism. 6. 47. 10.1186/1743-7075-6-47.
  4. Nawaz, Haq &Muzaffar, Saima & Aslam Momna &Ahmad, Shakeel. (2018). Phytochemical Composition: Antioxidant Potential and Biological Activities of Corn. 10.5772/intechopen.79648.