Birçok Faydasıyla; ISIRGAN OTU

Eskiden annelerimiz, anneannelerimiz, babaannelerimiz bahçeden ısırgan otu toplar ve saçlarına uygularlarmış. Günümüzde hala saçlarımıza ısırgan otlu şampuanları uyguluyoruz. Hepimiz ısırgan otunun saçlarımıza faydasını biliyoruz ama kaçımız ısırgan otunun insan sağlığına başka yararlarını biliyor ? Şimdi banyolarımızdan eksik etmediğimiz bu ota bir de biz yakından bakalım ve sağlığımıza başka yararları var mı inceleyelim. Isırgan otları, Batılı herbalistler arasında kullanılan temel bir maddedir ve çoğunlukla sebze yeşili, meyve suyu, çay ve dondurularak kurutulmuş ürünler olarak, çoğunlukla kan besleyici tonik olarak ve mevsimsel nezle için kullanılır [1].

Isırgan Otu Bitkisi 

Isırgan otu (Urtica dioica L.), yüzyıllarca çeşitli hastalıklara karşı kullanılan Urticaceae familyasına ait otsu bir bitkidir. Polifenoller, vitaminler ve mineraller gibi yüksek besin içeriği ve biyoaktif bileşikleri sayesinde ısırgan otu, büyük bir besin değerine ve anti-proliferatif, anti-enflamatuar, antioksidan, analjezik, immünostimülatör, anti-enfeksiyöz, hipotansif, antiulser aktiviteler ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi de dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik etkiye sahiptir. Isırgan otu güvenli olarak kabul edilir ve günde 18 gram’a kadar ağızdan alındığında yan etkilerinin olmadığı gözlenmiştir. En yaygın ısırgan otu kullanımı genellikle ham kurutulmuş toz, kuru ekstrakt, infüzyon (bitki çayı), kaynatma veya taze meyve suyu içerir. Isırgan otu kökü esasen, iyi huylu prostat büyümesine bağlı mikroskopik bozukluklar için kullanılırken, yapraklar artrit, romatizma ve alerjik rinit (nezle) için kullanılır [2].

Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu; Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da yabani olarak yetişir. Biyolojik olarak aktif bileşikler bakımından zengin bir bitki olan ısırgan otu, fitoterapide kullanılan en önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Bilimsel çalışmalar, antioksidan, antiplatelet (pıhtılaşma önleyici), hipoglisemik (kan şekeri düşürücü) ve hipokolesterolemik (kolesterol düşürücü) özelliklerini göstermiştir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ısırgan otunun kanser önleyici olarak ve diyabet, iyi huylu prostat büyümesi ve ürolojik hastalıklarda kullanılması olasılığını göstermektedir [3].

Isırgan otu, özellikle idrar yolu problemleri için uzun bir tıbbi kullanım geçmişine sahiptir. Anti-enflamatuar özelliklerine ek olarak, ısırgan otu bir diüretiktir (idrar söktürücü) ve bu özelliklerin her ikisi de iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilişkili idrar yolu semptomları dahil olmak üzere prostat sorunları için iyi bir adaydır. Laboratuvar çalışmaları ısırgan otunun bazı prostat hücrelerinin büyümesini durdurma amacıyla BPH’yi tedavi etmek için kullanılan bir ilaç ile benzer olduğunu göstermiştir [4].

Isırgan Otu, ılıman ve tropik Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da geleneksel toplumlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Yiyecek olarak ısırgan otu türlerin beslenme ve bağışıklık düzenleyici faydaları vardır. BPH, diyabet, anemi, astım, kan basıncı, böbrek problemi, kanser, vb. gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde pozitif uygulanabilirlik göstermiştir. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar ısırgan otunun önemli diyet ve sağlık bakım özellikleri ile karakterize olduğunu ve yiyecek ve tedavi amaçlı güçlü bir potansiyele sahip olduğunu vurgulamaktadır [5].

REFERANSLAR

  1. Upton, Roy. (2013). Stinging nettles leaf (Urtica dioica L.): Extraordinary vegetable medicine. Journal of Herbal Medicine. 3. 9–38. 10.1016/j.hermed.2012.11.001.
  2. Ait Haj Said, Amal & Otmani, I.S.E. & Derfoufi, Sanae & Benmoussa, Adnane. (2015). Highlights on nutritional and therapeutic value of stinging nettle (Urtica Dioica). International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 7. 8-14.
  3. Jakubczyk, Karolina & Janda, Katarzyna & Szkyrpan, S & Gutowska, Izabela & Wolska, J. (2015). Stinging nettle (Urtica dioica L.)–botanical characteristics, biochemical composition and health benefits. 61. 191-198.
  4. Geo D Espinosa, N & Ac, L. (2019). Stinging Nettle (root) and Prostate Health Stinging Nettle and BPH.
  5. Pant, Vasudha & Sundriyal, R.C.. (2016). Nutritional and therapeutic efficacy of Stinging Nettle-A review. The Journal of Ethnobiology and Traditional Medicine. 126. 1240-1254.