Kanserden Şeker Hastalığına Pek Çok Derde Deva: Enginar

Enginar, güçlü antioksidanlar ve prebiyotikler içeren harika bir besin ve tamamlayıcı bir gıdadır. Diyetinizi pek çok yönden iyileştirirken; karaciğer ve sindirim sistemi üzerindeki besleyici etkileri sayesinde kalp hastalıkları ve kanser gibi ciddi rahatsızlıkları da önlemeye yardımcıdır. Tarih boyunca mide problemleri, gut hastalığı ve diyabeti tedavi etmek için kullanılmıştır [1]. Enginarın mineral içeriği yüksektir. Ayrıca C vitamini, lif, inulin ve polifenoller içerir. Yetiştiği toprak, iklim bitkinin mineral içeriğini etkiler. Enginar kalbi, bitkinin genellikle en yaygın olarak bulunan ve en çok tüketilen kısmıdır ancak aslında yapraklar enginardaki en güçlü besinlerin saklandığı yerlerdir. Tedavi etkisi olan polifenolik bileşikler çoğunlukla yapraklarda bulunur ve bitkinin aktif özelliklerinden sorumludur. Bu nedenle, enginar yaprağı ekstreleri, enginarın kendi başına yemesinden daha fazla sağlık yararına sahiptir [2]. Enginar özleri temel olarak bitkisel ilaçlarda kolesterolü düşürmek, karaciğeri korumak ve bakteri ve mantarlara karşı savaşmak için kullanılır.

Enginar, Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilecek Antioksidan Güce Sahiptir

Enginarlar quercetingallik asit gibi hayati öneme sahip antioksidanlar ve bitki besin maddeleri ile doludur. Enginarın kararsız yapıda ve sağlığa zararlı olan serbest radikalleri absorbe etme ve yok etme gücü, onu en iyi antioksidan gıdalardan biri haline getirmektedir.

Yüksek antioksidan aktivitesine sahip bu gıda kanser hücrelerinin neden olduğu oksidasyon ve serbest radikal birikmesini önleyebilir, böylece çeşitli kanser türlerinden korunmayı sağlayabilir.

Enginar, kanserle mücadele yeteneklerini, özellikle meme kanseri ve hepatosellüler karsinoma olmak üzere iki kanser türünde göstermiştir. “Hücresel Fizyoloji”, “Oksidatif Tıp Dergisi” ve “Hücresel Ömür Dergisi”nde yayınlanan araştırmalar, enginarların yenilebilir kısımlarından elde edilen özütlerin kanserin neden olduğu hücre ölümlerini gerilettiği ve insan meme kanseri hücrelerinin istilacı potansiyellerini azalttığını bulmuştur [3][4].

Tansiyonu Düzenlemeye Yardımcı Olabilir

Enginar özü, yüksek tansiyonlu kişilere yardımcı olabilir. Yüksek tansiyonu olan 98 erkekte yapılan bir çalışma, 12 hafta boyunca günlük enginar özü tüketmenin diyastolik (küçük tansiyon) ve sistolik (büyük tansiyon) kan basıncını sırasıyla 2.76 ve 2.85 mmHg azalttığını buldu [5].

Bununla birlikte, deney tüplerinde ve hayvanlarda yapılan çalışmalar enginar özünün, kan damarlarının genişlemesinde rol oynayan eNOS enzimini desteklediğini göstermektedir [1][6].

Karaciğer Sağlığını Artırabilir

Enginar yaprağı özü, karaciğerinizi hasarlara karşı koruyabilir ve yeni sağlıklı dokuların büyümesini teşvik edebilir [7][8].  Ayrıca karaciğerinizden zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan safra üretimini arttırır [1]. Bilim adamları, enginarlarda bulunan bazı antioksidanların (sinarin ve silimarin) bu yararlardan kısmen sorumlu olduğunu düşünmektedir [8].

Enginar ve enginar yaprağı ekstresi, kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir [1]. Aşırı kilolu 39 erişkinde yapılan bir çalışmada, iki ay boyunca günlük olarak barbunya ve enginar özü tüketmenin bu özleri tüketmeyen kontrol grubuna kıyasla kan şekeri seviyesini azalttığı tespit edilmiştir [9].

 

REFERANSLAR

  1. Ben Salem M et al. Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods Hum Nutr. 2015 Dec;70(4):441-53.
  2. Pandino G. et al. Mineral profile in globe artichoke as affected by genotype, head part and environment. J Sci Food Agric. 2011 Jan 30;91(2):302-8.J Sci Food Agric. 2011 Jan 30;91(2):302-8.
  3. Mileo AM et al. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol. 2012 Sep;227(9):3301-9.
  4. Mileo AM et al. Long Term Exposure to Polyphenols of Artichoke (Cynara scolymus L.) Exerts Induction of Senescence Driven Growth Arrest in the MDA-MB231 Human Breast Cancer Cell Line. Oxid Med Cell Longev. 2015; 2015:363827.
  5. Roghani-Dehkordi F et al. Artichoke leaf juice contains antihypertensive effect in patients with mild hypertension. J Diet Suppl. 2009;6(4):328-41.
  6. Li H et al. Flavonoids from artichoke (Cynara scolymus L.) up-regulate endothelial-type nitric-oxide synthase gene expression in human endothelial cells. J Pharmacol Exp Ther. 2004 Sep;310(3):926-32.
  7. Mereish KA et al. Protection against microcystin-LR-induced hepatotoxicity by Silymarin: biochemistry, histopathology, and lethality. Pharm Res. 1991 Feb;8(2):273-7.
  8. Kraft K. Artichoke leaf extract- Recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine. 1997 Dec;4(4):369-78.
  9. Rondanelli M el al. Appetite control and glycaemia reduction in overweight subjects treated with a combination of two highly standardized extracts from Phaseolus vulgaris and Cynara scolymus. Phytother Res. 2011 Sep;25(9):1275-82.