Egzama Tedavisi Sırasında Kullanılabilecek Doğal Alternatif Yöntemler

Egzama tedavisi doğru yöntemlerle yapılmalıdır. Egzama (Atopic dermatitis); kırmızı, pullu veya kuru olan, kaşıntılı döküntülerle karakterize edilen kronik bir cilt hastalığıdır. Genellikle bebeklerde, tipik olarak yanaklarda, dirseklerde veya dizlerde görülen döküntülerle ortaya çıkar. Egzama, yetişkinlikte genellikle daha az görülüyor olmasına rağmen, özellikle kişi alerjenlere veya kimyasal tahriş edicilere maruz kalırsa veya stres altındaysa, rahatsızlık meydana gelebilir. Yetişkinlerde egzama genellikle dirseğin iç kısmında veya diz arkasında bulunur. Egzamalı kişilerde sıklıkla astım, saman nezlesi veya egzamalı aile üyeleri bulunur. Egzama rahatsızlığı, belki de oluşum ve gelişim nedenleri hala tam olarak anlaşılamamış olduğundan dolayı, alternatif tıp alanında diğer dermatolojik rahatsızlıklardan daha büyük ilgi toplamıştır [1].

Egzama Tedavisi: Egzama Rahatsızlığını Hafifletme Yolları

Aloe vera jeli kullanımı: Aloe vera jeli, yarı tropikal olan aloe bitkisinin yapraklarından elde edilir. İnsanlar yüzyıllardır çok çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için aloe vera jeli kullanmışlardır. 2015 yılında yapılan sistematik bir derleme, aloe veranın insan sağlığı üzerindeki etkilerine bakmış ve jelin antibakteriyel, antimikrobiyal, bağışıklık sistemini güçlendiren, yara iyileşmesi gibi özelliklere sahip olduğunu bildirmiştir [2]. Bu özellikler cilt enfeksiyonlarını iyileştirerek egzamanın etkilerini azaltabilmektedir.

Bal kullanımı: Bal, doğal antibakteriyel ve antiinflamatuar bir ajandır. İnsanlar balı yüzyıllardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanmanın yanı sıra yaraları iyileştirmek için de kullanmışlardır [3]. 2016 yılında yayınlanan bir çalışmada [4], balın yaraları iyileştirmeye ve bağışıklık sisteminin işlevini artırmaya yardımcı olabileceğini doğrulamaktadır. Bu da vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Hindistancevizi yağı kullanımı: Hindistan cevizi yağı, cilde nem ekleyebilen sağlıklı yağ asitleri içerir, bu da kuru cilt ve egzamalı insanlara yardımcı olabilir. Ayrıca, işlenmemiş hindistancevizi yağı, iltihaplanma ile mücadeleye yardımcı olarak ve cilt bariyerinin sağlığını iyileştirerek cildi koruyabilir [5]. Bir klinik araştırmada, saf hindistancevizi yağının çocuklarda cilde uygulanmasının etkileri incelenmiştir. Sonuçlar, yağı 8 hafta kullanmanın egzama semptomlarını kıyaslanan mineral yağdan daha iyi iyileştirdiğini göstermiştir [6]. Ayrıca ayçiçeği (Helianthus annuus) yağının da linoleik asit içeriği sayesinde hem anti-enflamatuvar hem de cilt bariyerini onarıcı etkileri olduğu gösterilmiştir [7].

Çay Ağacı Yağı Kullanımı

Melaleuca alternifolia ağacının yapraklarından elde edilen çay ağacı yağı, egzama dahil akne gibi cilt problemlerine yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Bir 2013 incelemesi, yağdaki anti-enflamatuvar, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleri tanımlamaktadır [8]. Bu özellikleriyle cilt kuruluğunu ve kaşıntıyı hafifletmeye, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Beslenmede yapılabilecek değişimler: Egzama iltihaba bağlı bir durumdur ve bazı yiyecekler vücutta iltihaplanmaya neden olabilirken diyette yapılan birkaç önemli değişiklik yangıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Balık, yeşillikler, renkli meyveler, sebzeler, bazı bakliyatlar, zerdeçal ve tarçın anti-enflamatuvar etkilere sahip gıdalar arasındadır. Süt ürünleri, yumurta, buğday gibi alerjen gıdalar iltihaplanmanın, doğal olarak egzama rahatsızlığının artmasına neden olabilir [9][10][11][12][13].

