Kokusuyla Büyüleyen YASEMİN

Yasemin ilk önce sadece bahçelerimizdeydi yada parfümlerimizin içinde kokusu vardı. Sonra bu güzel çiçeğin yağını kullanmaya başladık. Daha sonra bu güzel kokulu ve estetik bitkiyi çay olarak mutfaklarımıza almaya başladık. Özellikle son zamanlarda yasemin çayı olarak tüketmeye başladık. Yavaş yavaş mutfaklarımıza çay olarak girmeye başlayan bu güzel kokulu estetik çiçeğe gelin birlikte yakından tanıyalım. Oleaceae familyasına ait yasemin çiçeği 200’den fazla türe sahip olan dünya genelinde ılıman yerlerde yetiştirilmektedir. Yasemin ağacı, Afrika, Avustralya ve Güneydoğu Asya gibi tropikal ülkelerden alınmıştır. Şu anda, Yasemin ağaçları tüm dünyada yetişmektedir. Güzelliğin, derin şefkatin, mutluluğun ve zerafetin simgesi olarak kabul edilir. Birçok ülkenin ulusal çiçeğidir. Büyüleyici kokusundan dolayı parfüm endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Yasemin aromasının hayati bileşeni, fitokimyasalların ve alkollü bileşiklerin birleşmesinden kaynaklanmaktadır [1].

Arap Yasemini bilimsel olarak Jasminum sambac olarak etiketlenmiştir. Yasemin yağı, şiddetli depresyon tedavisinde faydalıdır ve sinirleri yatıştırır, güven tazeleme, iyimserlik ve sevinç yaratırken, enerjiyi canlandırıp geri yükler ve hafızayı geliştirir [2]. 

Yaseminin uçucu yağı, Yasemin çiçeğinin lezzetini ve aromasını gösterir. Özellikleri, gliserit ve hidrokarbon tiplerine bağlıdır. Yasemin çiçeğinin esansiyel yağları balgam söktürücü, antiseptik, antispazmodik ve antidepresan olarak kullanılmaktadır. Ayrıca depresyon, yorgunluk, hassas cilt, baş ağrısı ve öksürük tedavisi için de kullanılır [3].

Yasemin çiçeği toksinleri ve ağır metalleri yok etmede yardımcı maddeler içerir. Yasemin çiçekleri ayrıca, metabolizmayı hızlandırmaya ve afrodizyak özelliklerle bağlantılı kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. 

Ayrıca, yasemin çiçekleri de çay tüketimiyle tanınır, Çin medeniyetinde yasemin çayı tüm mevsimlerde tüketilir. Yasemin çiçeklerinin aktif bileşiklerin içeriğinden dolayı geleneksel tıpta kullanılmıştır [4]. 

Yasemin, çiçekleri ve yaprakları çok amaçlı kullanımlar için iyi tanınmıştır. Örneğin, çiçekler ishal, ateş, konjonktivit, karın ağrısı, dermatit, astım, apse, meme kanseri, rahim kanaması ve diş ağrısı gibi birçok hastalığı tedavi etmek için Asya’da geleneksel ilaçlar olarak kullanılmıştır. Yaprak parçaları ise, dizanteri ve karın ağrısı tedavisinde kullanılır. Yüksek tıbbi değerine göre, Jasminum sambac en iyilerindendir [5].

REFERANSLAR

  1. Dutt. R, Aswini & Satish Kumar, NS & K. Hemraj, Sandhya. (2011). The Rationale Behind Wearing Strings of Jasmine Flower by the Lactating South Indian Women. Iranian Journal of Medical Hypotheses and Ideas; eISSN: 1735-9104. 5. http://journals.tums.ac.ir/upload_files/pdf/18171.pdf.
  2. Sayowan, Winai & Siripornpanich, Vorasith & Hongratanaworakit, Tapanee & Kotchabhakdi, Naiphinich & Ruangrungsi, Nijsiri. (2013). The effects of jasmine Oil inhalation on brain wave activies and emotions. Journal of Health Research. 27. 73-77.
  3. Rassem, Hesham & Nour, Abdurahman & Yunus, R. (2018). Analysis of bioactive compounds for Jasmine flower via Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Malaysian Journal of Fundamental and Applied Sciences. 14. 198-201. 10.11113/mjfas.v14n2.884.
  4. Weisdania Sihite, Nathasa & Rusmarilin, Herla & Suryanto, Dwi & Restuana Sihombing, Dewi. (2018). Utilization of jasmine flower extract as antimicrobial in tempeh sausage. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 205. 012037. 10.1088/1755-1315/205/1/012037.
  5. Kunhachan, Phanukit & Banchonglikitkul, Chuleratana & Kajsongkram, Tanwarat & Khayungarnnawee, Amonrat & Leelamanit, Wichet. (2012). Chemical Composition, Toxicity and Vasodilatation Effect of the Flowers Extract of Jasminum sambac (L.) Ait. “G. Duke of Tuscany”. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. 2012. 471312. 10.1155/2012/471312.