Kolesterolün Düşürülmesinde BERGAMOT

Bergamot reçeli, bergamotlu çay ülkemizde oldukça tüketilir. Her ne kadar bergamot meyvesi bulunması zor olan bir naranciye ürünü olsa da ülkemizde bergamotlu çay oldukça yaygındır. İçtiğimiz çaya hem tat katan bergamotun sağlığımıza yararlı etkileri vardır. Gelin bergamotu birlikte yakından tanıyalım. “Bergamot“, acı portakal ve limon melezi olarak tanımlanan Rutaceae ailesine ait bir bitkidir. Calabria bölgesinin (İtalya’nın güneyi) endemik bir bitkisidir. Bergamot meyvesi temel olarak parfüm, kozmetik, gıda ve şekerlemelerde kullanılan uçucu yağı eldesi için kullanılır. Bergamot uçucu yağının uygulamaları üzerine yapılan klinik araştırmalar, özellikle aromaterapi alanına odaklanmakta olup, kullanımının kaygı ve stresi azaltmak için yararlı olabileceğini göstermektedir [1].

Yüksek Antioksidan Kaynağı Bergamot

Bergamot (Citrus bergamia), meyve suyu ve meyve kabuğunun iç beyaz kısmında, neoeriocitrin, neohesperidin, naringin, rutin, neodesin, rififolin ve ponidin gibi eşsiz bir flavonoid ve flavonoid glikozit denilen antioksidan maddeler içerir. Bergamot, yalnızca flavonoidlerinin bileşimi nedeniyle değil, aynı zamanda özellikle yüksek içerikleri nedeniyle diğer Narenciye meyvelerinden farklıdır [2].

Bergamot (Citrus bergamia, Risso), aromaterapide kullanılan, stres kaynaklı anksiyete ve hafif duygudurum bozuklukları ve kanser ağrısı semptomlarını en aza indirgemek için kullanılan ve uçucu yağı ile bilinen bir meyvedir, ancak bu tür uygulamaların rasyonel temeli keşfedilmeyi beklemektedir [3].

Kaygı ve Stresi Azaltmada Bergamut Uçucu Yağı

Bergamot uçucu yağının uzun bir endüstriyel ve tıbbi geçmişi vardır. Yüksek miktarda limonen, linalool ve linalil asetat içerir. Aromaterapide, diğer esansiyel yağlarla kombinasyon halinde yapılan birkaç klinik çalışma kaygı ve stres azaltma, depresyon önleyici, ağrı kesici, kan basıncı ve kalp atış hızı azaltma üzerine ümit verici sonuçlar vermiştir. Sadece bergamut yağının koklanması üzerine yapılan başka insan çalışmaları da anksiyete azalması, depresyon azalması, kan basıncı ve kalp atım hızı azaltımı üzerinde önemli destekleyici veriler vermiştir. Bergamut uçucu yağının solunmasının genel zihinsel sağlığı ve kaygıyı iyileştirmeyi içeren potansiyel terapötik faydaları olabileceğini düşündürmektedir [4].

Kolesterolü Düşürür

Bergamot, önemli derecede kolesterol düşürücü ve antioksidan / radikal süpürücü aktivite göstermiştir. Ek olarak, bu meyve, kendine özgü flavonoid bileşiminden dolayı büyük ilgi görmüştür, çünkü doğal statinler (kolesterol düşürücü ilaç) gibi davranabilen bazı maddeler içermektedir. Bu nedenle, bergamot flavonoidlerin metabolik düzenleyiciler olarak incelenmesi umut verici sonuçlar verebilir [5].

REFERANSLAR

  1. Navarra, Michele & Mannucci, Carmen & Delbò, Marisa & Calapai, Gioacchino. (2015). Citrus bergamia essential oil: From basic research to clinical application. Frontiers in pharmacology. 6. 36. 10.3389/fphar.2015.00036.
  2. Mollace, Vincenzo & Sacco, Iolanda & Janda, Elzbieta & Malara, Claudio & Ventrice, Domenica & Colica, Carmen & Visalli, Valeria & Muscoli, Saverio & Ragusa, Salvatore & Muscoli, Carolina & Rotiroti, Domenicantonio & Romeo, Franco. (2010). Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: From animal models to human studies. Fitoterapia. 82. 309-16. 10.1016/j.fitote.2010.10.014.
  3. Bagetta, Giacinto & Morrone, Luigi & Rombolà, Laura & Amantea, Diana & Russo, Rossella & Berliocchi, Laura & Sakurada, Shinobu & Sakurada, Tsukasa & Rotiroti, Domenicantonio & Tiziana Corasaniti, Maria. (2010). Neuropharmacology of the essential oil of bergamot. Fitoterapia. 81. 453-61. 10.1016/j.fitote.2010.01.013.
  4. Han, Xuesheng & Gibson, Jacob & Eggett, Dennis & Parker, Tory. (2017). Bergamot ( Citrus bergamia ) Essential Oil Inhalation Improves Positive Feelings in the Waiting Room of a Mental Health Treatment Center: A Pilot Study: Essential Oil Inhalation Improves Positive Feelings. Phytotherapy Research. 31. 10.1002/ptr.5806.
  5. Cappello, Anna & Dolce, Vincenza & Iacopetta, Domenico & Martello, M & Fiorillo, Marco & Curcio, R & Muto, L & Dhanyalayam, Dhanya. (2015). Bergamot (Citrus bergamia Risso) Flavonoids and Their Potential Benefits in Human Hyperlipidemia and Atherosclerosis: an Overview. Mini reviews in medicinal chemistry. 15. 10.2174/1389557515666150709110222.