Defne Yaprağı ve Bilinmeyen Faydaları
Defne veya defne yaprağı, kullanımı en eski zamanlardan beri bilinen yemek baharatlarından biridir. Defne yaprakları, özellikle pişirilen yemeklere eklendiğinde, hoş ve tatlı bir aroma verir. Solmuş ve kurutulmuş yapraklar güçlü aromatik etkilere sahiptir ve aylarca saklanabilir. Bitkinin bilgeliği, barışı ve korumayı sembolize ettiğine inanan Yunanlılar ve Romalılar tarafından çok değer verilen[1] defne yaprağının sağlık faydalarına bakacak olursak; Defne Yaprağı Antioksidanlarca Zengindir Taze yapraklarının 100 gramında 46,5 mg C vitamini (Askorbik asit) bulunur ve bu günlük ihtiyacın yaklaşık %77,5’ini sağlar [2]. Askorbik asit, sağlığa zararlı serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olan güçlü doğal antioksidanlardan biridir. Ayrıca bağışıklık sistemi güçlendirici ve antiviral etkilere sahiptir [3].
Cilt Sağlığına Destek
Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, defne yaprağı özütünün iyileştirici özelliklerinin yara bölgesindeki iltihabı azaltabildiğini ve yara iyileştirici etkilere sahip olabileceğini göstermiştir [4][5].
Ayrıca defne yaprağı yağı, sayısız antioksidan bileşenleri sayesinde kozmetik ürünlerde etkili olarak kullanılabilmektedir. Bu uçucu yağ kozmetik ürünlerdeki formülasyonda pH, renk, görünüm, yayılabilirlik gibi özelliklerde bir bozulmaya sebep olmadığı gibi koruyucu olma görevini de başarıyla yerine getirmektedir [6]
Defne Yaprağı Folik Asit Kaynağı
Defnenin yaprakları ve bitki kısımları, folik asit bakımından da yoğun içeriklidir; 100 g başına günlük önerilen değerlerin yaklaşık %45’ini (180 mg) içerir. Folatlar, DNA sentezinde önemlidir ve hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde kullanıldığında, bebek gelişimi sağlığında yardımcı olabilir [7]. Ancak hamile kalmayı düşündüğünüz dönemde ya da hamilelik sırasında defne yaprağını kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız önemlidir.
100 g başına önerilen günlük seviyelerin %206’sını içerir defne yaprakları, mükemmel bir A vitamini sağlayıcısıdır. A Vitamini doğal bir antioksidandır ve görme sağlığı için de çok önemli bir bileşendir. Genel mukoza ve cilt sağlığının korunması için de gereklidir. A vitamini yönünden zengin doğal gıdaların tüketiminin akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korunmaya yardımcı olduğu bulunmuştur [8].
B-Kompleks Vitaminlerinin Hepsini Bir Araya Getirmiştir
B-kompleks vitaminleri olan niasin, piridoksin, pantotenik asit ve riboflavin gibi bir ok vitamini bir arada bulundurması onu kıymetli bir baharat haline getirmiştir. Bu vitamin grubu, vücutta gerçekleşen pek çok etkinliğe destek olan enzimlerin sentezlenmesine, sinir sistemi fonksiyonlarına ve vücut metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur [9].
Yemeklerde, özellikle et yemeklerinde kullanıldığında, fazla tuz eklemenize gerek kalmadan yemeğin lezzetini arttırması, en yaygın olarak bilinen özelliklerinden biridir. Defne yaprağı kuru, yaş, çay olarak demlenmiş veya esansiyel yağ olarak hem aromatik tedavi olarak tütsü olarak hem de besinlerinize lezzet ve sağlık katarak kullanabileceğiniz bir besin kaynağıdır.
REFERANSLAR
- Yılmaz H. et al., IDENTIFICATION OF PLANT FIGURES ON STONE STATUES AND SARCOPHAGUSES AND THEIR SYMBOLS: THE HELLENISTIC AND ROMAN PERIODS OF THE EASTERN MEDITERRANEAN BASIN IN THE ISTANBUL ARCHAEOLOGY MUSEUM. Mediterranean Archaeology & Archaeometry. 2013 Jul 1;13(2).
- https://www.nutritionvalue.org/Spices%2C_bay_leaf_nutritional_value.html
- Romeilah RM et al., Chemical compositions, antiviral and antioxidant activities of seven essential oils. Journal of Applied Sciences Research. 2010;6(1):50-62.
- Nayak, Shivananda, et al. “Evaluation of wound healing activity of Allamanda cathartica. L. and Laurus nobilis. L. extracts on rats.” BMC complementary and alternative medicine 6.1 (2006): 12.
- Schultz, Neal B. “Method and composition for the treatment of dermatologic diseases.” U.S. Patent Application No. 09/418,770.
- Şeyda K et al., Assessment of Volatile Oil Composition, Phenolics and Antioxidant Activity of Bay (Laurus nobilis) Leaf and Usage in Cosmetic Applications. Int. J. Sec. Metabolite, Vol. 4, Issue 2 (2017) pp. 148-161.
- Scholl TO and Johnson WG. Folic acid: influence on the outcome of pregnancy. The American journal of clinical nutrition. 2000 May 1;71(5):1295S-303S.
- Hennekens CH, Mayrent SL, Willett W. Vitamin A, carotenoids, and retinoids. Cancer. 1986 Oct 15;58(S8):1837-41.
- Elmastaş M et al., Radical scavenging activity and antioxidant capacity of bay leaf extracts. Journal of the Iranian Chemical Society. 2006 Sep 1;3(3):258-66.
- Nova Nutrica Sağlık İçin Ürünler.