Egzama tedavisi-vitamin takviyeleri alma: D vitamininin egzamaya faydaları belirsiz olsa, birkaç küçük çalışma umut verici sonuçlar sunmaktadır. Boston’da, tümü kışın egzamalarının kötüleştiğini bildiren bir grup egzama hastası çocuk, kış aylarında bir ay boyunca D vitamini takviyesi veya plasebo (kontrol grubu) almak üzere küçük bir pilot çalışmada randomize edildi. Sonuç olarak, tedavi grubunun %80’inde, plasebo grubunun %17’sinde egzamada önemli bir iyileşme görülmüştür [14]. Bir başka küçük çalışma, tek başına vitamin takviyesi alma ile karşılaştırıldığında, D vitamini ile E vitamini takviyesinin birleştirilmesinin faydayı arttırdığını göstermiştir [15]. Topikal olarak uygulanan B12’nin (kobalamin) hem çocuklarda hem de yetişkinlerde egzamayı başarılı bir şekilde iyileştirdiği gösterilmiştir [16].

REFERANSLAR

  1. Goddard, Allison L., and Peter A. Lio. “Alternative, complementary, and forgotten remedies for atopic dermatitis.” Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2015 (2015).
  2. Radha, Maharjan H., and Nampoothiri P. Laxmipriya. “Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review.” Journal of traditional and complementary medicine 5.1 (2015): 21-26.
  3. Efem, S. E. E. “Clinical observations on the wound healing properties of honey.” British journal of Surgery 75.7 (1988): 679-681.
  4. McLoone, Pauline, Mary Warnock, and Lorna Fyfe. “Honey: an immunomodulatory agent for disorders of the skin.” Food and Agricultural Immunology 27.3 (2016): 338-349.
  5. Varma, Sandeep R., et al. “In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil.” Journal of traditional and complementary medicine 9.1 (2019): 5-14.
  6. Evangelista, Mara Therese Padilla, Flordeliz Abad‐Casintahan, and Lillian Lopez‐Villafuerte. “The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double‐blind, clinical trial.” International journal of dermatology 53.1 (2014): 100-108.
  7. Eichenfield, Lawrence F., Alexandra McCollum, and Philippe Msika. “The benefits of sunflower oleodistillate (SOD) in pediatric dermatology.” Pediatric Dermatology 26.6 (2009): 669-675.
  8. Pazyar, Nader, et al. “A review of applications of tea tree oil in dermatology.” International journal of dermatology 52.7 (2013): 784-790.
  9. Eigenmann, Philippe A., et al. “Prevalence of IgE-mediated food allergy among children with atopic dermatitis.” Pediatrics 101.3 (1998): e8-e8.
  10. KESKINEN, HELENA, P‐L. Kalliomäki, and K. Alanko. “Occupational asthma due to stainless steel welding fumes.” Clinical & Experimental Allergy 10.2 (1980): 151-159.
  11. Garred, P., et al. “Mannan‐binding protein—levels in plasma and upper‐airways secretions and frequency of genotypes in children with recurrence of otitis media.” Clinical & Experimental Immunology 94.1 (1993): 99-104.
  12. Osterballe, Morten, Klaus E. Andersen, and Carsten Bindslev-Jensen. “The diagnostic accuracy of the atopy patch test in diagnosing hypersensitivity to cow’s milk and hen’s egg in unselected children with and without atopic dermatitis.” Journal of the American Academy of Dermatology 51.4 (2004): 556-562.
  13. Thompson, Michele M., and Jon M. Hanifin. “Effective therapy of childhood atopic dermatitis allays food allergy concerns.” Journal of the American Academy of Dermatology 53.2 (2005): S214-S219.
  14. Sidbury, R., et al. “Randomized controlled trial of vitamin D supplementation for winter‐related atopic dermatitis in Boston: a pilot study.” British Journal of Dermatology 159.1 (2008): 245-247.
  15. Javanbakht, Mohammad Hassan, et al. “Randomized controlled trial using vitamins E and D supplementation in atopic dermatitis.” Journal of dermatological treatment 22.3 (2011): 144-150.
  16. Stücker, M., et al. “Topical vitamin B12—a new therapeutic approach in atopic dermatitis—evaluation of efficacy and tolerability in a randomized placebo‐controlled multicentre clinical trial.” British Journal of Dermatology 150.5 (2004): 977-983.
  17. Egzama Tedavisi Sırasında Kullanılabilecek Doğal Alternatif Yöntemler.