Güçlü Bir Antioksidan Kaynağı: KAHVE
Kahvaltı yapar yapmaz kahveyi ocağa koyarız. Hatta millet olarak kahveye o kadar düşkünüz ki günlük bir öğünümüzü kahveden esinlenerek “kahve altı” yani kahvaltı koymuşuz. Sohbetlerimizin en büyük eşlikçisi yine kahvedir. Akşam yemeklerinden sonra çayımızdan önce yine mutlaka kahve içeriz. Günlük hayatımızın bir parçası olan kahvenin sağlığa yararları olduğunu biliyor muydunuz? Gelin şimdi hem günlük hayatımızın bir parçasını yakından tanıyalım hem de sağlığımıza yararlı etkilerine hep beraber bakalım. Kahve, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İspanya ve Norveç dahil olmak üzere birçok ülkede diyetteki bir numaralı antioksidan kaynağıdır. Kahve çekirdekleri fenolik antioksidan bileşikler içerir. İçeriğinde bulunan klorojenik asit, kahvenin en güçlü antioksidan bileşiklerinden biridir. Ayrıca kahvenin antioksidan aktivitesinin kavurma derecesine göre değiştiği görülmüştür. Orta kavrulmuş kahve için maksimum antioksidan aktivite ölçülmüştür [1].
Güçlü Bir Antioksidan Kaynağı
Farklı araştırmalar, kahve tüketiminin Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, kalp hastalığı, diyabet tip 2, siroz ve birkaç tür kanserden etkilenme riskini azaltabileceğini göstermektedir. Antioksidanlar koruyucu etkiye sahiptir ve doğal hücre metabolizmasının zararlı ürünleri olan serbest radikalleri etkisiz hale getirirler. İnsan vücudu kendi antioksidanlarını da üretmesine rağmen, yine de diyette yeterli miktarda antioksidan alımına ihtiyaç duymaktadır. Antioksidanlar, kahvede sağlığa en çok yarar sağlayan maddelerdir ve kahvenin içeceği zengin bir antioksidan kaynağıdır. Kahve içecekleri ayrıca florür de dahil olmak üzere diyet ile alınan mineral kaynaklarından biridir, ancak bunun üzerine sadece birkaç çalışma vardır [2].
Yağ Yakıcı Kafein
Kafein hemen hemen her ticari yağ yakmaya yardımcı üründe bulunur, yağ yakmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış az sayıdaki doğal maddeden biridir. Çok sayıda çalışma, kafeinin metabolik hızı %3-11 oranında arttırabildiğini göstermektedir. Diğer çalışmalar, kafeinin özellikle obez bireylerde %10, zayıf insanlarda %29’a kadar yağ yakmayı artırabildiğini göstermektedir. Bununla birlikte, uzun vadeli kahve tüketicilerinde bu sonuçların düşme olasılığı vardır [3].
Son birkaç on yılda, kahve en çok çalışılan diyet bileşenleri arasında olmuştur. Ve haberler çoğunlukla iyidir. Orta düzeyde kahve tüketimi (günde üç ila dört bardak) daha uzun ömür ile ilişkilendirilmiştir. Aslında, 2015 yılındaki bir çalışma, kahve tüketiminin ölüm riskinde %8 ila %15 düşüşle (kahve tüketimi yüksek olanlar arasında daha büyük düşüşlerle) ilişkili olduğunu buldu. Diğer araştırmalar, kahve içenlerin, kardiyovasküler hastalık riskini (kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç dahil), tip 2 diyabet, Parkinson hastalığı, rahim ve karaciğer kanseri, siroz, gut riskini azaltabileceğini göstermiştir [4].
REFERANSLAR
- Bae JH, Park JH, Im SS, Song DK. Coffee and health. Integr Med Res. 2014;3(4):189–191. doi:10.1016/j.imr.2014.08.002
- Wolska J, Janda K, Jakubczyk K, Szymkowiak M, Chlubek D, Gutowska I. Levels of Antioxidant Activity and Fluoride Content in Coffee Infusions of Arabica, Robusta and Green Coffee Beans in According to their Brewing Methods. Biol Trace Elem Res. 2017;179(2):327–333. doi:10.1007/s12011-017-0963-9
- Adronikos S Ballis. “Coffee a Worldwide Trend with Health Benefits”. Acta Scientific Nutritional Health 3.3 (2019): 70-73.
- https://www.health.harvard.edu/blog/the-latest-scoop-on-the-health-benefits-of-coffee-2017092512429