KARAHİNDİBA Sağlığa Etkileri

Çiçekler açtı. Açan çiçeklerden biri de karahindibalar. Karahindiba tohumlarını alıp üflmek için yada güzel sarı çiçeklerini toplamaya başladık. Peki bu sıkça gördüğümüz bitkinin sağlığımıza bir yararı var mı yada sadece estetik bir bitki mi? Gelin birlikte bu sorunun cevabına yakından bakalım. Karahindiba (Taraxacum officinale), Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya’da doğal olarak yetişen tanınmış bir tıbbi bitkidir. Karahindiba çeşitli besleyici ve biyolojik olarak aktif madde kaynağıdır. Kök ve yaprakları vitamin (A, K, C ve B kompleksi), mineraller (kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve demir), mikro besinler, lif, lesitin ve kolin içerir. Bitkinin çeşitli kısımları, bitkisel bir ilaç olarak uzun bir kullanım geçmişine sahiptir; Bu bitkinin kökleri ilk olarak sindirimi arttırmak için düşünülür. Ayrıca, kökler genellikle safra üretimini uyarması, toksinleri uzaklaştırmaya ve hidrasyon ile elektrolit dengesini yeniden kurmaya yardımcı olması nedeniyle karaciğeri desteklediği söylenebilir. Karahindiba yaprakları, sindirim uyarıcı ve idrar söktürücü olarak başarıyla kullanılabilir [1].

Karahindiba’nın Sağlığa Etkileri

Karahindiba üzerine yapılan klinik araştırmalar, enflamasyon düzenleyici, diüretik, sindirim uyarıcı, insülin uyarıcı, yıkıcı, prebiyotik, bağışıklık düzenleyici, anti-anjiyogenik ve anti-kanser etkilerini içeren sayısız özellik ortaya koymuştur. Karahindiba kökü ve yaprağı, ateroskleroz ile bağlantılı oksidatif strese karşı koruma sağlayabilir ve damar sertliği gelişimini azaltabilir. Karahindiba, anti-diyabetik özelliklere sahip biyoaktif bileşenlerin etkileyici bir profilini sunar. Karahindiba geleneksel tıpta; karaciğer, meme ve rahim kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde destek olarak kullanılmaktadır. Karahindiba; kafeik asit, klorojenik asit, luteolin ve luteolin 7-glukosid gibi çeşitli flavonoidler ile lif, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor, A ve C vitaminleri, B vitaminleri tiamin ve riboflavin ve protein bakımından zengindir [2,3].

Eski zamanlardan beri, karahindiba sindirim üzerine etkisi iyi bilinir ve bu yüzden sindirime yardımcı olarak kullanılır. Bu işlemde, özellikle yaprakta bulunan ama aynı zamanda kökte özellikle ilkbahar hasatında kayda değer miktarda bulunan ve bitkiye acı tadını veren seskiterpen laktonlar görev alır. Bu bileşikler nedeniyle safra üretiminde de artış sağlayabileceği düşünülmektedir [4].

Karahindiba kökü, karaciğerin zehir atım yeteneğini geliştirdiği teorisine dayanarak, karaciğer fonksiyonunu desteklemek ve çeşitli dermatolojik ve sistemik bozuklukları tedavi etmek için uzun bir kullanım geçmişine sahiptir [5].

REFERANSLAR

  1. QURESHI, S & Hamid, Sheikh & ABD EL-HACK, M.E. & Alagawany, Mahmoud & Farag, Mayada. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. 1-11. 10.1017/S0043933917000459.
  2. Fatima T, Bashir O, Naseer B, Hussain SZ, Dandelion: Phytochemistry and clinical potential. Journal of Medicinal Plants Studies 2018; 6(2): 198-202.
  3. Choi UK, Lee OH, Yim JH, et al. Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. Int J Mol Sci. 2010;11(1):67–78. Published 2010 Jan 6. doi:10.3390/ijms11010067
  4. Rasool S, Sharma B, Taraxacum officinale: a high value less known medicinal plant. Annals of Plant Sciences, 2014, 3 (12), 908-915.
  5. Yarnell, Eric & Abascal, Kathy. (2009). Dandelion (Taraxacum officinale and T mongolicum). Integr Med.. 8.