Karantina Döneminde Ruh Sağlığımızı Koruma Yolları

2019 Aralık ayında başlamış ve günümüzde hala devam etmekte olan COVID-19 pandemi durumu dolayısıyla, özellikle ülkemizde daha öncesinde alışkın olmadığımız pek çok uygulama ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu karantina sürecinde karantina kurallarına uyarak kendimizin ve çevremizdekilerin beden sağlığını korumaya çalışırken, ruhsal ve zihinsel olarak pek çok zorlukla karşı karşıya kalmaktayız. Ancak uzun vadede ruh sağlımızdan da ödün vermeden fiziksel sağlığımızı koruyor olmamız büyük önem arz etmektedir.

Bahar Yorgunluğu Üzerine Karantina Yorgunluğu Eklenmesin

Mevsimsel değişimlerin en keskin şekilde yaşandığı bahar dönemi ile gelen bahar yorgunluğu, mevsimsel depresyonun da en yoğun yaşandığı dönemlerdendir. Normalde günlük işler için koşturma, alışveriş yapma, dışarıda arkadaşlarla buluşma, iş toplantısı için öğlen yemeğinde buluşma, açık havada egzersiz yapma gibi etkinliklerde bulunmak bu mevsimsel depresyonu hafif atlatmanızı sağlayabilecekken karantina döneminin getirdiği kısıtlamalar bu eylemleri gerçekleştirmeyi büyük ölçüde engellemektedir ancak yine de imkânsız hale getirmemektedir.

Öncelikle bu dönemin geçici olduğunu ve size olumsuz etkileri olabileceğini kabul edip, bu sorunları tanımlayıp çözümlemeye yönelik davranışlarda bulunulması gerekmektedir. Çünkü yapılan pek çok çalışma ile de kanıtlanmış olduğu üzere [1] kendini izole etme sonucu ortaya çıkan yalnızlık, ruh sağlığının kötüleşmesine; bu da kalp-damar rahatsızlıkları gibi pek çok fizyolojik sağlık sorunlarına neden olup daha erken ölüm riskini meydana getirmektedir. Sosyal mesafe ile depresyon ve kaygı bozukluğu artışı arasında yok sayılamayacak bir bağlantı vardır [2].

Sosyal Mesafe Olması Sosyal Canlılar Olduğumuz Gerçeğini Değiştirmemektedir

Sosyal mesafenin sosyal hayatınıza engel olmasına izin vermeden, telefon görüşmeleri ve video aramaları ile sevdikleriniz ve yakınlarınız ile iletişim halinde kalıp kendi tecrübelerinizi onlarla paylaşıp onlardan da yardım alabilirsiniz. Bu süreçte sizden harikalar yaratmanızı kimse beklememektedir. O nedenle normalde yapmadığınız şeyleri bu dönemde de yapamadığınız için önünüze imkânsız hedefler koyup kendinize karşı bir hayal kırıklığı yaşamayın. Günlük rutinlerinize bağlı kalmaya çalışın. Erken kalkıp bir duş alıp ardından kişisel bakımlarınızı tamamlayıp kendinizi yeni bir güne hazırlamanız motivasyonunuzu yükseltecektir. Eğer buna engel olacak bir sağlık sorununuz yoksa dışarı çıkıp güneşli bir parkta yürüyüş yapmanızda bir sakınca yoktur. Ayrıca güncel pek çok araştırma D vitamini ile COVID-19’a karşı korunma arasında bir ilişki olabileceğini vurgulamaktadır [3][4][5]. D vitamini eksikliğinin depresyon, anksiyete, fibromiyalji rahatsızlıkları ile direkt olarak bağlantılı olduğunu gösteren pek çok çalışma da mevcuttur [6][7]. Depresyon ile savaşmanızda dışarıdan alacağınız doğal ışık, mükemmel bir kaynak olacaktır.

Lavanta yağı gibi doğal yatıştırıcı yağların aromaterapik etkileri sayesinde meditasyon yaparken ya da uykunuza yardımcı olmak için kullandığınızda kaygı seviyenizin düşeceği ve depresyon belirtilerinin azalıp yerini iyi düşüncelere bıraktığı çalışmalarla kanıtlanmıştır [8][9]. D vitamini veya lavanta yağının etken maddelerini içeren takviye gıdalar tüketmek de bu süreci atlatmanızda yardımcı olacaktır.

Sosyal izolasyon nedeniyle depresyona giriyor olmanız mümkünken, bunun çözümü olduğunu ve bu konuda yalnız olmadığınızı bilmek rahatlamanıza yardımcı olabilir. Karantina kurallarına uyarak yaptığınız fedakarlığın tüm dünya için ve yine kendiniz için ne kadar önemli sonuçlar doğuracağını düşünerek kendinizle gurur duyup motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz. Tüm bunların yanında eğer hala kendinizi iyi hissetmiyorsanız uzman yardımı almaktan çekinmeyin.

 

REFERANSLAR

  1. Leigh-Hunt N. et al., An overview of systematic reviews on the public health consequences of social isolation and loneliness., Public Health. 2017 Nov;152:157-171.
  2. Erzen E and Çikrikci Ö., The effect of loneliness on depression: A meta-analysis., Int J Soc Psychiatry. 2018 Aug;64(5):427-435.
  3. https://scitechdaily.com/vitamin-d-determines-severity-in-covid-19-researchers-urge-government-to-change-advice/
  4. https://www.medscape.com/viewarticle/930152
  5. https://news.cgtn.com/news/2020-05-13/Answer-Bank-Does-vitamin-D-protect-against-COVID-19–QsdtkhRdle/index.html
  6. Armstrong DJ, Meenagh GK, Bickle I, Lee AS, Curran ES, Finch MB. Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clinical rheumatology. 2007 Apr 1;26(4):551-4.
  7. Anglin RE et al., Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. The British journal of psychiatry. 2013 Feb;202(2):100-7
  8. Lee IS and Lee GJ., Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students. Journal of Korean Academy of Nursing. 2006 Feb 1;36(1):136-43.
  9. Louis M and Kowalski SD., Use of aromatherapy with hospice patients to decrease pain, anxiety, and depression and to promote an increased sense of well-being. American Journal of Hospice and Palliative Medicine®. 2002 Nov;19(6):381-6.