Çocuklarınızı Mevsim Geçişinin Etkilerinden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Yılın bu zamanları çocukların hem mevsim değişikliklerine hem de okul ortamına alışmaya çalışırken sık sık hastalandıkları zamanlardır. Hastalıklarla savaşabilmek için iyi bir bağışıklık sistemi gereklidir. Yetişkinlere kıyasla henüz gelişmemiş bağışıklık sistemine sahip olan çocuklarda bu geçiş dönemleri daha zorlayıcı olmaktadır. Bu nedenle daha çok dikkat ve desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Sağlıksız alışkanlıklardan uzaklaşıp sağlıklı alışkanlıklar edinilerek, beslenme ve uyku düzenine özen gösterilerek bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür [1]. İşte çocukların bağışıklığını güçlendirmek için birkaç ipucu: Uykuları Konusunda Daha Hassas Olun Yetişkinlerde yapılan çalışmalarda, uyku yoksunluğunun mikroplara ve kanser hücrelerine saldıran, bağışıklık sisteminin silahları olan doğal öldürücü hücrelerin (NK cells)sayısını azaltarak kişiyi hastalıklara daha duyarlı hale getirdiği bilinmektedir [2]. Uzmanlara göre aynı durum çocuklar için de geçerlidir [3][4]. Gece uykularının yanı sıra gündüz uykularını da yeterince almış olmaları gelişimleri açısından fazlasıyla önem arz etmektedir.

Ailecek Egzersiz Alışkanlıkları Edinmeye Çalışın

Düzenli egzersizin bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin üretimini arttırdığı yetişkinlerde yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu düzenli aktivitelerin çocuklar için de aynı şekilde faydalı olabileceği düşünülmektedir. Çocuklara bisiklete binme, yürüyüş, paten, basketbol ve tenis sporu gibi hayat boyu sürecek alışkanlıkları edindirmek için ebeveynlerin rol model olması gereklidir.

Çocuklar için Bağışıklık Destekleyici Besinleri Tercih Edin

Çocuklarınıza verdiğiniz atıştırmalıklar ile hastalıklara karşı dirençlerini attırmanız mümkündür. Yoğurt, kefir gibi içerisinde doğal olarak bulunan probiyotikler, sindirim sistemi sağlığını iyileştirirken hastalıklara karşı da koruma sağlar. Bir çalışma yoğurt-ayran tüketen yetişkin ve çocukların grip ve kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara yakalanma olasılığının daha az olduğunu kanıtlamıştır [5].

Omega-3 bakımından zengin yemişler, vitamin deposu taze meyve-sebzeler de solunum yolu enfeksiyonlarını azaltmada etkilidirler.

Arı ürünlerinin bakteri önleyici (antibakteriyel), virüs önleyici(antiviral) ve iltihap önleyici (antienflamatuar) etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair pek çok çalışma bulunmaktadır [6]. Solunum yolu enfeksiyonlarında, özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında arı sütü ve propolisin hastalık önleyici ve iyileştirici etkileri defalarca kanıtlanmıştır [7][8][9][10]. Çocuklarınıza hazırladığınızyiyecek veya içeceklere ekleyeceğiniz propolis sayesinde kimyasal içerikli ilaçlara çok fazla yönelmeden onların dış etkenlere karşı direncini arttırabilirsiniz. Günümüzde propolissoğuk algınlığı, grip benzeri enfeksiyonları; boğaz ağrılarınıve yaraları tedavi etmek için ağız spreyi, tablet, kapsül vb. pek çok formda satılmaktadır [11][12]. Çocuklarda öksürüğü hafifletmek için direkt bal veya ılık suda çözülmüş bal şerbetinin çocuklara verilmesi de geleneksel ve olumlu sonuçlar elde edilen bir yöntemdir.

Beslenme, ek gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir role sahiptir ancak sadece düzgün ya da yanlış beslenme tek başına hastalıkları iyileştirmede, onları önlemede veya hastalığın kendisine neden olmaz. Tüm bunlara rağmen hasta olmanın çocukluk döneminin önemli bir parçası olduğunu da unutmamak gereklidir.

REFERANSLAR

1. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

2. Michael R. I. et al., Sleep and inflammation: partners in sickness and in health, Nature Reviews Immunology, Review Article Published: 09 July 2019.

3. Kathi J Kemper et al., Complementary and AlternativeMedical Therapies in Pediatric Oncology, Principles andPractice of Pediatric OncologyChapter: 54, January 2005.

4. D Hrelic et al. Sleep and mood, pain, functional statusand health-related quality of life in children with juvenileidiopathic arthritis. In book: Mental Health from an International Perspective Chapter: 10., January 2013.

5. Nahid S. et al., Effects of probiotic yogurt on performance, respiratory and digestive systems of youngadult female endurance swimmers: a randomizedcontrolled trial., Med J Islam Repub Iran. 2013 Aug; 27(3): 141–146.

6. Viuda-Martos M et al., Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. J Food Sci 2008;73:R117-24.

7. Trumbeckaite S et al., Knowledge, attitudes, and usage of apitherapy for disease prevention and treatment amongundergraduate pharmacy students in Lithuania. EvidBased Complement Alternat Med 2015;2015:172502.

8. Katarzyna Komosinska-Vassev et al., Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application,Evidence-Based Complementary and AlternativeMedicine, vol. 2015, Article ID 297425, 6 pages, 2015.

9. Patrick M. Fratellone et al., Apitherapy Products forMedicinal Use, The Journal of Alternative andComplementary Medicine.Dec 2016.

10. Cherbuliez T. Et al., Apitherapy – The Use of HoneybeeProducts. In: Grassberger M., Sherman R., Gileva O., Kim C., Mumcuoglu K. (eds) Biotherapy – History, Principles and Practice. Springer, Dordrecht – 2013.

11. I. Cris¸an, C. N. Zaharia, F. Popovici et al., “Natural propolis extract NIVCRISOL in the treatment of acuteand chronic rhinopharyngitis in children,” RomanianJournal of Virology, vol. 46, no. 3-4, pp. 115–133, 1995.

12. I. M. Paul, “Therapeutic options for acute cough due toupper respiratory infections in children,” Lung, vol. 190, no. 1, pp. 41– 44, 2012.