Kolesterol Belirtileri ve Kolesterolün Sebebi Nedir?

Belli bir yaştan sonra insanlarda kolesterol belirtileri kendini göstermeye başlar. Kolesterol baktığımız zaman, son dönemlerde kendini göstermeye başlayan bir sağlık sorunudur. Bununla birlikte de kolesterol fazlası ile tartışılan bir konu olmayı başarmıştır. Günümüzde pek çok insan kolesterol sebepli kalp ve damar hastalıklarından şikayetçidir. Kolesterol genel olarak hayvansal gıdalardan insan vücuduna gelerek kendini gösterir. Fakat burada bilinmesi gereken önemli bir nokta daha var. O da kolesterolün sadece dışardan alınmadığıdır. Kolesterol aynı zamanda insan vücudunda da sentezlenen bir şeydir. Kandaki değerler ölçülerek insan vücudundaki kolesterolün seviyesi belirlenir. Çok yüksek seviyelere ulaştığı takdirde de kolesterol pek çok kronik hatalığı da beraberinde getirir. Bu yüzden kolesterol yüksekliği vücutta ne yapar gibi bir sorunun kısa bir cevabı yoktur. Kolesterol pek çok sorunun temel sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Ayrıca kolesterol her yaştaki insanın yaşaya bileceği bir sorundur.

Kolesterol Nedir ve Neden Artar?

İlk olarak bilinmesi gereken nokta kolesterolün yağ benzeri bir yapıya sahip olmasıdır. Ayrıca kolesterol hayvan hücrelerinin zarlarında yer alır ve kan plazmasında taşınır. Kolesterolün hakkındaki bir diğer önemli nokta ise endokrin ve sindirim sistemi içerisinde bazı görevlere sahip olduğudur. Yani kolesterol belli bir seviyede insanların ihtiyaç duyduğu bir besindir. Tüm bunlara ek olarak kolesterol ince bağırsak, böbrek üstü bezler ve üreme organlarına kadar sentezlenen bir özelliği de barındırır. Hücre zarının teme bileşenlerinden birisi olmasıyla da kolesterol pek çok farklı görevde kullanılır.

Kanda taşınması ile kolesterol seviyesinin normalden farklı olmaması gerekir. Normalin üzerindeki kötü kolesterol kan yolu ile damarlara yerleşir ve doğal olarak tıkanıklıklara neden olur. Buna ek olarak safra kesesine de yerleşen kolesterol aynı zamanda safra taşlarının oluşmasında da önemli bir etkendir. Kolesterol yüksekliği nedir sorusunun cevabı da kandaki kötü kolesterol miktarının artmış olmasıdır. Kan ve damar gibi önemli vücut bileşenleri ile direkt etki içerisinde olması kolesterolü özellikle dikkat edilmesi gereken bir hale getiriyor.

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kan üzerindeki aktif hareketi seviyenin yükselmesi pek çok sorunu ortaya çıkarır. Buna bağlı olarak kolesterol belirtileri de bu süreç içerisinde kendini gösterir. Fakat kolesterol her insanda aynı şekilde kendini göstermez. Bazı durumlarda kolesterolü işaret eden belirtiler farklı hastalıkları da işaret edebilir. Bu yüzden doktor kontrolü olmadan kişiler kendi hastalıklarını kendileri tanımlamamalıdır. Kolesterol tanısını her zaman doktorların koyması ve ona göre çözümler üretilmesi gerekir. Başlıca kolesterolün belirtileri ise şunlardır:

  • Göz çevresi ağırlıkta olmak üzere yüzde meydana gelen sarı renge sahip yağ bezeleri
  • Göğüs bölgesindeki sebepsiz ağrılar
  • Normal şartlar altında bile hissedilen halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Ayak ve bacaklarda meydana gelmeye başlayan ağrı ya da uyuşma hissi
  • Sebepsiz baş dönmeleri
  • Farklı nedenlerden olan yaraların normalden çok daha uzun sürede iyileşmesi
  • Cildin solgunlaşması
  • Nefes alıp vermede zorluluk, nefes darlığı
  • Deri altında toplanan yağlar
  • Ciltte meydana gelen lekeler ya da vücutta morarmalar

Fakat kolesterol bazen belirtileri olmadan da ilerleyebilir. Yani yüksek kolesterol belirtileri bu tarz kişilerde hiçbir şekilde kendini göstermez. Anlaşılmadığı süreç içerisinde de kolesterol farklı sorunlara neden olur. İnsanlar kolesterol temelli sorunlar ile karşılaştığı zaman ancak bu durumun farkına varır. Bu yüzden rutin kontroller yaptırmak ve kontrolleri doktor onayını aldıktan sonra ilerlemek gerekir. Bazı durumlarda farklı etkenler insanlarda anlık kolesterol yüksekliğine neden olabilir. Bu tarz durumlarda da tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Kolesterol Nasıl Düşer?

İlk ve en önemli nokta kolesterol belirtileri fark edildikten sonra doktor muayenesine gitmektir. Önerilen tüm kolesterol düşürme adımları doktor onayı alındıktan sonra yapılmalıdır. Ayrıca ilaç kullanımı ve benzer çözümlerden sonra bu uygulamalar yapılarak kolesterolü düşürmek için çalışma yapılmalıdır. Tütün tüketen kişilerin bu alışkanlıklarına son vermesi kolesterol dengesini düzene sokacaktır. Bununla beraber günlük sportif aktiviteler de kolesterolü engelleyecektir.

Zaman içerisinde spor ile kolesterol normal seviyelerine doğru ilerler. Özellikle kolesterolü olup ve fazla kilosu olan kişiler için spor yapmak son derece yardımcı olacaktır. Buna ek olarak son zamanlarda kolesterol diyetlerinin de yararlı olduğu uzmanlarca söyleniyor. Bu diyetleri de uygulamak kolesterol belirtileri ve nedenlerini zamanla düşürecektir. Fakat bazı kolesterol diyetleri oldukça zorlu olabiliyor. Bu yüzden de doktor onayı aldıktan sonra diyetin gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü bazı verilen ilaçlar insanların diyet yapmasını engelleyebilir. Buna ek olarak ilaçların bir kısmı spor yapmayı da engelleyerek farklı çözümlere insanları itebilir.