Doğal Antibiyotik Sayılan Doğal Kaynaklar

Doğal antibiyotik etkisine sahip bazı doğal kaynaklar bulunmaktadır. Penisilin gibi yıllardır reçete edilen antibiyotikler, keşfedildikleri günden bu yana pek çok ölümcül hastalığın tedavisinde devrimsel bir fark yaratmıştır. Ancak bununla birlikte yanlış ve/veya yersiz antibiyotik kullanımının alerjik reaksiyonlardan gastrointestinal rahatsızlıklara kadar değişebilen yan etkileri olduğu da gözlemlenmiştir. Bu sebeplerden dolayı insanlar, daha doğal içeriklere sahip tedavi yöntemlerine ilgi göstermeye başlamıştır. Klinik deneylerle etkinliği kanıtlanmış ve uzmanlar tarafından onaylanmış antibiyotik etkilere sahip doğal kaynaklara bakacak olursak:

Doğal Antibiyotik Etkisi Sağlayan Zerdeçal

Zerdeçal, antimikrobiyal özellikleriyle bilinen bir Hint baharatıdır, birçok Hint yemeğinde tadı ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğal antibiyotik olarak olumlu faydalar sunmaktadır.

Kurkumin, zerdeçalın en aktif bileşenidir ve vücudunuza birçok fayda sağlar. Kurkumin, enfeksiyona neden olan mikropların aktivitesini azaltmada bazı çok etkili yeteneklere sahip olduğundan, İdrar Yolu Enfeksiyonları tedavisinde çok etkilidir [1]. Aynı zamanda, mantarın proteini kullanma kabiliyetini önleyerek onu etkisiz hale getirir ve mantar kaynakları rahatsızlıkların tedavisinde rol oynar [2].

Kurkuminin yangı önleyici anti-inflamasyon özelliği, mide iltihabından kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisinde etkili olmasını sağlar. Araştırmalar zerdeçal antibiyotiklerle birlikte kullanıldığında akciğerler üzerindeki enflamatuar etkileri azaltabileceğini göstermiştir [3].

Sarımsak

Sarımsaktaki allisin dahil pek çok kimyasal bileşiğin antimikrobiyal aktivite sergilediği ve hem yaygın hem de nadir enfeksiyonlardan sorumlu olan patojenleri öldürmede savaştığı kanıtlanmıştır [4]. Sarımsak, bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için yüzyıllardır kullanılmıştır ve antibakteriyel etkileri ilk olarak 1800’lerin ortalarında tanımlanmıştır. Allisin adı verilen sarımsağın aktif bileşeni, birçok bakteri suşunu başarıyla hedef almaktadır [5].  Bakteriyel enfeksiyonları önlemek için güne yaklaşık bir diş sarımsak yiyerek başlayın. Çiğ sarımsağı ayrıca toz, yağ, özüt ve tablet formlarında da bulabilirsiniz.

Doğal Antibiyotik Etkisi Sağlayan Bal

Bal, doğanın en zengin antimikrobiyal kaynaklarından biridir ve potansiyel antibakteriyel aktivitesinden dolayı son zamanlarda daha da fazla ilgi görmüştür. Propolis gibi flavonoidler, esterler ve fenolik asit açısından zengin olan çeşitli bileşiklerle doludur ve bu da enfeksiyonlara karşı savaşmak için bağışıklık sisteminizi aktif olarak güçlendirebilir. Doğal antibiyotik etkisi sunan bal pek çok fayda sağlamaktadır.

Yıllarca süren sade gözlem çalışmalarında, antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu ülserasyon nedeniyle bacaklarda oluşan yaraları bile iyileştirme kabiliyetine sahip geniş spektrumlu bir antibakteriyel olduğu iddia edilmiştir [6][7].

Günde bir-iki yemek kaşığı balı doğrudan yiyebilir veya balı yoğurda, smoothie’ye veya tükettiğiniz diğer gıdalara tatlandırıcı olarak ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, balı pişirmenin veya ısıtmanın terapötik özelliklerini değiştirebileceğini unutmayın.

Bitkisel ilaçlara ek olarak, yaşam tarzı seçimleriyle enfeksiyonlarla mücadele etmek de önemlidir. Kaliteli uyku, şeker kullanımını sınırlama, düzenli egzersiz yapma ve stresi azaltma enfeksiyon ve iltihaplanmayı azaltarak yaşam kalitenizin artmasını sağlayabilir. Ciddi enfeksiyon rahatsızlıklarında uzman doktorlar tarafından reçete edilen antibiyotikler yerine sadece doğal kaynaklı besin takviyelerini kullanmak yeterli olmayabilir. Herhangi bir ek gıda kullanımında doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.

REFERANSLAR

  1. Torella, M., et al. “Efficacy of an orally administered combination of hyaluronic acid, chondroitin sulfate, curcumin and quercetin for the prevention of recurrent urinary tract infections in postmenopausal women.” European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 207 (2016): 125-128.
  2. Martins, C. V. B., et al. “Curcumin as a promising antifungal of clinical interest.” Journal of Antimicrobial Chemotherapy 63.2 (2009): 337-339.
  3. Bansal, Shruti, and Sanjay Chhibber. “Curcumin alone and in combination with augmentin protects against pulmonary inflammation and acute lung injury generated during Klebsiella pneumoniae B5055-induced lung infection in BALB/c mice.” Journal of medical microbiology 59.4 (2010): 429-437.
  4. Bayan, Leyla, Peir Hossain Koulivand, and Ali Gorji. “Garlic: a review of potential therapeutic effects.” Avicenna journal of phytomedicine 4.1 (2014): 1.
  5. Adetumbi, Moses A., and Benjamin HS Lau. “Alliumsativum (garlic)—A natural antibiotic.” Medical hypotheses 12.3 (1983): 227-237.
  6. Molan, Peter C. “Re-introducing honey in the management of wounds and ulcers-theory and practice.” (2002): 28-40.
  7. Nair, Harikrishna KR, et al. “Medical-grade honey kills antibiotic-resistant bacteria and prevents amputation in diabetics with infected ulcers: a prospective case series.” Antibiotics 9.9 (2020): 529.
  8. Doğal Antibiyotik Sayılan Doğal Kaynaklar.