Bitkilerin Savunma Salkanları: FLAVONOİDLER

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte her yerde renkli renkli çiçekler açmaya başlar. Ağaçlar çiçeklenir ve meyve vermeye başlar. Bitkilere ve meyvelere renk vermekten ve dış zararlılara karşı korumaktan sorumlu olan yapıların en önemli grubu flavonoidlerdir. Bu grubun bitkilere renk vermek dışında insan sağlığına çeşitli yararları vardır. Şimdi gelin flavonoidleri yakından tanıyalım. Flavonoid Nedir? Flavonoidler, hemen hemen tüm bitki kısımlarında, özellikle fotosentez yapan bitki hücrelerinde üretilen en yaygın bitkisel fenolik bileşik grubudur. Çiçekli bitkilerin önemli bir renklendiricisi olmakla birlikte çeşitli etkiler ile dış zararlılara karşı koruma sağlarlar. Flavonoidler, insan ve hayvan diyetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Flavonoidler insanlar ve hayvanlar tarafından sentezlenemez. Flavonoller, yiyeceklerde en bol bulunan flavonoidlerdir. Yiyeceklerdeki flavonoidler genellikle renk ve tat ile vitamin ve enzimlerin korunmasından sorumludur [1].

Flavonoidlerin Sağlık Faydaları

Flavonoidler, bitki kökenli gıda maddelerinde yaygın olarak bulunan bir grup biyoaktif bileşiktir. Düzenli tüketimleri, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejeneratif hastalıklar dahil olmak üzere bir dizi kronik hastalık riskini düşürmesi ile ilişkilidir. Flavonoidler, kimyasal yapılarına göre alt gruplara ayrılır: flavanonlar, flavonlar, flavonoller, flavan-3 oller, antosiyaninler ve izoflavonlar. Moleküler seviyedeki etkileri antioksidan etkilerin yanı sıra birkaç anahtar hücresel mekanizmayı düzenleme yeteneğini de içerir. Artan bilimsel kanıtlar, flavonoidlerin hastalıkların önlenmesinde yararlı bir rol oynadığını göstermektedir, ancak daha fazla klinik ve epidemiyolojik çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Flavonoidlerin diyet kaynakları arasında meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve baharatlar bulunur. Bu maddelerin tüketimi gündelik tüketilen bitkisel besinlerin içinde bulunduğundan güvenli görünmektedir. Flavonoidler yönünden zengin bir diyetin faydalı olduğu görülmektedir [2].

Flavonoidlerin epidemiyolojik çalışmalarla çok yönlü sağlık yararları olduğuna dair kanıtlar nedeniyle, diyet kaynaklarından flavonoidlerin araştırılmasına ilgi artmaktadır. Flavonoidlerin oluşumu insan günlük diyet antioksidanlarının alımı ile doğrudan ilişkili olduğundan, gıdadaki flavonoid kaynaklarını değerlendirmek önemlidir. Meyve ve sebzeler, çay ve şarap ile birlikte insanlar için temel flavonoid diyet kaynaklarıdır [3]. Örneğin en güçlü ve flavonoidlerden biri olan kuersetin elma ve soğanda bolca bulunmaktadır.

Düzenli olarak flavonoid içeren bu meyve ve sebzelerin tüketimi kalp hastalığı veya kanser riskini azaltır. Flavonoidler, antioksidan, anti-enflamatuvar, pıhtı önleyici, anti-alerjik, antikanser etkiler dahil olmak üzere çeşitli farmakolojik etkilere sahip olabilen geniş çeşitlilikte ürünlerdir. Flavonoidler, antioksidan ve bağışıklık sistemi ilişkili önemli birçok mekanizmayı etkileyebilmektedir. Flavonoidler önemli C vitamini koruyucu aktiviteye ve kuersetin, mirisetin, rutin ve apigenin gibi geleneksel vitaminlerden daha güçlü antioksidanlara sahiptir. [4].

Bu doğal bileşiklerin sağlığa olumlu etkilerinden faydalanmak için bol bol taze meyve ve sebze tüketmeyi unutmayın. 

REFERANSLAR

  1. Kumar, Shashank & Pandey, Abhay K.. (2013). Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview. TheScientificWorldJournal. 2013. 162750. 10.1155/2013/162750.
  2. Kozłowska, Aleksandra & Szostak-Wegierek, Dorota. (2014). Flavonoids–food sources and health benefits. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny. 68. 79-85.
  3. Yao, L.H. & Jiang, You-Ming & Shi, Jue & Tomás-Barberán, Francisco & Datta, Nivedita & Singanusong, Riantong & Chen, Shuang. (2004). Flavonoids in Food and Their Health Benefits. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands). 59. 113-22. 10.1007/s11130-004-0049-7.
  4. Asif, A & Khodadadi, E. (2013). Medicinal uses and chemistry of flavonoid contents of some common edible tropical plants [J]. JPS Summer. 4. 119-138.