Defne Yaprağı ve Yağının Sağlığa Yararları

Tazeleyici, tatlı, enerji verici, kokusuyla bilinen defne yaprağı, eski zamanlardan beri mutfaklarda popüler olan, sofralarda yemekleri süsleyen bir bitkidir. “Lauraceae” ailesine ait olan defnenin latince adı “Laurus nobilis” olarak bilinir. Orijininin Asya bölgesi olduğuna inanılmakla birlikte Akdeniz bölgesinde de yayılış göstermiştir. Masallara bile konu olmuş defne yaprakları uzun ve asil bir geçmişe sahiptir. Eski Romalılar ve Yunanlılar, büyük ve başarılı insanları taçlandırmak için gerçek defne yapraklarından taç yaparlarmış [1]. Sağlık faydalarından dolayı her dönem kıymeti bilinmiş bir bitkidir; idrar söktürücü veya terletici gibi bir çok farklı fonksiyonuyla tarih boyunca kullanılmıştır. Peki bu kullanımların bilimsel çalışmalarda ölçülebilir bir karşılığı ve bilimsel olarak defne yaprağının kullanım alanları mevcut mudur, gelin beraber bakalım.

Kanseri Uzakta Tutmaya Yardımcı

Araştırmacılar yoğun ve sıkı bir şekilde meme kanserini tedavi etmek ve nihayetinde önlemek için yeni yollar aramaktadırlar. Yeni bir çalışma, defne yaprağı yapraklarından elde edilen ekstraktın bu konuda yardımcı olabilecek doğal bir seçenek olduğunu ortaya çıkardı. Ekstrakt, programlanmış ve kontrollü hücre ölümüne yardımcı olarak kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olabilir [2].

Diyabet İçin Alternatif Bir Tedavi

Defne yaprağının tip 2 diyabet üzerindeki etkisini test etmek için Pakistan İnsan Beslenme Dairesi tarafından bir araştırma yapılmıştır. Çalışma için tip 2 diyabetli 40 kişi seçilmiş, dört gruba ayrılmış ve her gruba farklı miktarlarda defne yaprağı verilmiştir. 30 günlük çalışmanın sonunda, defne yaprağı kullanmanın kalp ve damar hastalıkları ve Tip 2 diyabet riskini azalttığı bulunmuştur [3].
Benzer bir çalışma, Ürdün Üniversitesi Tıp Teknolojisi Anabilim Dalı’nda yapılmıştır. Yukarıdaki çalışmaya benzer şekilde, tüm deneklerin kan glukoz seviyelerinde ve kolestrol düzeylerinde kayda değer bir düşüş görülmüştür. Böylece, defne yaprağının sadece insülin fonksiyonunu iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda kardiyovasküler hastalık risklerini de azalttığı anlaşılmıştır [4].

Antimokrobiyal ve Antioksidan Niteliklere Sahip

Defne yaprağı, esansiyel yağı da dahil olmak üzere, antimikrobiyal ve antioksidan faydalar sunar. Kuzey Carolina Tarım ve Teknik Devlet Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, beyaz pelin otu, gül kokulu sardunya ve defnenin Salmonella ve E. coli’ye karşı spesifik esans yağlarının antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri üzerinde duruldu. Defne yağındaki aktivite en yükseği olmak üzere, üç uçucu yağ da antioksidan özellikler göstermiştir [5].

REFERANSLAR

  1. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-685/bay-leaf
  2. Abu-Dahab Rana, Kasabri Violet, Fatma Ulku. Evaluation of the Volatile Oil Composition and Antiproliferative Activity of Laurus nobilis L. (Lauraceae) on Breast Cancer Cell Line Models. Records of Natural Products;2014, Vol. 8 Issue 2, p136
  3. Khan A, Zaman G, Anderson RA. Bay leaves improve glucose and lipid profile of people with type 2 diabetes. J Clin Biochem Nutr. 2009 Jan;44(1):52-6.
  4. Abdul Rahim Al Jamal. Effects of cinnamon on blood glucose and lipids levels in diabetic patients (Type1). African Journal of Biochemistry Research Vol.3 (5), pp. 181-184, May, 2009.
  5. Rafiq R, Hayek SA, Anyanwu U, Hardy BI, Giddings VL, Ibrahim SA. Antibacterial and Antioxidant Activities of Essential Oils from Artemisia herba-alba Asso., Pelargonium capitatum × radens and Laurus nobilis L. Foods. 2016 Apr 11;5(2). pii: E28.