Günlük Hayatın Zorluklarına Karşı En Güçlü Silahımız: Gülümsemek

Kahkaha, anatomik ve fizyolojik olarak tüm vücudun bir çabası sonucu ortaya çıkar. Beynin sol tarafı yapılan espride kullanılan kelimeleri anlamlandırırken, sağ tarafı şakayı ve neden komik olduğunu anlamamızı sağlamak için kelime yapısını analiz eder. Sonrasında ön lob, sosyal ve duygusal bir tepki için devreye girer. Kahkahaların gözle görülen dış etkilerinde 15’ten fazla yüz kası etkilidir.

Gülmek Ağrılarınızı Azaltır

İsviçreli bir grup ağrı uzmanının yaptığı çalışmalara göre, mizah bir yandan ağrıya karşı olan toleransı arttırırken bir yandan da kronik ağrıya sahip olan hastaların yaşam kalitesini arttırmaktadır. Sebebi, gülme sonucu -halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen- endorfin hormonunun salınımının aktive olması ve bunun kas gerginliğini hafifletmesi olabilir. Komedi filmi izlerken gülen insanların, gülmeyen insanlara göre ellerini daha uzun süre buzda tutabildikleri görülmüştür.

Kahkahalar Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Kulağa komik geldiğini düşünebilirsiniz ancak kendinizi yorgun, bitkin veya soğuk almış gibi hissediyorsanız, kahkahalar en iyi yardımcınız olabilir. Gülme eylemi, stres hormonlarını azaltır ve bağışıklığı arttırır. Güldüğümüzde, lenfatik sistemin temizliğini uyaran diyaframımızla nefes almış oluruz. Lenf bezlerinden geçen lenfatik sıvının artan akışı toksinleri ortadan kaldırır ve kanda artan lenfosit sayısı bizi hastalıktan korur. Bu sayede soğuk algınlığı veya nezle olma ihtimaliniz azalır. 

Gülmek Kalbinize de İyi Gelir

2000 yılında Amerikalı kardiyologlar tarafından sunulan bir çalışmaya göre, kahkahalar kalp krizine karşı korunmanıza yardımcı olabilir. Kalp hastalığı olan kişilerin, aynı yaşta olan ve kalp rahatsızlığı olmayan insanlara kıyasla daha az güldüklerini tespit etmişlerdir.  Başka bir araştırmacı ise “Gülmenin neden kalbi koruduğunu henüz bilmiyoruz, ancak zihinsel stresin kan damarlarımızı kaplayan koruyucu bariyer olan endotelin bozulmasına bağlı olduğunu biliyoruz. Bu, koroner arterlerde yağ ve kolesterol birikmesine ve sonuçta kalp krizine yol açan bir dizi enflamatuar reaksiyona neden olabilir.” şeklinde bir açıklama yaparak gülme ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi yorumlamıştır.

Mizah; karşılıklı doğru zamanlama, zeka dengesi ve espri anlayışı ile alakalıdır. O zaman beden ve akıl sağlığınız için hemen sıkı bir dostunuzu da yanınıza alıp bir komedi filmine ya da bir stand-up şovuna gidin ve birlikte kahkahalara boğulun ????

Kaynaklar 

  • “The Effect of Mirthful Laughter on the Human Cardiovascular System.” Michael Miller, William F. Fry. Med Hypotheses. Author manuscript; available in PMC 2010 November 1. Published in final edited form as: Med Hypotheses. 2009 November; 73(5): 636. Published online 2009 May 27. 
  • “Energy expenditure of genuine laughter” Maciej (Mac) S. Buchowski, K M Majchrzak, Kerstin K Blomquist. February 2007 International Journal of Obesity 31(1):131-7
  • “Neuroendocrine and stress hormone changes during mirthful laughter.” Berk, L. S., Tan, S. et al. (1989). American Journal of the Medical Sciences 298(6), 390–396.