Bir Ağaç Kabuğu: TARÇIN

Tarçın; tatlılarımızda, yeni yeni kahvelerimizde, kışın salebimizin üzerinde, bozamızın üzerinde, hasta olduğumuzda ıhlamurla birlikte ve özellikle son zamanlarda detoks amaçlı içtiğimiz suların içinde olmak üzere mutfağımızda bol bol bulunur. Peki sıklıkla kullandığımız bu baharata birlikte bir yakından bakalım. Tarçın Nedir? Tarçın, dünyadaki farklı kültürler tarafından birkaç yüzyıldan beri kullanılan yaygın bir baharattır. Cinnamomum cinsine ait tropikal yaprak dökmeyen bir ağacın farklı kısımlarından elde edilir. Çeşitli raporlar, tarçın ve temel bileşenlerinin sayısız özelliklerini hem insan sağlığı için, hem de tarım uygulamaları için ele almıştır [1]. Tarçın lezzet, parfümeri, içecek ve ilaçlarda geniş uygulamalara sahip önemli bir baharat ve aromatik mahsuldür. Kök, ağaç kabuğu, kök kabuğu, dal ve yaprakların buharla damıtılmasıyla elde edilen uçucu yağlar parfümeri ve gıda endüstrisinde kullanılır [2].

Tarçın (Cinnamomum zeylanicum ve cassia) Lauraceae familyasına aittir. Tarçın, tüm dünyada insanlar tarafından günlük olarak kullanılan en önemli baharatlardan biridir. Tarçın öncelikle hayati yağlar ve sinnamaldehit, sinnamik asit ve sinnamat gibi diğer türevleri içerir. Antioksidan, antienflamatuar, antidiyabetik, antimikrobiyal, antikanser, lipit düşürücü ve kardiyovasküler hastalık düşürücü bileşik olmasının yanı sıra, tarçının Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi nörolojik hastalıklara karşı aktiviteleri olduğu bildirilmiştir [3].

Tarçın,  M.Ö. 3. bin yılda eski Mısır, ortaçağ Avrupa’sında Çin’e kadar tıbbi amaçlar için bir kullanım geçmişine sahiptir. Tarçın, ağacının kahverengi kabuğundan elde edilir ve 2 ana çeşidi vardır. Tarçından sağlanan sağlık yararları, çeşitli bileşenlerle ilişkilendirilmiştir. Bilimsel literatür, tarçın, özellikle tip 2 diyabet ve obezitenin bir sonucu olan sorunlu kan glukoz düzenlenmesinin iyileştirilmesinde sağlık yararları olabileceğinin ortaya çıkmasına dair kanıtlar sunmaktadır [4].

Tarçının Sağlık Üzerine Etkisi 

Hücre kültürü (In vitro) ve hayvan deneyleri tarçının anti-enflamatuar, antimikrobiyal, antioksidan, antitümör, kardiyovasküler, kolesterol düşürücü ve immünomodülatör etkilere sahip olduğunu göstermiştir. İn vitro çalışmalar, tarçının, insülin aktivitesini güçlendirmek veya hücresel glikoz metabolizmasını uyarmak için bir insülin benzeri olarak hareket edebileceğini göstermiştir. Ayrıca, hayvan çalışmaları güçlü hipoglisemik özellikler göstermiştir. Ancak, tarçının insanlar için potansiyel sağlık yararları hakkında yapılabilecek sonuçları sınırlayan bir gerçek, çok az sayıda iyi kontrol edilen klinik çalışmanın var olmasıdır. Tarçın tip 2 diyabet tedavisine ek olarak kullanımı en umut verici alandır, ancak kesin öneriler yapılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır [5]. 

REFERANSLAR

  1. Haddi, Khalid & Faroni, Lêda & Oliveira, Eugenio. (2017). Cinnamon Oil.
  2. Joy, P.P. & J, Thomas & Mathew, Samuel. (1998). Cinnamon (Cinnamomum verum Presl.) for flavour and fragrance. PAFAI Journal, 20(2):37-42.. 20. 37-42.
  3. Visweswara Rao, Pasupuleti & Gan, Siew. (2014). Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. 2014. 642942. 10.1155/2014/642942.
  4. Singletary, Keith. (2008). Cinnamon: Overview of Health Benefits. Nutrition Today. 43. 263-266. 10.1097/01.NT.0000342702.19798.fe.
  5. Shen, Yan & Jia, Liu-Nan & Honma, Natsumi & Hosono, Takashi & Ariga, Toyohiko & Seki, Taiichiro. (2012). Beneficial Effects of Cinnamon on the Metabolic Syndrome, Inflammation, and Pain, and Mechanisms Underlying These Effects – A Review. Journal of traditional and complementary medicine. 2. 27-32. 10.1016/S2225-4110(16)30067-0.