DİYET ve AKCİĞER SAĞLIĞI

Sigara, nargile ve benzeri ürünler tüketmeyerek, düzenli egzersiz yaparak akciğerlerimizi koruyoruz. Peki bu yaptıklarımızı diyetimizle destekliyor muyuz? Peki akciğer sağlığımızı desteklemek için neler tüketmeliyiz ? Nasıl bir diyet uygulamalıyız ? Gelin bu soruların cevabını birlikte arayalım. Diyet Akciğer Sağlığına Önemli Bir Katkıda Bulunabilir Vitaminler, mineraller, antioksidan bileşenler, yağ asitleri, probiyotikler ve prebiyotik tüketimi ve spesifik diyet düzenlerine bağlılık, solunum yolu hastalıklarının gelişimi ile ilişkilendirilmiştir [1]. Çeşitli diyet düzenleri solunum yolu hastalığı riskine bağlanmıştır. Akdeniz diyetinin, epidemiyolojik çalışmalarda alerjik solunum hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğu bulunmuştur. Bu diyet kalıbı, minimal işlenmiş bitkisel gıdaların bol tüketimi; meyve, sebzeler, ekmekler, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar, düşük-orta dereceli süt ürünleri, balık, kümes hayvanları ve şarap tüketimi ile düşük kırmızı et tüketimini içerir. Yüksek miktarda zeytinyağı tüketimi, düşük doymuş yağ içeren bir diyet sağlar. Çocuklarda, birçok çalışma Akdeniz diyetine bağlılığın alerjiler, hırıltılı soluma ve astım semptomları üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. İspanya’da yapılan bir araştırmada, hamilelik sırasında Akdeniz diyeti ağırlıklı beslenmenin, çocuklarda mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu olduğu gösterilmiştir. Japonya’da yapılan bir çalışmada, Akdeniz diyetine uyma ve astım kontrolü arasında güçlü bir ilişki olduğunu bildirmesine rağmen, yetişkinlerde bu diyet düzenini destekleyecek daha az kanıt vardır [2].

Omega-3 yönünden zayıf bir diyetin, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım için potansiyel bir etiyolojik faktör olarak önerilmiştir. Son kanıtlar, hem astım hem de kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) etiyolojisinde doymamış yağ asitlerinin diyet alımını kapsadığını göstermiştir. Özellikle, omega-3 yönünden zayıf ve yüksek omega-6 tüketiminin artmasına yönelik bir eğilimin, birçok gelişmiş ülkede astım sıklığının artmasına katkıda bulunabileceği, ancak yüksek omega-3 alımının KOAH’a karşı koruyabileceği gösterilmiştir[3].

Akciğer kanserinin önlenmesi açısından meyveler ve sebzeler açısından zengin bir diyet polifenoller gibi diyet antioksidanlarınca zengin olduğundan fayda sağlar. Diyet polifenolleri, antioksidan özelliklerinin ötesinde çok çeşitli faydalı biyolojik fonksiyonlar sergiler ve anti-karsinojenik fonksiyonlara yol açan hücresel mekanizmaların düzenlenmesinde rol oynarlar. Polifenollerin kanser önlenmesinde etkili olduğunu gösterdiğini gösteren birçok çalışma bulunmaktadır [4].

REFERANSLAR

  1. Malli F, Koutsiouki T, Pounis G, Gourgoulianis  KI, Analysis in Nutrition Research, Chapter 14 – Diet and Lung Health, Principles of Statistical Methodology and Interpretation of the Results 2019, Pages 355-382. 
  2. Berthon, Bronwyn & Wood, Lisa. (2015). Nutrition and Respiratory Health—Feature Review. Nutrients. 7. 1618-1643. 10.3390/nu7031618.
  3. McKeever TM, Lewis SA, Cassano PA, et al. The relation between dietary intake of individual fatty acids, FEV1 and respiratory disease in Dutch adults. Thorax. 2007;63(3):208–214. doi:10.1136/thx.2007.090399
  4. Amararathna M, Johnston MR, Rupasinghe HP. Plant Polyphenols as Chemopreventive Agents for Lung Cancer. Int J Mol Sci. 2016;17(8):1352. Published 2016 Aug 19. doi:10.3390/ijms17081352.